Kökschef Raoul Ekström (th) lägger upp dagens lunch på Agrill. Blir det portioner över läggs de ut på ResQ club till halva priset istället för att slängas. ”Det är en genialisk idé” säger restaurangchef Emanuel Barhaido. Cirka 15 matställen i Västerås är hittills anslutna till tjänsten.

Så ska krogarna i Västerås minska matsvinnet

Har du funderat på vad som händer med all mat som restauranger och caféer inte kan sälja? Mycket av det slängs. Men nu har en ny tjänst som minskar matsvinnet nått Västerås. – Det här är både bra för miljön, kunderna och oss som restaurang, säger Emanuel Barhaido, på Agrill.

  • Publicerad 10:15, 15 apr 2017

Tjänsten heter ResQ club och startade i Finland i början av 2016. Den går ut på att man, via en app eller hemsidan, kan köpa hem maträtter från till exempel restauranger eller caféer som har osåld mat kvar när arbetsdagen närmar sig sitt slut. Det till kraftigt reducerat pris.

I maj förra året lanserades tjänsten i Sverige och nu börjar även ställen i Västerås ansluta sig. Idag är det cirka 15 stycken. En av dom är restaurangen Agrill som la ut sina första överblivna portioner till försäljning under förra veckan.

– När vi hörde talas om detta blev vi intresserade på en gång, säger restaurangchef Emanuel Barhaido.

– Alla som jobbar i den här branschen vet hur mycket mat som hamnar i soptunnan. Det här är ett konkret exempel på hur man kan lösa problemet. Det är både bra för miljön, för kunderna och för oss.

Både beställning och betalning av maten görs via hemsidan eller appen. Sen är det bara att hämta upp den hos restaurangen eller cafét. Hur många erbjudanden som ligger uppe skiftar från dag till dag beroende på hur lunchen har gått.

– Vi la ut 15 portioner när vi startade förra torsdagen. Nästan alla gick åt. Igår hade vi fem portioner över och alla såldes. Då var det personal från ett företag som behövde mat eftersom de skulle jobba sent, berättar Emanuel Barhaido.

Mycket av den mat som blir över på Agrill går till personalen.

– Så även om det aldrig har varit några stora volymer vi har behövt slänga är det tråkigt att överhuvudtaget behöva slänga mat. Här blir det så enkelt att bli av med den. Det är en genialisk idé.

Hur mycket en överbliven portion kostar är upp till stället själva att avgöra. På Agrill har man valt att ta halva priset. Enligt ResQ clubs hemsida har man räddat över 150 000 måltider sedan starten.

Så funkar tjänsten ResQ club

1.Restaurangen eller cafét lägger ut portionerna som blivit över från till exempel lunchen på resq-club.com.

2.ResQ Club skickar ut en notis till användare av appen som befinner sig i närhet. Du beställer och betalar sedan direkt i appen.

3. Måltiden hämtas från restaurangen eller cafét inom den tidsram som angetts.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING