Västeråsförskola segrare i internationell arkitekttävling

Sveriges Arkitekter nominerade tidigare i våras Djäknebergets förskola till att representera Sverige i den internationella arkitekttävling Golden Cube Awards. Idag blev det klart att förskolan tar hem förstapriset i tävlingen.

Det känns jätteroligt att barnens arbete och all tid de lagt ner uppmärksammas. Vi har jobbat med det här i 1,5 år och projektet utgår ifrån barnen.

– Det känns jätteroligt att barnens arbete och all tid de lagt ner uppmärksammas. Vi har jobbat med det här i 1,5 år och projektet utgår ifrån barnen. Från början var de ovana vid att tänka och tycka om Västerås att de hade rätt att göra det. Så det har varit häftigt att se deras utveckling och hur de förändrades under projekts gång, berättade Linnéa Waldekranz, förskolepedagog, för Västerås Tidning när de blev nominerade.

För att skapa dialog och möte med staden har barnen och pedagogerna bland annat gått omkring i Västerås centrum, tittat på digitala kartor och diskuterat de olika byggnaderna de passerat.

– Barnen fick själva idén att göra en modell av Västerås innerstad, där de gör om delarna av centrum som behövs förbättras i framtiden. Till exempel behövs tydligare övergångsställen, fina gatlyktor som ska lysa rosa och att kvinnohuset börjar ta emot även utsatta män, säger Linnéa Waldekrantz.

Barnen som deltagit i projektet är mellan 3 och 6 år och deras förskola tävlar i kategorin skola, där verksamheter från förskola upp till gymnasiet kan ställa upp. Övriga kategorier är institutioner, tryckt media och audio-/visuell media. I år var det fler tävlingsbidrag än tidigare år då fem skolor och två institutioner anmält sig.

Prisutdelningen kommer att ske i höst på Golden Cube Awards i Seoul i Sydkorea.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.