Annons

Olika sätt att placera och investera pengar

När du vill investera och placera dina pengar finns det många vägar att gå. Allt från att investera i digital valuta till att placera pengarna i aktier eller i till exempel fastigheter. Att investera och placera sina pengar är en mycket bra ide. Hur du ska investera pengarna beror helt på vad du önskar för avkastning och vilka risker du är villig att ta. Det är också viktigt att tänka på att sprida investeringarna för att minska riskerna.

  • Publicerad 01:15, 1 jul 2021
  • Detta är en annons från InvestoRunner.com

Bra sätt att investera dina pengar på

Det flesta av oss har säkert redan, om än i liten skala använt oss av valutahandel. När vi till exempel växlat pengar inför semesterresan. Valutahandel är den största finansiella marknaden globalt, men det är också riskfyllt och det är viktigt du känner till riskerna. Valutahandel betyder att du helt enkelt växlar en valuta i mot en annan. Men vi alla vet hur mycket valutakursen kan ändra sig och det går fort, varför det gäller att hålla sig uppdaterad.

Det finns många andra sätt att placera och investera pengar på, här är bara några exempel:

Aktieinvesteringar

När du köper aktier blir du delägare i ett aktiebolag, det betyder att det är alla aktieägarna som tillsammans äger bolaget. Det innebär att du får avkastning när det går bra för företaget. Tänk också på att stora bolag ofta ger lägre men stabilare avkastning. Nackdelen med stora bolag är att de är mindre rörliga på grund av ett stort antal aktieägare. Det medför också att möjligheten till stora vinster blir lägre. Därför är det bra att ha aktier i olika företag, så du sprider riskerna och investerar i bolag som du verkligen tror på. Dessutom behöver du tänka på att hålla dig borta från mindre bolag som inte går med vinst.

Investera i fonder

När du investerar pengar i fonder så äger du fondandelar. Det betyder att du äger delar av fondens samlade tillgångar. Du äger inga enskilda aktier och blir inte delägare i företagen fonden investerar i.

Det finns tre olika sorters fonder:

Aktiefonder

Här investerar fonden i aktier dessa fonder inriktar sig ofta på branscher, världsdelar och länder. Du kan även välja fonder som är specialiserade på tillväxtmarknaden. Något du bör tänka på är att du får betala en förvaltningsavgift till förvaltaren. Det spelar ingen roll hur det går för fonden, avgiften måste betalas ändå. Att analysera och att till exempel sälja aktier och annat för att fonden ska öka i värde är förvaltarens jobb.

Indexfonder

Detta är en bra sorts fond att börja med som förvaltas passivt och som dessutom har låg risk. Det finns även helt avgiftsfria indexfonder så att vem som helst kan börja fondspara.

Räntefonder

I denna sorts fond blir tillgångarna placerade i räntebärande värdepapper som till exempel obligationer och statsskuldväxlar. Räntefonder har större säkerhet än till exempel aktiefonder men påverkas mycket av det ekonomiska ränteläget.

Investera i kryptovaluta

Du kan också välja att investera pengar i kryptovaluta denna digitala valuta som är helt fri från kopplingar till både centralbanker och länder. Kryptovaluta är väldigt intressanta att investera i eftersom det kan ge extrema värdeökningar.

Bitcoin är den vanligaste kryptovalutan men det finns många varianter och nya skapas hela tiden. Något som också är bra att veta att kryptovalutor är byggda på ett väldigt säkert sätt med blockkedjeteknik. Denna teknik används för att omöjliggöra ändringar eller manipulation av transaktioner eller data om till exempel hur mycket tillgångar du har. Denna teknik fungerar genom att ha en identisk databas på flera datorer i ett nätverk utan någon central server, även kallat ett stjärnnätverk. För att göra det ännu svårare att manipulera databasens poster är den i tillägg krypterad. Så att investera i kryptovaluta är relativt säkert, men som vid de flesta investeringar finns risker även här.

Investera i fastigheter

Vill du investera dina pengar i fastigheter är det vissa saker du bör tänka på innan du till exempel köper en hyresfastighet. Du behöver starta ett bolag innan affären går igenom. Att investera i ett hyreshus har både för- och nackdelar. Du får in pengar via hyrorna, men det är också många stora kostnader, som till exempel uppvärmning och underhåll.

Fördelar med att investera i hyresfastigheter:

En hållbar och trygg investering Intäkter från hyror, vilket innebär ett konstant kassaflöde Fastigheter är lätta att förstå, förutse och räkna på Fastighetsmarknaden ökar stadigt i värde.

Nackdelarna med att investera i hyresfastigheter:

Inga momsavdrag om det endast är hyreshus Du behöver ofta mycket rörelsekapital Hyreshuset kräver regelbundet underhåll Otillräckligt med intäkter om lägenheter står tomma. Investera i guld

Fördelarna med att investera i guld är många. Det tappar oftast inte värde när den övriga ekonomin går dåligt. Guld brukar istället oftast öka i värde, speciellt i kristider och är därför en bra investering för att balansera riskerna när andra investeringar går back. Det finns givetvis också andra ädelmetaller av intresse för investerare. Silver är en bra metall för de som har en lite lägre budget, men ändå vill investera i metaller.

Spara pengar på sparkonto

Om du vill ha ett tryggt alternativ är att spara pengar på ett sparkonto rekommenderat. Det som är tråkigt med sparkonto är att de flesta banker ger 0 % ränta på denna typ av konto. Ett sparkonto är mer för din egna ekonomi och för att spara till en buffert som är bra att ha vid oförutsedda utgifter. Har du mer pengar, är det smartare att investera pengar dem för att de ska växa, istället för att bara låta dem vila på ett sparkonto utan ränta.

Investeringar i Obligationer

Du kan köpa obligationer av en nätmäklare och utbudet är ofta väldigt begränsat för småsparare, eftersom obligationerna är väldigt dyra i inköp. Obligationer är som en form av lån för stora företag eller stater som säljs till investerare istället för ett banklån. Så när du köper obligationer blir du långivare till den som utfört obligationen. Att köpa obligationer innebär ofta en mycket lägre risk än att till exempel investera i aktier, men det blir å andra sidan också en lägre avkastning.

Investera i onoterade företag

Detta innebär att du investerar pengar i ett företag som inte är börsnoterat. Detta innebär givetvis högre risker men också potentiellt riktigt hög avkastning. En fördel till är att ett onoterat företag inte är bundet till börsens utveckling. Så kallad crowdfunding har gjort möjligheterna större för små onoterade företag att få tag i investerare och lättare för investeringssugna privatpersoner att hitta onoterade företag att investera pengar i.

Många startar crowdfunding-kampanjer när dem vill starta företag eller uppfylla en dröm, till exempel att utveckla deras drömspel eller film, eller kanske vill dem betala kostnaderna för att få sin musik att spela på radion. Om du vill hjälpa andras drömmar gå i uppfyllelse i processen kan du investera pengar i crowdfunding-projekt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han blir ny vd för Handelskammaren Mälardalen

”Det finns många utmaningar för företagen just nu” Handelskammaren Mälardalen har gjort klart med en ny vd. Oskar Axelsson tillträdde sin nya tjänst idag 1 augusti.måndag 1/8 15:55

Han blir ny vd för Handelskammaren i Mälardalen

Oskar Axelsson har rekryterats som ny vd till Handelskammaren Mälardalen. Oskar tillträder sin tjänst 1 augusti 2022.onsdag 27/7 10:46

Ljusare bild bland småföretagen i Västmanlands län

Efter fem års nedgång i konjunkturen bland småföretagen i Västmanlands län har den i år vänt uppåt igen. Såväl antalet anställda som efterfrågan på småföretagens varor och tjänster har ökat. På ett...tisdag 5/7 18:44

Lyckat drag med sportfiskebutik

"Har lärt mig mycket av kunderna" Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.tisdag 31/5 15:14

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING