HÖGRE ARVODE. Med de förslagna reglerna kommer ett antal nämndordförande få högre arvode i framtiden. Foto: MOSTPHOTOS

Politikerna i Västerås vill ha högre ersättning

Uppdraget som fritidspolitiker tar allt mer tid. Nu ligger ett förslag på politikernas bord – att höja politikernas arvoden till kommande mandatperiod.

Publicerad

Uppdraget som fritidspolitiker tar allt mer tid. Nu ligger ett förslag på politikernas bord – att höja politikernas arvoden till kommande mandatperiod.

Det krävs mer än vad man har i förtjänst och många har svårt att kunna ta ledigt.

Fritidspolitiker som har ordförandepost inom Västerås stad vittnar om att de lägger ner allt fler timmar än det faktiskt får något arvode för. Nu vill politikerna själva höja arvodet för kommande politiker.

Årsarvodet är 95 procent av det belopp som riksdagsledamöterna får per år.

Under 2018 får varje riksdagsledamot 784 800 kronor i arvode, vilket motsvarar 65 400 kronor i månaden.

För Västerås stad innebär det att årsarvodet är 62 130 kronor per månad.

Vad innebär då höjningen för de olika ordförandeposterna i nämnderna?

Byggnadsnämnden och fastighetsnämndens ordförande har i dagsläget 12 procent av ett årsavode, alltså 7 455 kronor per månad. Förslaget skulle innebär att arvodet skulle öka till 25 procentsnivån, vilket är 15 532 kronor i månaden - mer än en fördubbling.

Med förslaget kommer kostnaden för politikernas arvoden att öka med 1,8 miljoner kronor till 10 miljoner kronor.

Utredningen om arvodena har inte gjorts av politikerna själva utan av en tjänsteman vid Stadsledningskontoret. För att få fram ett underlag och åsikter från politikerna har det gjorts enkäter med de nuvarande ordförandena i nämnderna samt intervjuer med partiernas gruppledare.

Nuvarande politiker sätter "lönen" till kommande politiker

Trots att politikerna fattar beslut själva om vad de ska ha för arvode är detta sätt det som ger minst form av jävsförhållande. Nuvarande kommunfullmäktige sätter alltså arvodet för det kommunfullmäktige som kommer väljas i höstens val.

I teorin och även praktiskt kommer en del av fullmäktige att sluta, en del kommer återväljas och ytterligare en del kommer väljas in för första gången.

När det nya fullmäktige och då med förmodligen nya nämndordföranden kommer kliva på sina poster nästa mandatperiod, så har beslutet fattats av ledamöter som då inte längre är i demokratins tjänst.

(V)-kritik mot heltidsarvode

Men kritiska röster har höjts mot förslaget. Vänsterpartiet är kritiska mot att heltidsarvodet beräknas på 95 procent av riksdagsledamotens arvode.

– Vi har lagt förslag att arvodet ska vara 44 800 kronor, säger Anna Maria Romlid (V), gruppledare och oppositionsråd.

– Men vi tycker att det är bra att höja procenten på arvodet. Det krävs mer än vad man har i förtjänst och många har svårt att kunna ta ledigt, exempelvis en förskolelärare. Sju procent täcker en arbetsdag i veckan, säger Romlid.

Powered by Labrador CMS