Detta är en genrebild. Foto: Bankomat/pressbild

Allt fler tar ut kontanter i länet

Västmanlänningarna tog ut i genomsnitt 571 kronor i månaden i Bankomats uttagsautomater under första halvåret 2022, vilket är en ökning md sex procent jämfört med motsvarande period 2021.

Publicerad

Under de första sex månaderna av 2022 har bankomatuttagen ökat med sex procent i Västmanland, visar Bankomats senaste kartläggning. I ett pressmeddelande menar Bankomat att ökningen sammanfaller med Rysslands invasion av Ukraina och kommer efter en lång period av minskade kontantuttag.

Sammanlagt tog västmanlänningarna ut 960 miljoner kronor i Bankomats uttagsautomater under första halvan av 2022. I genomsnitt tog varje västmanlänning ut 571 kronor i månaden, vilket är en ökning med 6 procent jämfört med första halvåret 2021. Utvecklingen i Västmanland följer riket i stort, där uttagen av kontanter ökade med 8,4 procent från våren 2021 till våren 2022.
Ökningen utgör ett tydligt trendbrott, då tidigare statistik från Bankomat visar att kontantuttagen i Sverige över tid har minskat med ungefär 10 procent per år. De första tecknen till trendbrottet syntes dagarna efter den ryska diktaturens invasion av Ukraina, då uttagen av kontanter från Bankomats automater ökade med mer än 30 procent.
– Sett över tid har den minskade efterfrågan på kontanter försvagat incitamenten för privata företag att hantera kontanter, vilket har lett till att kontanthanteringen i samhället har monterats ner. För att säkerställa Sveriges krisberedskap måste staten nu stå för delar av näringslivets kostnader för att upprätthålla kontantinfrastrukturen, säger Johan Nilsson.

Powered by Labrador CMS