Premiär för dramat om Luthers liv

På lördag är det teaterpremiär i Västerås Domkyrka. Det är dramakomedin om Martin Luthers liv som har sin första föreställning den 20 maj. Under generalrepetitionen fick Västerås tidning möjlighet att göra en intervju med föreställningens regissör Topsy Källå.

  • Publicerad 14:36, 16 maj 2017

Åskådare kommer att få djup andlighet, mycket fakta och några rejäla gapskratt.

Föreställningar i Västerås Domkyrka

20 maj: klockan 18.00

21 maj: klockan 16.00

2 juli: klockan 11.00

23 juli: klockan 11.00

13 augusti: klockan 11.00

– Vi har bland annat hittat fakta om Luther på nätet och på biblioteket. En grupp åkte ned till Wittenberg i Tyskland där Luther spikade upp sina tester. De gick på guidade turer och snappade upp en del fakta där. I ”Doktor Martin bjuder till bords eller inte kan väl vantar förlåta synder” tar vi fram hemligheter som de flesta nog inte känner till om Martin Luther och hans familj, berättar hon.

Före detta biskop i ensemblen

Domkyrkans dramagrupp har själva skrivit manuset till pjäsen och arbetet med föreställningen har pågått i mer än ett år. I den 17-manna starka ensemblen återfinns förutom Martin Luther och hans närmaste familj även helgon som heliga Birgitta samt en av Västerås stifts före detta biskopar.

– Claes-Bertil Ytterberg förre detta biskopen besitter otroliga kunskaper om Luther så han har varit konsult till oss och kommit med många spännande detaljer till historien. Claes-Bertil spelar sig själv och knyter ihop historien på slutet, förklarar Topsy Källå.

Hur kommer det sig att pjäsen har ett sådant långt namn som Doktor Martin bjuder till bords eller inte kan väl vantar förlåta synder?

– Det är för att man ska bli nyfiken så man kommer och titta på föreställning, för då får man en förklaring. Jag kan garantera att åskådare kommer att få djup andlighet, mycket fakta och några rejäla gapskratt, berättar regissören glatt.

Nils Poppe Kvalitéer

Hälften av rekvisitan har dramagruppen skapat själva andra hälften är inköpt på secondhand. Pjäsen vara i ungefär en timme och visas även söndagen den 21 maj. I augusti kommer delar av föreställningen spelas upp i sammanband med högmässan. Längden på dramat kan variera eftersom det finns flera i gänget som har Nils Poppe kvaliteter.

– Det är flera i gänget som för vidare Nils Poppe traditionen och försöker få sina motspelare att skratta så pjäsens tid kan variera men man går definitiv här ifrån med mer kunskap om Martin Luther än innan man kom hit, skrattar Topsy Källå hjärtligt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING