Polis. Stina Öberg är inspektör och gruppchef på polisen kontaktcenter men idag befann hon sig tillsammans med kolegor på Stora torget för att informera om deras nya arbetsmetod. Foto: Sandra Fonnisson×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Ny metod kapar polisens väntetider

Under onsdagen stod polisen i Västmanland på Stora torget och informerade allmänheten om det nya arbetssättet som Polisens Kontaktcentrum använder sig av.

Publicerad

Operatörerna bedömer även varje enskilt ärende, om det ska gå vidare till domstol eller om det måste läggas ned,

– Det nya är att vi sedan hösten 2016 har en regional telefonkö som sköts av region Mitt samt att polisens kontaktcentrum, PKC, i Västmanland håller de initiala förhören med målsägande och vittnen per telefon. Civila operatörerna utför alla utredningsåtgärder efter direktiv från förundersökningsledaren, berättar Stina Öberg inspektör och gruppchef på Polisen kontaktcenter.
De som ringer 114 14 i Västmanland kopplas till region Mitts kontaktcenter som bemannas av ett 60-tal personer dygnet runt. Operatörerna som tar emot samtalen är civila och genomgår en utbildning på sex veckor innan de kan ta emot det första riktiga samtalet. Simon Andersson och Carina Andersson arbetar båda två som telefonoperatörer på Region Mitt fast under onsdagen var även de på torget för att informera om den nya arbetsmetoden och operatörsutbildningen.
– De första fyra veckorna av utbildningen får man lära sig juridik, de olika systemen som polismyndigheten använder sig av samt lektioner i förhörstekniker. De sista två veckorna har man praktik tillsamman med en handledare, vilket är väldigt bra eftersom man är rätt osäker i början och behöver stöd, berättar Simon Andersson.
Tidigare tog det i snitt 30 minuter att komma fram till en operatör. I dagsläget ligger snittiden i telefonkön till ledig operatör på en minut. Med det nya arbetssättet håller operatörerna de inledande förhören och förundersökningsledare på PKC bedömer varje enskilt fall om det håller för att skickas vidare till utredningssektionen eller om det ska läggas ned.
– Vi avgör om det ska göras en förundersökning eller inte. Om det går att ta upp fallet i domstol skickar vi ärendet vidare till utredningssektionen. Med de resurser som vi har är det viktigt att vi lägger krutet på rätt ställe, säger Stina Öberg inspektör och gruppchef på polisens kontaktcenter.
Vidare berättar hon att av de samtal som kommer in till polisens kontaktcenter slutförs 90 procent av alla ärende färdigt av enheten.
– Vi är väldigt positiva till den här förändringen för vi ser att det gör en stor skillnad både för de som ringer in som får en snabbare hantering och för den övriga polisverksamheten som får ärendena förbereda, berättar Stina Öberg inspektör och gruppchef på polisens kontaktcenter.

Powered by Labrador CMS