Lars Forslund på plats på senaste tillskottet i Frankgruppen – Madame Josephine. Foto: Sofie Tejre

Västerås krogkung vill att hela stan ska leva

Han brinner för sin hemstad vid Mälaren – både som krogstad och idrottsstad. Som relativt ny huvudägare i Frankgruppen har Lars Forslund ett tydligt mål: att skapa något som är bra för Västerås. – Vill man ha en attraktiv stad, då ska man ha attraktiva saker att erbjuda dem som bor där, säger 57-årige Lars Forslund – Västerås nye krogkung.

Publicerad

Han kallar sig själv urvästeråsare.

Född och uppvuxen i staden har han sett den växa på många plan. Från att ha varit en större bruksort till att bli en av Sveriges största städer.

Lars Forslunds bolag LF Invest sponsrar flera idrottslag i Västerås och äger Harry Berglund Förvaltnings AB, HJT Service AB och HJT Städ AB, och han har genom sina företagsengagemang själv varit högst delaktig i att staden har växt.

– I och med att jag har företag som går bra så vill jag ge någonting tillbaka, och man kan ge tillbaka på olika sätt. Jag gör det genom att sponsra idrott och förhoppningsvis tillhandahålla god mat. Jag har ett genuint intresse av att Västerås ska utvecklas och att det ska hända positiva saker. Att man ska känna stolthet över staden, säger Lars Forslund.

Förra hösten tog LF Invest, med vd:n Lars Forslund i spetsen, över som ny huvudägare för Let me be Frank AB – vardagligt Frankgruppen – som idag driver restaurangerna Frank, Nya Hattfabriken, Circus och nykomlingen Madame Josephine. Tidigare ingick även Kajpalats 9 i gruppen men i och med ägarbytet fortsatte de gamla ägarna att driva den restaurangen. Lars Forslund äger också båten Pråmen i Västerås, men själva bolaget drivs och ägs av hans son, kocken och krögaren Joakim Forslund.

– Efter att jag hade köpt Pråmen fick jag frågan om jag var intresserad av Let me be Frank. Jag tänkte först ”vad ska jag med det till?” Men sen tänkte jag att det ändå är ett av Västerås finaste varumärken, och jag gillar deras koncept, berättar Lars Forslund.

Men någon rookie inom restaurangbranschen är han inte. Tidigare var han en del av eventbolaget Västerås Vänner som drev restaurangen på ön Elba i Mälaren fram till 2010.

Att äga fyra restauranger som ligger inom en radie på tjugofem meter är ovanligt, kanske helt unikt i Sverige. Och kanske kan närheten restaurangerna emellan bädda för en viss konkurrens. Men det är inte något som Lars Forslund oroas över, eftersom han menar att koncepten på krogarna är så olika.

Han vill istället arbeta ännu mer med att ”gifta ihop” exempelvis Frank och Circus, och bilda en helhet restaurangerna emellan.

Då är det istället andra saker än konkurrens om står för utmaningarna.

– Restaurangbranschen är jättetuff den här tiden på året, men det är det för alla i stan. Jag tror att det har att göra med vädret, folk tar sig inte tid att gå ut. Fredagar och lördagar är helt okej, men i veckorna är det sämre. Men i och med att jag är optimist så tror jag att det här kommer att gå jättebra, jag är inte orolig för det.

Det finns även andra utmaningar – som att det är en stor ruljangs på personerna som jobbar inom branschen.

– Alla vill ha personal. Det är det som är problemet i Västerås, att det utbildas för få kockar och serveringspersonal.

Hur ska man lyckas locka fler unga till branschen?

– Egentligen är det lite konstigt att det inte lockar fler. Tittar man på yrket som sådant så är det stor exponering, det finns en rad tv-program som till exempel Sveriges Mästerkock. Men problemet med yrket är naturligtvis tiderna. Man måste gilla den delen av jobbet, att arbeta obekväma tider och helger. Det är viktigt för oss i restaurangbranschen att schemalägga så att folk kan jobba både kvällar och luncher, så att man kan få ledigt några kvällar och helger ibland.

Lars Forslunds hjärta klappar inte bara för Västerås krogliv, han har en ett stort intresse för den lokala idrotten. LF Invest är VIK Hockeys huvudsponsor, och företaget sponsrar även flera andra lokala klubbar.

När han pratar om restaurangarbete drar han också gärna paralleller till idrotten: han pratar om lagspel, lagarbete och laganda.

– Allting är egentligen ett lagspel. Har man ett idrottslag jobbar man tillsammans, man vill vinna, har man ett företag vill man att det ska gå bra.

Vad är målet för dig med att verka inom restaurangbranschen?

– Målet är att skapa någonting som är bra för Västerås. Grundtanken för mig med både idrott, mat och boenden är att vill man ha en attraktiv stad - då ska man ha attraktiva saker att erbjuda de som bor där. Att man kan se på bra idrott, äta god mat och gå omkring i fina områden.

Genom åren har mycket av det han arbetat med hamnat i centrum av den politiska debatten. Det har handlat om allt från nybyggnationer på Öster Mälarstrand till Elbarestaurangen. Nu senast höjdes många röster för att den nya restaurangen Madame Josephines byggnad inte passade in i stadsbilden.

– Jag har aldrig skämts för att säga vad jag tycker och tänker. Och den erfarenhet jag har fått genom åren är att vänta och se tills det är färdigt. Någon form av förändring måste man alltid vara beredd på att acceptera. Annars skulle alla hus i Västerås se ut som de gjorde på 1800-talet, och hur skulle det gå att bo och verka i?

– Sedan kan man tycka olika och det respekterar jag till fullo. Tar man till exempel Madame Josephine. Det folk opponerar sig emot är att de tycker att det ser ut som en plåtlåda, men vad var det där tidigare? Jo, det var ett soprum och pissplank som man sa. Nu har man i alla fall gjort något som blivit bättre.

Att bejaka utveckling och våga tänka nytt är centralt i Lars Forslunds verk. Och visst finns tankar på att utveckla Frankgruppen i framtiden, även om ingenting är bestämt idag.

Att vara en person i Västerås som sticker ut hakan tycker han inte är jobbigt, utan det är snarare så han är.

– Jag har mina åsikter och folk får ha vilka åsikter de vill, så längre man står för det. Och jag brukar säga det att man kan fatta två sorters beslut: rätt och fel. Men det viktiga är att man fattar något beslut. Det tycker jag är väldigt viktigt, för många gånger fastnar man i processen och det är för att man inte vågar fatta något beslut alls, säger Lars Forslund.

Hattfabriken har fått en ny granne - Madame Josephine Foto: Sofie Tejre
Pråmen – bäst i Västmanland när White Guide listar restaurangerna. Foto: Västerås Tidning

Lagledaren Lars Forslund

LF Invest är huvudägare för Let me be Frank AB, där Peter Sandberg är vd och delägare.

– Min roll är att fungera som en lagledare, eller som en tränare. Vi är organiserade så att vi har en vd och sen en restaurag- och kökschef på varje restaurang och tanken är inte att jag ska in och drifta i bolaget.

Lars Forslund äger även båten Pråmen. Restaurangen drivs av sonen Joakim Forslund som också är ägare av Västerås Pråmen AB.

Powered by Labrador CMS