Sommarentreprenörer prisade av landshövdingen

Vid lunchtid på torsdagen korades årets Sommarlovsentreprenör i kommunfullmäktigesalen i Västerås stadshus. Priset gick till den 15-årige Erik Bliisi, vars företag jobbar med hemsideproduktion och internetmarknadsföring.

  • Publicerad 16:29, 10 aug 2017

I projektet Sommarlovsentreprenör har 28 ungdomar i Västerås fått prova på att driva ett eget företag.

Deltagarna har själva valt vad de har arbetat med i sitt företag. Till sin hjälp har de fått handledning och ett stipendium på 2 000 kronor. Syftet med projektet är att ge ungdomar en möjlighet att prova på hur det är att driva ett eget företag och att vara entreprenör och förhoppningsvis därigenom väcka intresse för att starta ett egna företag i framtiden.

Stort engagemang

Nu är årets projekt avslutat och i torsdags hölls en högtidligt avslutningsceremoni i kommunfullmäktigesalen där landshövding Minoo Akhtarzand delade ut pris till Årets Sommarlovsentreprenör.

Vinnare blev Erik Bliisi.

– Denna person har visat en hög grad av seriositet och målmedvetenhet. Hen har visat stort engagemang och omvandlat det det ett målinriktat företag med ett säljande koncept. Personen har visat en hög grad av mognad trots sin ålder, sade Minoo Akhtarzand när hon läste upp motiveringen.

Så här beskriver Erik själv sitt företag:

– Jag hjälper restauranger och frisörer med att göra webbsidor samt sköter deras marknadsföring på nätet. Jag jobbar med att förbättra hemsidorna så att de ser mer moderna ut och blir enklare att använda från mobilen.

Första kunden

Verksamheten har startat bra och snart kommer Eriks första kund att få en ny hemsida levererad.

– Just nu hjälper jag en restaurang på Lillåudden. Deras hemsida är nästan klar. Jag har bara lite finjusteringar kvar, sen kommer den att lanseras.

Erik Bliisi är 15 år och ska snart börja andra året på IB (International Baccalaureate) på Carlforsska gymnasiet.

Affärsintresset odlar han fritiden där han läser mycket böcker om försäljning och marknadsföring.

– Jag lär mig mycket av mäklare som exempelvis Fredrik Eklund, säger Erik Bliisi.

Hade du förväntat dig att vinna?

– Det kan jag inte säga, men jag hade förväntat mig att vinna något av priserna som skulle delas ut.

Projektet har pågått under i stort sett hela sommarlovet. Men Erik Bliisi tjuvstartade redan innan skolan slutade genom att läsa på om internetmarknadsförning på social medier. Och sedan projektet startade har det bara varit arbete på schemat.

– Jag har fått jobba stenhårt. Vill man något får man gå all in, säger han.

Trots att skolan nu startar igen kommer Erik fortsätta att driva företaget.

– Jag kommer att jobba med det vid sidan av skolan.

Övriga priser gick till Stina Åkerlund Lennes i kategorin ”hållbar utveckling” samt Shahab Fars och Baderskan Qasem i kategorin ”affärsmässighet”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING