Ny livsmedelsstrategi ska ge fler jobb och en levande landsbygd

Länsstyrelsen har sedan årsskiftet på uppdrag från regeringen inlett arbetet med att ta fram en regional livsmedelsstrategi för Västmanland. Syftet är att öka livsmedelsproduktionen i länet för att ge fler jobb, en levande landsbygd och förutsättningar för en bättre krisberedskap.

Minoo Akhtarzand. Foto: Gustav Lindh

Länsstyrelsen kommer ta hänsyn till frågor som miljö, klimat, viltmat och regelförenklingar i sitt fortsatta arbete. Arbetet med strategin ska genomföras i samverkan med olika berörda parter. LRF och Region Västmanland har hittills blivit involverade i arbetet. Samtalen kring livsmedelsstrategin har precis kommit igång och nu handlar det om vad strategin ska innehålla och hur det fortsatta arbetet ska gå till.

– En större andel av den mat vi äter idag behöver produceras inom vårt eget närområde. Det kan ge fler arbetstillfällen på landsbygden och det kan bidra till en ökad hållbarhet när det gäller till exempel djurhållning, antibiotikaanvändning och ekologiskt odlade grödor. Mer närodlat är också en viktig del av en bättre beredskap och därmed en ökad trygghet. Det innebär att importen av mat kan minska. Vi satsar därför nu på att i bred samverkan arbeta fram en livsmedelsstrategi för Västmanland, säger landshövding Minoo Akhtarzand.

Enligt siffror från Jordbruksverket importerar Sverige ungefär dubbelt så mycket jordbruksprodukter och livsmedel som vi exporterar. Vi importerar dessutom en hel del produkter som direkt konkurrerar med den svenska produktionen. Vi svenskar blir dock mer och mer intresserade av innehållet i maten och var den kommer ifrån, vilket ökar efterfrågan på lokalt och ekologiskt producerad mat. Kortare transportsträckor innebär också en miljövinst för samhället.

Turism är en växande bransch och upplevelser i samband med mat är alltmer efterfrågat. Det ger möjligheter för länet att öka antalet besök och övernattningar vilket i sin tur ger fler jobb.

Powered by Labrador CMS