Släckta lampor på Earth hour – men sen då?

Det kallas världens största miljömanifestation: Earth Hour. Under helgen riktas allas blickar mot klimat- och miljöfrågan, i alla fall under en timme. Men hur het är miljöfrågan inför höstens val? Vi frågade de mest profilerade partierna på området: Centerpartiet och Miljöpartiet, hur de ser på saken.

Publicerad

Det kallas världens största miljömanifestation: Earth Hour. Under helgen riktas allas blickar mot klimat- och miljöfrågan, i alla fall under en timme. Men hur het är miljöfrågan inför höstens val? Vi frågade de mest profilerade partierna på området: Centerpartiet och Miljöpartiet, hur de ser på saken.

Carola Gunnarsson (C), förstanamn på riksdagslistan för Västmanland. Foto: Sala kommun
Agneta Luttropp (MP) förstanamn på riksdagslistan i Västmanland. Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet

Lördag den 24/3 mellan klockan 20:30 och 21:30 släcks lampor ner över hela landet i en manifestation för miljön och klimatet. Många kommuner deltar: bland annat Västerås som släcker ner stadshustornet under nämnda timme för att uppmärksamma frågan.

Carola Gunnarson (C) är förstanamn på Centerpartiet i Västamanlands lista till riksdagen. Hon har sedan 2003 varit kommunstyrelsens ordförande i Sala, med ett undantag åren 2011-2014 då hon var oppositionsråd.

Agneta Luttropp (MP) är Miljöpartiets förstanamn på riksdagslistan. Hon har senaste mandatperioden varit engagerad i kommunpolitiken i Västerås och sitter bland annat som ordförande i nämnden för personer med funktionsnedsättning. Förra mandatperioden satt hon i riksdagen för Miljöpartiet.

Om Earth hour

Att Earth hour är en bra manifestation är de båda förstanamnen överens om, även om både poängterar att det är viktigt att tänka på miljöfrågorna även andra dagar:

Carola Gunnarsson (C): När man pratar om Earth hour så den mest talande bilden den när man med sateliter har fotat jordklotet och ser att det är svart på jordklotet, men också hur mycket ljus det finns på ett antal ställen världen. Det säger mycket om hur mycket energiförbrukning vi gör av med i den industrialiserade delen av välrden. Jag tror att det kan vara bra att göra så, för att få bred uppmärksamhet för frågan.

Agneta Luttropp (MP): Jag tycker att manifestationen har ett viktigt syfte. Nämligen att den förhoppningsvis väcker upp folk och ger perspektiv på vad man kan göra för att spara på våra tillgångar och jordens resurser, säger Agneta Luttropp.

Viktigaste frågan att driva

Varken Miljöpartiet eller Centerpartiet har någon plats i riksdagen för Västmanlands del idag, och det är såklart något som de båda förstanamnen hoppas på. De ger också besked vilka som är de viktigaste miljöfrågorna för dem att driva om de skulle få en riksdagsplats efter valet:

Carola Gunnarsson (C): Utifrån den erfaranhet jag har utifrån det lokala arbetet så tycker jag det finns två saker som är extra viktiga. För det första: en bättre miljö förutsätter en bättre ekonomisk utveckling och tillväxt. Det är något som ifrågasätts väldigt mycket om vi verkligen ska jobba med det, men det tror jag att vi ska göra, för att det är en förutsättning för att vi ska ha möjlighet att lägga resurser även på ett miljö- och klimatarbete. Sen har jag ett fokus på gröna jobb och företag - för det är där jag ser att mycket av lösningarna finns, vi pratar mycket om en biobaserad ekonomi och det känns för mig som en av de viktiga sakerna: att uppmärksamma och värna jordbruket och fisket till exempel.

Agneta Luttropp (MP): Det är svårt att säga en fråga: men frågan om havet kommer i alla fall väldigt högt upp, och de larm vi har fått om den frågan den sensate tiden. Plast och dylikt som finns i haven och förstör våra hav. Det man kan göra åt det är att använda mindre plast på land, just nu drivs det i väldigt många affärer att man inte bara kan ta en platspåse och jag tycker mig se att det gör skillnad. Ett annat sätt är ju att se till att industrin får ställa om från plast till andra material, som är nedbrytbart. Sen är frågan om det fossilfria Sverige viktig för mig: att vi bit för bit trappar ner mot målet att Sverige ska vara fossilfritt år 2045.

Vad skiljer partierna åt?

Det finns en samstämmighet mellan både Agneta Luttropp och Carola Gunnarsson att miljöfrågan har en stark ställning i det politiska samtalet idag. De framhåller båda två att frågan idag diskuteras både på en individnivå och på en kommunal nivå, vilket skiljer sig mot hur det var längre tillbaka. Men vilka anser de är de främsta skillnaderna mellan partierna?

Carola Gunnarsson (C): Det här är min uppfattning, andra kan tycka annorlunda, men jag tycker att den största skillnaden är inställningen till ekonomisk utveckling och tillväxt. Från Centerpartiets håll är vi övertygade om att vi behöver det. Den andra delen tycker jag handlar väldigt mycket om fokus på landsbygden, där jag tycker att man från Miljöpartiets sida resonerar utifrån ett storstadsperspektiv. Det är väldigt lätt att säga att man ska ta cykeln, men det är inte en möjlighet för väldigt många. För oss handlar det istället om att fundera på hur vi kan göra det möjligt för människor på landsbygden att bo där och ha en verksamhet där.

Agneta Luttropp (MP): Jag tycker den största skillnaden är den stora satsningen som vi har gjort, inte minst när det gäller att ställa om till solel, där man idag får stöd för det med 30 procent, vilket är en stor skillnad. Om vi tittar på förra mandatperioden, när Centerpartiet faktiskt satt i regeringen så var det inga stora miljösatsningar, menar jag. Under den här mandatperioden har vi gjort en otrolig miljösatsning och vi når fram med det. Vi har helt enkelt drivit frågorna hårdare i regeringsställning, och jag vill säga att det har gett mer resultat än under alliansperioden.

Powered by Labrador CMS