L-TOPPAR. Jesper Brandberg (L) och Bengt-Åke Nilsson (L), ledamot i äldrenämnden. Foto: FREDRIK KLEVENHAUS

Så vill (L) förbättra äldreomsorgen

När Liberalerna i Västerås går till val gör de med att blicka tillbaka på hur äldrevården var 2008 och införa dubbel valfrihet inom hemtjänsten.

Publicerad

När Liberalerna i Västerås går till val gör de med att blicka tillbaka på hur äldrevården var 2008 och införa dubbel valfrihet inom hemtjänsten.

Det är ett gediget tolvpunktsprogram med inriktning på äldrevården som Liberalerna i Västerås har sjösatt i sin valplattform inför kommunvalet i höst. Bland annat har tidningen VLT:s granskning av äldrevården gett stora intryck på de liberala kommunpolitikerna.

Liberalerna slår fast att det är kris inom äldrevården och blickar tillbaka till 2008 när Liberalerna var med och styrde staden och det enligt dem själva - var bra mycket bättre inom äldrevården. Oppositionsrådet Jesper Brandberg (L) och Bengt-Åke Nilsson (L), äldrenämnden, presenterade i veckan vilka åtgärder som Liberalerna vill se vid ett maktövertagande i stadshuset.

Enligt Liberalerna är äldreomsorgen underfinanserierad och mer resurser behövs.

Hur ska en sådan här satsning finansieras?

– I den budget för 2018 så hade vi över 30 miljoner kronor mer. I ett första steg är det tiotals miljoner mer än majoriteten. Vi måste i samma takt dra ner på kostnader, bland annat på flygplats och kommunala huvudkontor, säger Jesper Brandberg.

En sådan budgetökning skulle innebära 70 till 80 heltidstjänster.

Liberalerna vill se också se fler platser för äldreboenden och den enskildes rätt att välja boende själv. Att äldre får platser långt i från anhöriga och tidigare del av staden är Liberalerna kritiska mot.

– Det ska inte vara så att man hela sitt liv bott på Viksäng och blir erbjuden en plats i Skultuna, så tackar man nej och blir utslängd ur kön. Den valfriheten är viktig, säger Brandberg.

I tolvpunktsprogrammet ser Liberalerna att det ska ställas högre krav på utföraren av äldreboende.

"Dubbel valfrihet" inom hemtjänsten

De konstaterar också att den "dubbla valfriheten" inom hemtjänsten som infördes 2008 var populär.

– Valfriheten att få välja vad man behöver hjälp med är helt avskaffad, kommenterar Jesper Brandberg.

– Följer man debatten så tror man att valfrihet bara handlar om att kunna välja utförare. Vi har nog misslyckats kommunicera. Det är en del av valfriheten. Det är minst lika viktigt att få välja vilket äldreboende man vill bo på. Och den allra delen av valfriheten är att få bestämma vad man vill ha hjälp med. Det måste finnas en flexibiltet att den enskilda får välja innehållet vad man vill ha hjälp med.

– Man har medvetet gjort det mindre populärt för att minska efterfrågan på hemtjänst, fortsätter Bengt-Åke Nilsson.

Liberalerna är kritiska mot att 60 procent av alla ansökningar till servicehus avslås.

– Det är ju inte så att 35-åringar som jag sitter och okynnessöker och vill komma in på servicehus. De som söker behöver servicehus. Är man över 90 år ska man få en plats på ett servicehus, det ska inte vara en mer biståndsbedömning än att kontrollera åldern, säger Jesper Brandberg.

– Har man mer än 60 timmars hemtjänst per månad ska man få plats på servicehus. Det är ekonomiskt vansinne, avslutar Brandberg.

I FOKUS. Liberalerna går till val på att förbättra äldrevården. Foto: MOSTPHOTOS
Powered by Labrador CMS