På guidad tur genom Västerås i skymningen

När skymningen sänker sig över Västerås ger Nina Deila, från Deila och Dåtiden, sig iväg på en guidad tur genom staden. Med henne går cirka femton intresserade deltagare för att få en del av Västerås långa, intressanta historia berättad för sig.

  • Publicerad 20:36, 3 dec 2017

Nina Deila från Deila och Dåtiden var eftermiddagens guide. Foto: Helena Andersson

Många västeråsares favorithus Sundinska huset som vätter mot nuvarande Stadsparken. Foto: Helena Andersson

Turen utgår från domkyrkan där Nina bjuder på varm glögg och pepparkakor. Hon inleder med att berätta att Västerås är en av Sveriges äldsta städer.

– Det finns olika bud på vilken stad i ordningen vi är. Vissa säger att Västerås är den äldsta staden, enligt andra finns den inte ens med på topp fem, säger hon. Men i slutet av 1200-talet fick Västerås sitt stadssigill och är därmed en av Sveriges äldsta städer.

I samlad tropp ger sig gruppen iväg in mot stadskärnan. Stopp nummer två är mitt emellan Stora torget och Bondtorget. Där får åhörarna bland annat veta att det på Bondtorget tidigt fanns en begravningsplats, Nina pratar om hur Stadshotellet kom att hamna vid Stora torget och inte på Fiskartorget och berättar en spännande historia om en silverskatt som hittades i ett av de rosa husen under ett renoveringsarbete.

Under turen så visar Nina flera bilder från förr där man kan se hur staden förändrats under åren. Apotekarbron över Svartån på Kungsgatan, som är Västerås äldsta bro över Svartån, har haft flera olika namn, bland annat Kungsbron. Här kan man också se en del av den gamla bebyggelsen, bland annat huset där cafét Kalle på spången ligger nu.

Ett av Västerås vackraste hus, Sundinska huset, är också värt ett stopp. Huset byggdes av fabrikör Sundin som kom att bli en av Västerås största donatorer, bland annat gav han nyfödda barn en bankbok med fem öre som kom att betyda mycket för många av Västerås innevånare.

Nu har mörkret lagt sig över staden och julbelysningen lyser upp Stadsparken och teatern som också de har en historia att berätta.

– Stadsparken donerades till staden av fabrikör Sundin mot att det aldrig skulle bli någon bebyggelse på platsen. I fall att det ändå skulle komma att bli så fick staden böta femtusen kronor som skulle gå till Läromedelsverket, alltså Rudbeckianska, säger Nina.

Om Västerås, om inte vackra, så i alla fall pampiga slott, berättar Nina i stora drag, bland annat får vi veta lite om Svante Nilsson Sture och hans hastiga död. Hon berättar också om hur Svartån förändrades och att vattenfallet flyttades för att till exempel förse Asea med elkraft.

Turen avslutas vid Fiskartorget där deltagarna får höra historien om hur man vid bygget av Västerås Stadshus 1953 hittade ruiner av klostret där dominikanorden låg.

Slutligen uppmanar Nina oss att lyssna på klockspelet från det 65 meter höga stadshustornet.

– Man kan få höra melodier allt från Pippi Långstrump till Loreens Euforia och allt där emellan, jag tycker att det är ett rätt trevligt inslag här i Västerås.
 
 
För mer information: deilaochdatiden.se 

Turen avslutas bredvid nyinvigda Hakon Swenssons allé intill Fiskartorget. Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING