Annons

Verksamhetsansvarig Camilla Pettersson (till vänster) och marknad- och kommunikationsansvarig Ida Björnström på Medborgarskolan Mälardalen.

Medborgarskolans satsning – vill minska det digitala utanförskapet

När allt fler välfärdstjänster digitaliseras och i samband med pandemins rådande tider blir det digitala utanförskapet ett problem och den äldre gruppen extra utsatta. Nu satsar Medborgarskolan på att utbilda seniorer inom digital kunskap. – Vi är väldigt stolta över detta, säger Camilla Pettersson, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan.

  • Publicerad 18:11, 14 sep 2020
  • Detta är en annons från Medborgarskolan Mälardalen

Trots att majoriteten av befolkningen i Sverige har tillgång till internet genom mobil, surfplatta eller dator, är det fortfarande hundratusentals människor som står utanför det digitaliserade samhället. Det visar siffror från den årliga undersökningen Svenskarna och Internet (2019). Främst handlar det om den äldre målgruppen i samhället. Nu gör Medborgarskolan, i samarbete med Västmanlands Länsbildningsförbund, en satsning för att utbilda den äldre målgruppen inom just dessa områden. Målet är att fler ska bli digitalt inkluderade och delaktiga när alltfler samhällstjänster digitaliseras, att minska risken för social isolering vid sjukdom, utveckla kunskap, öka möjligheten för fler att delta i det demokratiska samtalet och minska det sociala utanförskapet när man inte kan ses fysiskt under pandemitider.

– Vi är otroligt stolta över denna möjlighet att kunna ta fram utbildning utifrån det vi gör inom Folkbildningen och att samarbeta med Länsbildningsförbundet utifrån denna satsning, säger Camilla Pettersson, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan.
 

Hennes kollega, marknad- och kommunikationsansvarig Ida Björnström, instämmer:
– Verkligen. Framför allt nu i pandemins tider har vi själva upplevt hur beroende vi blivit av att kunna mötas digitalt, när vi inte kan ses fysiskt på samma sätt med våra äldre. Att utbilda dem i alla möjligheter och göra dem mer motiverade och bekväma är vårt mål.

Genom kursen Är du 60+ och vill öka din digitala kompetens? får seniorer under flera tillfällen bekanta sig med den digitala världen, få grundlig genomgång i tjänster som Mobilt bank-ID, Swish, 1177, sociala medier, digitala mötesplattformar, kommunala E-tjänster, om hur man söker på internet och om källkritik, med mera. Kursledare är Robin Paulsen, entreprenör inom marknadsföring och IT.

– Vi är väldigt glada att ha Robin som kursledare i detta. Inte minst för att han är väldigt kunnig men också otroligt pedagogisk och bra, berättar Camilla.

Kursen är helt kostnadsfri och riktar sig till seniorer över 60 år.
– Den första kursen vi ordnade blev fullsatt på bara några dagar, så vi ordnade ett tillfälle till med start onsdag 7 oktober. Om efterfrågan fortsätter, vilket vi hoppas på, kommer vi också ordna fler tillfällen, berättar Camilla och Ida.

Unikt för denna kurs är att den kommer ske på distans, vilket från början bedömdes som en utmaning i sig. Men både Camilla och Ida är positiva.

– Visst kan det ses som en utmaning, att undervisa om digital kunskap över en digital plattform till en målgrupp där många inte känner sig bekväma med det. Men vi ser positivt på det – vi finns till innan kursstart för att hjälpa till med vad som kan tänkas behövas, berättar Camilla.  

Vad hoppas ni på att detta ger för effekter?
– Drömmen vore ju att det digitala utanförskapet inte existerar om ett eller flera år, till dess har vi en del att göra och där vill vi inom folkbildningen stötta upp så mycket som vi kan. Men bara tanken på att vi kanske kan hjälpa familjer och vänner att fortsätta hålla kontakten, trots att man inte kan ses fysiskt på samma sätt i dagens läge, är motiverande nog, avslutar Ida.

Information om kursen

Namn: Kostnadsfri grundkurs – Är du 60+ och vill öka din digitala kompetens?
Tid: Onsdagar med start 7 oktober, klockan 13.30–16.15 (7 tillfällen)
Anmälan: www.medborgarskolan.se eller till Camilla Pettersson, verksamhetsansvarig

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Guldgala för Västerås företagare

Alla vinnare vid kvällens Guldstänk Niclas Sigholm fick under torsdagskvällen ta emot priset som Årets företagare i Västerås – för andra gången i år. Detta i samband med att årets Guldstänkgala till slut kunde genomföras med kända...torsdag 10/9 20:22

Efter krisvåren – antalet konkurser i länet sjunker

Under den senaste månaden rapporterades en konkurs mindre i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.tisdag 8/9 20:03

Västeråsföretaget inleder satsning i Norden

Miniroom startar i Finland idag E-handlaren Miniroom satsar på att växa i Norden och går nu in på den finska marknaden. Västeråsföretaget släpper första versionen av den finska sajten idag. Samtidigt når man 100 000 order online.tisdag 8/9 9:24

ABB-roboten tar ingen fikarast i tillverkningen av chokladbollar

Delicatos investering i ABB-robotar blev ett lyft för Nordens största tillverkare av konditorivaror.söndag 30/8 17:28

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING