Anna Thunell (MP), Anders Teljebäck (S), Amanda Agestav (KD) och Lars Kallsäby (C) har styrt Västerås senaste mandatperioden. Men inför valet är det varje parti för sig själv. Foto: Sofie Tejre

Nöjda med samarbetet - men inför valet är det varje parti för sig själv

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har haft majoritet i Västerås kommun den här mandatperioden. Men de kommer inte gå till val på något gemensamt valmanifest - utan det är varje parti för sig själv.

Publicerad

Tillsammans har de kallat sig Samarbete för Västerås och har styrt kommunen senaste mandatperioden. Det kommer de att fortsätta göra fram till i höst, men de kommer inte att gå till val som en grupp - utan då är det varje parti för sig självt.

– Vi kommer köra ända in i kaklet med vårt samarbete, ända fram till valdagen den 9 september, men när det gäller valrörelsen så går vi fram som enskilda partier. Det innebär att det i Västerås kommer vara en valrörelse där åtta partier går tal val som enskilda partier om ingenting annat meddelas från någon annan, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Alla partier i den styrande majoriteten verkar nöjda med samarbetet som varit under mandatperioden, något de alla framhöll under tisdagens pressträff. Två större företagsetableringar, ett ökat bostadsbyggande och en ökad turism till Västerås var något de lyfte fram.

– Vi är fyra olika partier, men vi har visat att vi kan samarbeta. Nu är det upp till Västersåsarna få syna oss. Vi är fyra partier som har regerat, det finns fyra partier som har opponerat. Så vi får se hur Västeråsarna väljer i höst, säger Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås.

Varför går ni inte till val tillsammans om ni är så nöjda med samarbetet?

– Det är en demokratifråga tycker jag. Vi går fram som fyra partier, väljarna väljer betoningen som man vill ha genom att rösta på ett parti och därefter tittar man på vad det finns för möjligheter till samarbeten i framtiden. Jag tror väldigt mycket på den här typen av samarbeten, som är blocköverskridande, som också människor gillar: att vi samarbetar i politiken istället för att hela tiden ha konfrontationer mellan oss, säger Anders Teljebäck.

– Vi är fyra olika partier, vi har olika värderingsgrund och det är inte konstigt att man har olika bedömningar som parti. Men som Anders säger: all lyckosam utveckling av en kommun av Västerås storlek bygger på samarbete och då gäller det att ha partier som vågar och kan samarbeta, säger Lars Kallsäby.

– Att gå till val som enskilda partier tror jag är väldigt nyttigt för politikens skull: att man kan backa tillbaka och se vad som blev bra och vad man inte riktigt är nöjd med. Jag tror inte att Västeråsarna redan i mars vill ha fyra partier som har bestämt sig för hur den politiska kartan ska se ut ytterligare fyra år framåt. Det är viktigt att komma på vad vi vill göra nu, säger Anna Thunell (MP).
Men kan det inte vara bra för väljarnas skull att vara tydlig innan valet med vilket samarbete man vill ha?

– Jag tror det vore fel av oss att binda fast oss vid en konstellation. Sedan är det här en väldigt trevlig konstellation och vi har åstadkommit mycket. Om jag pratar för mitt eget parti, Socialdemokraterna, så vill vi fortsätta leda en samarbetsmajoritet där de breda perspektiven finns med och där människor kan känna en trygghet i att vi inte drar iväg åt något håll som man inte har förväntat sig innan valet, säger Anders Teljebäck.

Men hur ska man som Västeråsare veta vad man får?

– Det är därför det är så viktigt att veta vad de olika partierna står för. Vi kommer att gå till val som Centerparti och kommer ha ett antal frågor som är centrala för oss. Vi är tillexempel väldigt tydliga med att att hela kommunen ska utvecklas och vi sätter oss inte i ett samarbete med där någon säger att vi bara ska satsa på den centrala delen av staden. Så där måste allmänheten veta vilka grundläggande frågor man har som man driver, säger Lars Kallsäby (C).

Powered by Labrador CMS