Stängs. ABB Industrigymnasium i Sala som stänger 2018. Foto: Lasse Blom

ABB-gymnasiet i Sala läggs ned

ABB Industrigymnasium i Sala kommer att upphöra med skolverksamheten. – Elevunderlaget för vår Salaskola har varit lågt sedan starten 2009, säger, Agneta Berliner, vd för ABB Industrigymnasium.

  • Publicerad 06:42, 21 apr 2017

Trots en bra utbildning, nöjda elever och mångåriga ansträngningar att få fler elever, har antalet inte varit tillräckligt

"Givetvis tråkigt". ABB Industrigymnasiums vd Agneta Berliner beklagar att skolan behöver stängas.

– Att fortsättningsvis erbjuda en utbildning i Sala med den kvalitetsnivå som ABB Industrigymnasium står för med så lågt elevunderlag, är enligt vår bedömning inte möjligt, anser Agneta Berliner. Vi avser därför inte att ta in några nya elever på Salaskolan i höst. 

Nu planeras undervisning och övrig verksamhet på skolan fortgå i nuvarande form under nästa läsår, 2017/18. Därefter planeras Salaskolans stängning. Sommaren 2018 kommer skolan ha en klass kvar. Dessa elever, nuvarande ettor, erbjuds att gå sitt sista år på ABB Industrigymnasiums Västeråsskola läsåret 2018/19. Ungefär hälften av eleverna i den klassen är från Västerås.

– Detta är givetvis tråkigt och vi beklagar den oro som det kan orsaka våra elever på Salaskolan och deras föräldrar, menar Agneta Berliner.

– Trots en bra utbildning, nöjda elever och mångåriga ansträngningar att få fler elever, har antalet inte varit tillräckligt, fortsätter Agneta Berliner. Det beror på flera olika saker, bland annat att många Salaungdomar väljer att studera på annan ort än hemorten.

ABB Industrigymnasium avser att genomföra den planerade avvecklingen på ett ansvarsfullt sätt.

– Ett led i detta är att tidigt gå ut med information och att samtliga nuvarande elever på Salaskolan kommer att kunna fullfölja sin utbildning i vår regi, säger Agneta Berliner. De elever som sökt till vår Salaskola i höst ges möjlighet att välja en annan skola under omvalsperioden.

Skolledningen har påbörjat individuella samtal med lärarna om deras situation framåt.

Det är cirka 6 lärarheltidstjänster som berörs tillsammans med skolans rektor.

– Vi har just påbörjat individuella samtal med lärarna om deras situation framåt, men kan i dagsläget inte föregripa de fackliga förhandlingarna om framtida tjänster, förklarar Agneta Berliner

ABB Industrigymnasiums skolor i Västerås och Ludvika påverkas inte.

Till Västeråsskolans drygt 90 platser har cirka 145 elever sökt i höst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.