Annons

Annorlunda julbord – men tradition och god mat nallas det inte på

Omständigheterna kring coronaviruset ställer annorlunda krav på årets julbordsrestauranger. Vi frågade våra julbordsannonserande kunder hur de har jobbat för att julbordsgästerna ska känna sig trygga under rådande omständigheter.

  • Publicerad 16:11, 22 okt 2020
  • Detta är en annons från Västerås Tidnings julbordsannonsörer

Solsidan hälsar alla sina julbordsgäster välkomna med Mälarens som utsikt. Restaurangen har gott om utrymme och det utlovas säkert avstånd mellan borden. Gästerna erbjuds självservering av julbordet torsdagar, fredagar och lördagar. På söndagarna serveras jultallrik vid bordet för de som vill vara extra försiktiga. Det finns handsprit och engångshandskar att tillgå och personalen hjälper till att påminna om att hålla avstånd.

Kajplats 9 minskar ner gästantalet och glesar ut bland borden för att få minst en meters avstånd. För att minimera trängsel vid ankomst och buffé bokas alla sällskap med 15 minuters mellanrum. I restaurangen har man en "social distance manager" som hjälper till att undvika köbildning. I övrigt använder man sig av en rad olika hjälpmedel för att hålla den hygieniska standarden på topp och gör allt för att gästerna ska känna sig trygga under julbordet.

Årets julbord blir lite speciellt även hos Officersmässen – men man man vill poängtera att man inte ger någon avkall på kvalitén: Precis som tidigare år gör man all inlagd sill själva. Officersmässen minskar antalet gäster och ökar antalet sittningar. Sällskap tas emot varje kvart för att undvika köer och alla kalla rätter serveras i färdiga portioner. Varma rätter serveras vid bordet, liksom dessert. Vid större sällskap kan hela Öfvervåningen eller Salongen reserveras.

– Det är fantastiskt kul med jul och vi kommer göra allt för att du ska få uppleva en stämningsfull jul hos oss, samtidigt som vi satsar hundra procent på en trygg och säker vistelse hos oss. säger Björn.

Utvreta gård utlovar man ett lika gott julbord som vanligt oavsett om man avnjuter det hos dem i restaurangen eller som catering.

– Vi ändrar lite på upplägget men vi tar inte bort något av den goda julmaten. Bland annat begränsar vi antalet gäster som är i restaurangen samtidigt och erbjuder istället fler sittningar. På det sättet kan både vi och våra gäster känna sig trygga med avstånd till varandra. För de som inte vill lämna hemmet har vi utökat våra alternativ för julbordscatering. Vi har ett icke gynnsamt läge, men det ska inte stå som hinder för att ni ska få hålla på traditionerna, hälsar Sara med personal på Utvreta gård.

Hos Falkenbergska kvarnen följer man folkhälsomyndighetens rekommendationer och har ökat utrymmet mellan borden. Man byter ut buffébesticken oftare och erbjuder plasthandskar och handsprit till gästerna.


Djäknebergets Restaurang har valt att servera julbordet som en 5-rätterstallrik för att få en sittande servering. Tanken är att gästerna ska känna trygghet med mindre rörelse i lokalen och sittande servering. Självklart är det gott om avstånd mellan borden och god tillgång till handsprit. Större sällskap erbjuds sitta i mindre grupperingar istället för långbord. Självklart följer vi alla tillgängliga rekommendationer.
 

Aros Catering erbjuder hjälp att hitta Covid-anpassade lösningar för att minimera risken för smittspridning. Maten kan ställas upp på flera mindre stationer där handsprit finns och man kan även portionsförpacka om så önskas. Önskar kunden även hjälp med lokaler finns många lösningar där man kan sitta i slutet sällskap.

ICA Maxi Erikslund hälsar att deras producerande avdelningar alltid har hygien i fokus, oavsett corona.
– Vi har högsta kvalitetssäkring och löpande kontroller och granskningar, både externa och interna. Men självklart är vi ännu mer noga nu och har infört extra åtgärder och rengöring både vid produktion och i personalutrymmen. Vi följer hela tiden Folkhälsomyndighetens rekommendationer och för-
söker dessutom tänka ett steg extra, hälsa David.

Hos ICA Maxi Hälla meddelar man att alla medarbetare är utbildade i livsmedelshygien och att det finns tydliga hygienregler för alla att följa. I butiken använder man bara utrustning som är lätt att göra ren och rutiner omfattar inte bara vad som ska göras rent, utan också på vilket sätt och hur ofta.

– För att minska smittspridning är det viktigt att vår personal är frisk. Vi har tydliga regler som talar om när man får arbeta och när man måste vara hemma.

Brasseriet Stadsparken och Restaurang Varda meddelar att man vidtar en mängd åtgärder för att gästerna ska känna sig trygga under rådande omständigheter.

Se julbordsannonserna i Västerås Tidning varje vecka fram till 7 november. E-tidningen hittar du här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING