Topsy Källå spelar heliga Birgitta. Till höger syns helige Franciskus spelad av Jörgen Tempelman. Mannen med rött skägg längst ut till höger är Philipp Melanchthon som berättar historien från predikstolen och spelas av Margareta Gillberg. Foto: Sandra Fonnisson×1 / 6Visa bildtextBild 1 av 6

Premiär för dramat om Luthers liv

På lördag är det teaterpremiär i Västerås Domkyrka. Det är dramakomedin om Martin Luthers liv som har sin första föreställning den 20 maj. Under generalrepetitionen fick Västerås tidning möjlighet att göra en intervju med föreställningens regissör Topsy Källå.

Publicerad

På lördag är det teaterpremiär i Västerås Domkyrka. Det är dramakomedin om Martin Luthers liv som har sin första föreställning den 20 maj. Under generalrepetitionen fick Västerås tidning möjlighet att göra en intervju med föreställningens regissör Topsy Källå.

Åskådare kommer att få djup andlighet, mycket fakta och några rejäla gapskratt.

– Vi har bland annat hittat fakta om Luther på nätet och på biblioteket. En grupp åkte ned till Wittenberg i Tyskland där Luther spikade upp sina tester. De gick på guidade turer och snappade upp en del fakta där. I ”Doktor Martin bjuder till bords eller inte kan väl vantar förlåta synder” tar vi fram hemligheter som de flesta nog inte känner till om Martin Luther och hans familj, berättar hon.

Före detta biskop i ensemblen

Domkyrkans dramagrupp har själva skrivit manuset till pjäsen och arbetet med föreställningen har pågått i mer än ett år. I den 17-manna starka ensemblen återfinns förutom Martin Luther och hans närmaste familj även helgon som heliga Birgitta samt en av Västerås stifts före detta biskopar.

– Claes-Bertil Ytterberg förre detta biskopen besitter otroliga kunskaper om Luther så han har varit konsult till oss och kommit med många spännande detaljer till historien. Claes-Bertil spelar sig själv och knyter ihop historien på slutet, förklarar Topsy Källå.

Hur kommer det sig att pjäsen har ett sådant långt namn som Doktor Martin bjuder till bords eller inte kan väl vantar förlåta synder?

– Det är för att man ska bli nyfiken så man kommer och titta på föreställning, för då får man en förklaring. Jag kan garantera att åskådare kommer att få djup andlighet, mycket fakta och några rejäla gapskratt, berättar regissören glatt.

Nils Poppe Kvalitéer

Hälften av rekvisitan har dramagruppen skapat själva andra hälften är inköpt på secondhand. Pjäsen vara i ungefär en timme och visas även söndagen den 21 maj. I augusti kommer delar av föreställningen spelas upp i sammanband med högmässan. Längden på dramat kan variera eftersom det finns flera i gänget som har Nils Poppe kvaliteter.

– Det är flera i gänget som för vidare Nils Poppe traditionen och försöker få sina motspelare att skratta så pjäsens tid kan variera men man går definitiv här ifrån med mer kunskap om Martin Luther än innan man kom hit, skrattar Topsy Källå hjärtligt.

Föreställningar i Västerås Domkyrka

20 maj: klockan 18.00

21 maj: klockan 16.00

2 juli: klockan 11.00

23 juli: klockan 11.00

13 augusti: klockan 11.00

Powered by Labrador CMS