Ny metod kapar polisens väntetider

Under onsdagen stod polisen i Västmanland på Stora torget och informerade allmänheten om det nya arbetssättet som Polisens Kontaktcentrum använder sig av.

  • Publicerad 16:51, 19 apr 2017

Operatörerna bedömer även varje enskilt ärende, om det ska gå vidare till domstol eller om det måste läggas ned,

– Det nya är att vi sedan hösten 2016 har en regional telefonkö som sköts av region Mitt samt att polisens kontaktcentrum, PKC, i Västmanland håller de initiala förhören med målsägande och vittnen per telefon. Civila operatörerna utför alla utredningsåtgärder efter direktiv från förundersökningsledaren, berättar Stina Öberg inspektör och gruppchef på Polisen kontaktcenter.
 
De som ringer 114 14 i Västmanland kopplas till region Mitts kontaktcenter som bemannas av ett 60-tal personer dygnet runt. Operatörerna som tar emot samtalen är civila och genomgår en utbildning på sex veckor innan de kan ta emot det första riktiga samtalet. Simon Andersson och Carina Andersson arbetar båda två som telefonoperatörer på Region Mitt fast under onsdagen var även de på torget för att informera om den nya arbetsmetoden och operatörsutbildningen.
 
– De första fyra veckorna av utbildningen får man lära sig juridik, de olika systemen som polismyndigheten använder sig av samt lektioner i förhörstekniker. De sista två veckorna har man praktik tillsamman med en handledare, vilket är väldigt bra eftersom man är rätt osäker i början och behöver stöd, berättar Simon Andersson.
 
Tidigare tog det i snitt 30 minuter att komma fram till en operatör. I dagsläget ligger snittiden i telefonkön till ledig operatör på en minut. Med det nya arbetssättet håller operatörerna de inledande förhören och förundersökningsledare på PKC bedömer varje enskilt fall om det håller för att skickas vidare till utredningssektionen eller om det ska läggas ned.
 
– Vi avgör om det ska göras en förundersökning eller inte. Om det går att ta upp fallet i domstol skickar vi ärendet vidare till utredningssektionen. Med de resurser som vi har är det viktigt att vi lägger krutet på rätt ställe, säger Stina Öberg inspektör och gruppchef på polisens kontaktcenter.
 
Vidare berättar hon att av de samtal som kommer in till polisens kontaktcenter slutförs 90 procent av alla ärende färdigt av enheten.
 
– Vi är väldigt positiva till den här förändringen för vi ser att det gör en stor skillnad både för de som ringer in som får en snabbare hantering och för den övriga polisverksamheten som får ärendena förbereda, berättar Stina Öberg inspektör och gruppchef på polisens kontaktcenter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING