Inte längre tillåtet i delar av länet. Foto: Mostphotos

Risk för olyckor - återigen eldningsförbud i delar av länet

Från och med idag råder återigen eldningsförbud i Västerås, Hallstahammar och Surahammar. Detta på grund av det torra vädret.

Publicerad

Trots dagens regnväder är det fortfarande väldigt torrt i skog och mark på flera platser runtom i länet. Därför meddelade Mälardalens Brand och räddning att det från och med idag råder eldningsförbud i Västerås, Hallstahammar och Surahammar. Detta för att undvika olyckor.

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Detta gäller även engångsgrillar som lätt kan orsaka bränder då de kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt fatta eld.

I vissa kommuner tillåts du använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand.

Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken.

Enligt lagen kan du dömas för allmänfarlig vårdslöshet även om du oavsiktligt har orsakat en brand. Den som befinns skyldig kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Förbudet upphör när räddningschef vid Räddsam Mälardalen meddelar det. Senast det rådde eldningsförbud i länet var i maj.

Fakta om gräs- och skogsbränder

I Sverige inträffar varje år i genomsnitt mellan 3 000 och 4 000 bränder i skog och mark. Brändernas omfattning varierar mycket från år till år, men ofta berörs mer än 2 000 hektar. 
De ekonomiska följderna är stora i form av räddningsinsatser och skador på skog och byggnader.

Skogsbranden i Västmanland bröt ut den 31 juli 2014 på ett kalhygge i nordöstra delen av Surahammars kommun, nära gränsen till Sala kommun. Det är den största skogsbranden i Sverige i modern tid med 13 800 hektar drabbad skog och ungefär 25 nedbrunna eller brandskadade byggnader. Branden krävde ett dödsoffer.

Powered by Labrador CMS