Nu nappar det i Svartån

Klockan 8.00 på långfredagsmorgonen var det premiär för 2017 års fiske i Svartån. Redan vid starten hade ett 20-tal ivriga fiskare letat sig ner till åkanten för att se om de hade någon fiskelycka med sig.

Nollgradig, blåst och snöglopp stoppade inte de fiskesugna västeråsarna när fiskepremiären gick av stapeln idag.

– Det var rejäl uppslutning, trots vädret. Extra roligt att det var så många unga som var med idag. Dessutom nappade det bra, säger Claes Fröling, fisketillsynsman.

Claes kommer från Fiskeklubben Aspen, vars medlemmar sköter om fisket i de centrala delarna av Svartån.

Ungefär varannan veckan mellan april och augusti sätter de i nya regnbågslaxar i vattnet.

– Totalt under en sommar sätter vi i cirka ett och ett halv ton regnbågslax, berättar han.

Fiske i Svartån

I Västerås har vi möjlighet att fiska mitt i centrala Västerås, i Svartån. Uppströms från Mälarbron till Vallbybron är det tillåtet att fiska med fiskekort.

Du kan köpa dags- och säsongskort via Fiskeklubben Aspens hemsida. Detta gör att du snabbt och enkelt kan gå ner och fiska med den voucher som kommer till din mail via en länk efter betalning.

Vouchern motsvarar ditt fiskekort som du ska kunna visa upp tillsammans med din legitimation för fisketillsyningsmännen när du fiskar.

Regnbågsöring sätts ut kontinuerligt under april, maj, juni och augusti. I fiskevattnet finns även gädda, abborre, gös och så kallad vitfisk.

Barn under 12 år fiskar gratis i sällskap med en vuxen med fiskekort.

Nedanför Turbinbron gäller samma fiskekort. Mellan turbinhuset och järnvägsbron är det fiskeförbud mellan första april och första maj. Minimimått för gädda är 40 centimeter och gös 45 centimeter. Fiske av ål är förbjudet året om. Får du av misstag upp asp eller ål måste den släppas tillbaka varsamt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.