Premiär för dramat om Luthers liv

På lördag är det teaterpremiär i Västerås Domkyrka. Det är dramakomedin om Martin Luthers liv som har sin första föreställning den 20 maj. Under generalrepetitionen fick Västerås tidning möjlighet att göra en intervju med föreställningens regissör Topsy Källå.

  • Publicerad 14:36, 16 maj 2017

Åskådare kommer att få djup andlighet, mycket fakta och några rejäla gapskratt.

Föreställningar i Västerås Domkyrka

20 maj: klockan 18.00

21 maj: klockan 16.00

2 juli: klockan 11.00

23 juli: klockan 11.00

13 augusti: klockan 11.00

– Vi har bland annat hittat fakta om Luther på nätet och på biblioteket. En grupp åkte ned till Wittenberg i Tyskland där Luther spikade upp sina tester. De gick på guidade turer och snappade upp en del fakta där. I ”Doktor Martin bjuder till bords eller inte kan väl vantar förlåta synder” tar vi fram hemligheter som de flesta nog inte känner till om Martin Luther och hans familj, berättar hon.

Före detta biskop i ensemblen

Domkyrkans dramagrupp har själva skrivit manuset till pjäsen och arbetet med föreställningen har pågått i mer än ett år. I den 17-manna starka ensemblen återfinns förutom Martin Luther och hans närmaste familj även helgon som heliga Birgitta samt en av Västerås stifts före detta biskopar.

– Claes-Bertil Ytterberg förre detta biskopen besitter otroliga kunskaper om Luther så han har varit konsult till oss och kommit med många spännande detaljer till historien. Claes-Bertil spelar sig själv och knyter ihop historien på slutet, förklarar Topsy Källå.

Hur kommer det sig att pjäsen har ett sådant långt namn som Doktor Martin bjuder till bords eller inte kan väl vantar förlåta synder?

– Det är för att man ska bli nyfiken så man kommer och titta på föreställning, för då får man en förklaring. Jag kan garantera att åskådare kommer att få djup andlighet, mycket fakta och några rejäla gapskratt, berättar regissören glatt.

Nils Poppe Kvalitéer

Hälften av rekvisitan har dramagruppen skapat själva andra hälften är inköpt på secondhand. Pjäsen vara i ungefär en timme och visas även söndagen den 21 maj. I augusti kommer delar av föreställningen spelas upp i sammanband med högmässan. Längden på dramat kan variera eftersom det finns flera i gänget som har Nils Poppe kvaliteter.

– Det är flera i gänget som för vidare Nils Poppe traditionen och försöker få sina motspelare att skratta så pjäsens tid kan variera men man går definitiv här ifrån med mer kunskap om Martin Luther än innan man kom hit, skrattar Topsy Källå hjärtligt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING