Utbildar. Dykrobotutbildaren Anders Palm instruerar Eric Hedlund om vad som behöver göras innan ROV:en sjösätts. Foto: Sandra Fonnisson×1 / 12Visa bildtextBild 1 av 12

Snabbare livräddning med dykrobot

Mälardalens brand och räddningsförbund är hittills den enda kåren i Sverige som investerat i en ROV (remote operated vehicle) det vill säga en dykrobot, som ett stöd under livräddning. Västerås tidning följde med brandmannen och ROV-utbildaren Anders Palm och ett av räddningsförbundets dykteam på en övning i Mälaren.

Publicerad

Min uppgift som ROV-pilot är att hjälpa dykaren fram till målet. Syftet med roboten är att kapa tid och att öka chanserna att rädda en person som hamnat under vattnet.

– Sikten i Mälaren är knappt en decimeter så det finns en viss risk att en dykare missar något eftersom man måste söka av området med händerna. Via dykrobotens sonarbild underlättar vi för dykaren genom att smalna av sökområdet. Det är fortfarande dykaren som gör grovjobbet men ROV:en gör att vi vinner värdefulla minuter, berättar han.
I mer än ett års tid har teamen utbildats i den nya tekniken. I dagsläget är det minst två personer i varje skift som är utbildad ROV-pilot eller linskötare. Så det finns en bra grund inom styrkorna för att kunna arbeta operativt i skarpa lägen berättar Anders Palm.
–Min uppgift som ROV-pilot är att hjälpa dykaren fram till målet. Syftet med roboten är att kapa tid och att öka chanserna att rädda en person som hamnat under vattnet.

Ny anpassad dykbil
I sommar kommer den nuvarande dykbilen att bytas ut mot en ny där roboten kan vara ihopmonterad och redo för användning, vilket kommer att förkorta insatstiden ytterligare. Vid övningstillfället var fem brandmän på plats men vid ett skarpt läge avgör insatsledaren hur många styrkor som behövs. Både dykare och robot ha en linskötare som hjälper till och stöttar under aktionen. Till skillnad från dykaren kan roboten skanna av ett område på runt 1200 kvadratmeter men att tyda sonarbilden kräver viss erfarenhet.
–Idag syntes dykaren jättetydligt så det gick smidigt att styra honom. Men visst kan det finnas svårigheter med att tyda bilden, fast det är en övningssak. Även om vi hittar flera olika områden som skulle kunna vara en kropp gör dykroboten räddningsinsatsen snabbare och effektivare eftersom dykaren inte behöver söka av allt utan kan rikta in sig på de verkligt intressanta områdena, säger Anders Palm.

Powered by Labrador CMS