Pia Nilsson från Sala. Foto: Foto: SARA DARBI/ARKIV

”Stora möjligheter att föra fram frågor som rör Västmanland”

Pia Nilsson (S) har suttit i riksdagen i drygt tretton år, vilket gör henne till den nu sittande riksdagsledamot från länet som har suttit längst tid. Men trots de många åren i riksdagen sitter hon kvar i kommunfullmäktige i Sala. – Man får aldrig, aldrig glömma gräsrotsperspektivet, för det är det absolut viktigaste, säger Pia Nilsson.

Publicerad

349 ledamöter sitter i Sveriges riksdag. Alla från olika delar av landet och med sina egna frågor och agendor. Hur lätt, eller svårt, är det då att driva de frågor som rör just Västmanland för en riksdagsledamot från länet? En som har erfarenhet är Pia Nilsson (S), riksdagsledamot från Sala som suttit i riksdagen sedan 2004, då hon ersatte Sven-Erik Österberg från Skinnskatteberg då han blev biträdande finansminster i den dåvarande regeringen.

– Det går att påverka betydligt mycket mer än vad man tror. Sedan är det andra demokratiska processer som ska hanteras så det kan ta lite tid ibland: allt som görs ska skickas ut på remiss till exempel. Det kan vara frustrerande ibland att det tar tid, det kan jag fortfarande känna efter alla dessa år, säger Pia Nilsson.

Utbyggnaden av E18 – lokal fråga i riksdagen

Det främsta insturmentet alla riksdagsledamöter har för att påverka är motionsinstrumentet. Den allmänna motionstiden pågår normalt från riksmötets början - till femton dagar efter att regeringen har lämnat budgetpropositionen till riksdagen. Under den tiden får alla ledamöter lämna motioner om frågor som riksdagen kan fatta beslut om.

Pia Nilsson berättar att i och med att hennes parti sitter i regeringsställning just nu så ges det möjlighet till direktkommuntikation med de olika departementen, och då behövs det inte alltid skrivas en motion. Själv sitter Pia Nilsson i trafikutskottet och träffar därför ansvarigt satsråd med jämna mellanrum.

– Vi har frukostmöten, och där går vi igenom frågor. Vi som sitter i utskotten kan då komma med inspel. Ett väldigt tydligt exempel är frågan om utbyggnaden av E18 och då sträckan Köping-Västgädra. Den frågan har vi både motionerat om men också jobbat mycket aktivt för gentemot ansvarigt stadsråd, säger hon.

Besök ute i länet

Riksdagsledamöterna måste vanligtvis på plats i riksdagen tisdag till torsdag för voteringar och annat. Måndagar och fredagar är vikt åt annat arbete.

– Jag har hela tiden försökt att leva efter inställningen att mina uppdragsgivare inte finns i Stockholm i risdagen. Mina uppdragsgivare finns i Västmanland, säger Pia Nilsson.
Måndagar och fredagar använder hon, och många med henne, till att vara ute på uppdrag och besök i länet:

– Vi måste få inspel från folk: vad är det för frågor man tycker är viktiga? Vi måste mötas någonstans, och det är inte alltid på våra medlemsmöten som folk kommer med frågor, utan de finns någon annanstans och då måste vi också finnas på de arenorna, säger hon.

Sitter kvar i kommunfullmäktige

Pia Nilsson bor i Sala, men har en övernattningslägenhet i Stockholm. Hon har varit politisk aktiv i Sala kommun sedan 1980-talet, och är det fortfarande.

– Jag sitter fortfarande kvar som kommunfullmäktige i Sala, och det känns viktigt. Att ha kopplingen mellan lokalpolitik och rikspolitik, inte minst för arbetet i riksdagen. Det är viktigt för hela beslutsprocessen för mig att ha det lokala perspektivet i det arbetet, för att se hur våra beslut landar lokalt och vilka diskussioner man för.

Inför riksdagsvalet i höst toppar Pia Nilsson Socialdemokraternas lista till riksdagen för Västmanlands del.

– Jag känner mig väldigt hedrad. Det här är verkligen det finsate uppdrag man kan ha, och det är ett hedersuppdrag och ett förtroendeuppdrag. Det får man aldrig glömma. Det är inget jobb som vilket som helst, säger Pia Nilsson.

De toppar listorna till riksdagen i Västmanland

Socialdemokraterna: Pia Nilsson, Sala

Moderaterna: Jessica Polfjärd, Västerås

Centerpartiet: Carola Gunnarsson, Sala

Miljöpartiet: Agneta Luttropp, Västerås

Liberalerna: Roger Haddad, Västerås

Vänsterpartiet: Vasiliki Tsouplaki, Västerås

Kristdemokraterna: Lars Adaktusson, Stockholm. *

Sverigedemokraterna: Jimmie Åkesson, Blekinge län **

*Kristdemokraterna har valt att blanda sina riksdagslistor runt om i landet med både lokala och regionala namn. Det är upp till varje distrikt att besluta hur deras lista ska se ut.

**Valberedningen för Sverigedemokrtarena har som förslag att de 60 första namnen på listan ska vara gemensamma över hela landet. Det slutgiltiga beskedet om hur riksdagslistan ska utformas tas på partiets valkonferens som är den 16 till 18 mars.

Powered by Labrador CMS