Över 800 springer Atea Mälarmaraton på lördag

Premiärupplagan av Atea Mälarmaraton på lördag är redan en succé. 820 löpare är anmälda. – Det här överträffar våra förväntningar, säger Martin Fröberg från arrangören Västerås löparklubb.

  • Publicerad 06:15, 19 apr 2017

På lördag 22 april går startskottet för Västerås nyaste löparfest – Atea Mälarmaraton.

Det blir flera startskott då deltagarna kan välja mellan att springa ett halvmaraton (21,1 km, start klockan 11.30) eller ett helt maraton (42,2 km, två varv på halvmaratonbanan, start klockan 12.00).

– Vi är väldigt glada över att få arrangera det här loppet och det känns så roligt att vi kan få ett stort långlopp i stan och att det är så många som nappat redan första året, säger Martin Fröberg. 

Ett tecken på det starka löparintresset i Västerås och Sverige?

– Löpartrenden har ju varit stark ganska länge. Det här tycker jag är bevis på att löpartrenden håller på att breda ut sig, snarare. Många som tidigare sprungit lopp på 5 och 10 kilometer vill nu hitta nya utmaningar.  

Av de 820 anmälda – arrangören hoppas på kanske uppåt 900 då det går att efteranmäla sig fram till tävlingsdagens förmiddag, dock bara ett fåtal platser kvar i halvmaraton-klassen – är det en klar majoritet av lokala löpare.

– Det är förstås roligt att det är så många från Västerås och länet som vill springa, säger Martin Fröberg.

Men det kommer även löpare utifrån till Västerås nya halv- och helmaraton.

En av dessa är en av Sveriges allra vassaste halvmaratonlöpare. Nasir Dawoud från Eskilstuna Friidrott blev näst snabbaste svensk på Göteborgsvarvet förra året och är därmed SM-silvermedaljör på halvmaraton. 

– Jättekul att vi har både bredden och toppen i loppen, inte minst för publikens skull. Dawoud ska absolut kunna springa halvmaran på under 1,10, siar Fröberg.

Det finns säkert goda möjligheter till bra tider på lördag. Smått idealiska yttre förutsättningar med 8-9 plusgrader utlovas – och en relativt flack bana som till största delen går på asfalt.

Från starten på Fiskartorget springer löparna genom stan norrut förbi Domkyrkan och vidare mot Blåsbo och Rocklunda. Vänder sedan vid Norrleden och springer tillbaka längs Brottberga och ner mot Klövernhallen via Slottsgatan för att sedan fortsätta bort mot Öster mälarstrand.

– Det blir mycket löpning längs med vattnet, både Svartån och Mälaren.  

Arrangören hoppas förstås på mycket publik utmed bansträckningen.

– Då blir det ännu festligare. Vill man se mycket av löparna rekommenderas exempelvis Vasaparken och Elbakajen där de passerar flera gånger.  

Kommer du själv att springa?

– Jag hade väldigt gärna ställt upp, men vi från Västerås löparklubb behövs vid sidan om!  

Totalt krävs uppemot 130 funktionärer för att ro arrangemanget i hamn. Flera representanter från lokala idrottsklubbar finns med, främst vid de vätskekontroller som finns längs med banan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING