Snart öppnar Västerås första padelcenter

Padel är Sveriges snabbast växande sport. I augusti öppnar Västerås första padelcenter på Klockartorpet. "Vi vill ge västeråsarna möjlighet att prova på den nya innesporten"

  • Publicerad 18:20, 4 jul 2017

Nyligen öppnade Bellevuestadion sin andra padelbana. Men intresset för sporten, som kan beskrivas som en blandning av tennis och squash, är stort i Västerås och behovet av fler banor är skriande.

Det menar trion bakom Västerås padelcenter som just nu byggs på Klockartorpet.

– Det har länge bara funnits en bana i Västerås och den har ständigt varit bokad. Därför ha få kunnat testa på sporten. Så vi kände att behovet fanns och började spåna på ett padelcenter under förra sommaren, säger Juha Karppinen som kommer driva centret tillsammans med tidigare tennisproffset Åsa Svensson och hennes man Niclas Svensson.

Centret kommer ha fyra banor, relaxavdelning med bastu och konferensmöjligheter.

– Vi vill skapa en miljö som känns social och familjär, så det känns kul att komma hit. Man ska få något mer än att bara spela sin timme och gå hem, säger driftansvarig Åsa Svensson.

Charmen med padel är enligt Åsa Svensson att det är en lätt sport att ta till sig och utöva.

– Den täcker så många. Tjejer, killar, olika åldrar och olika nivåer. Det är en tacksam sport på det sättet. Vi ser en potential att fler ska börja spela.

- Vill ge västeråsarna möjlighet att prova på den nya innesporten som den har blivit. Alla pratar om padel.

Ni är Inte rädda för att padel är en "fluga" och att intresset ska svalna?

- Nej nej, det kommer att växa. Sporten är allra störst i skåneregionen, men den sprids som en löpeld uppåt i landet. Padel är i Sverige för att stanna, menar Niclas Svensson vars företag bygger padelbanor runtom i landet.

– Vi kommer bygga fler anläggningar i Västerås. Det är jag övertygad om.

För att spela på Västerås padelcenter kan man boka ett abonnemang, men man kan också boka enstaka tider. Under kvällar och helger kommer en timme att kosta 360 kronor.

Centret kommer ha bemanning, men man kommer även ha ett bokningssystem som gör det möjligt att boka en tid när man vill på dygnet och då komma in i anläggningen.

Öppningen är planerad till mitten av augusti. Trots att man valt att inte göra någon stor marknadsföring kring padelcentret har nyheten spridit sig snabbt bland entusiasterna.

- Vi har ett gruppspel som lag har kunnat anmäla sig till. Där är vi redan uppe i 60 lag. Det har varit en otrolig respons, säger Åsa Svensson.

Anläggningen där Västerås padelcenter kommer husera är byggd av fastighetsbolaget Klockarstugan.

FAKTA Padel

Padel (eller padeltennis) är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet - vilket mer liknar squash.

En vanlig padelplan har måtten 10x20 meter och omges av väggar, på denna plan spelar man alltid dubbel. Baktill, och en bit på sidorna är det glasväggar. På resterande del av sidorna är det galler. Även väggarna får användas i spelet.

Padel kan även spelas i singel, men då spelar man på en mindre plan. 

Ett padelrack består inte av strängar som i exempelvis tennis och squash. Ett padelrack är gjord av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff.

Bollen i padel är princip samma som en tennisboll, men något mjukare.

Poängräkningen är precis som i tennis och man vinner poäng bland annat genom att bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida, att motståndaren slår bollen i nät eller att motståndaren slår bollen direkt på en av dina väggar utan att den har studsat först.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.