Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden vill att Västerås stad skapar en tjänst för en stadsarkitekt.

Moderaterna vill ha stadsarkitekt i Västerås

Motion lämnas nu in till kommunfullmäktige om att anställa en stadsarkitekt i Västerås. – Viktigt att staden nu även lyfter fram arkitekturens betydelse, säger Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden.

Publicerad

Moderaterna i Västerås vill tillsätta en stadsarkitekt i Västerås. Tanken med förslaget är att en stadsarkitekt ska vara ett strategiskt stöd inom stadsbyggnadskontoret för att kvalitetssäkra arkitektur och byggnadsprojekt i Västerås.

– Byggtakten i Västerås högre än någonsin. Därför är det viktigt att staden nu även lyfter fram arkitekturens betydelse och hur den formar Västerås. Det finns flertalet exempel där byggnation fått negativ respons hos allmänheten och som helt enkelt inte passar in i omgivningen. Arkitekturen blir allt viktigare i takt med att byggnationen ökar”, säger Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden.

Motionen i sin helhet

Västerås växer och står inför flera utmaningar. Flera viktiga byggprojekt pågår och planeras, projekt som kommer att förändra stadsbilden på ett avgörande sätt. Ett nytt resecentrum att placeras, och nya stadsdelar kommer att växa upp på Kungsängen, i Kopparlunden, på Ängsgärdet och i Sätra.

Därför behöver stadsbyggnadsförvaltningen stärkas med en stadsarkitekt som ett strategiskt stöd i kvalitetssäkring av arkitektur och stadsbyggnadsprojekt. Stadsarkitekten ska också stötta förvaltningens medarbetare i utformningsfrågor och ska utåt initiera och driva ett offentligt samtal om stadsbyggnadsfrågor.

Byggtakten i Västerås högre än någonsin. Det finns därför all anledning att lyfta fram arkitekturens betydelse och hur den formar Västerås. Den fysiska miljön påverkar oss alla och god estetik har positiv påverkan på människors välmående. Allt för enformig bebyggelse riskerar att inverka negativt på hela staden. Att arbeta med arkitektur handlar om att ta tillvara och ibland ändra det som redan finns, men även att skapa något helt nytt.

Ofta kan arkitekturen komma till korta när värden som korta byggtider och låga kostnader lyfts fram. I en tid där byggtakten var betydligt lägre var det sannolikt enklare att hålla ihop synen på gestaltningen, men idag krävs en stadsarkitekt för att öka kompetensen skapa en sammanhållen syn på hur Västerås ska utvecklas gestaltningsmässigt.

Det finns i närtid ett flertal byggnationer som väckt mycket negativ respons hos allmänheten, där gestaltningen inte har anpassats till omkringliggande bebyggelse, något som är mycket viktigt. Två exempel är kyrkans nya stiftskansli och restaurangutbyggnaden på Slottsgatan.

Flera andra kommuner, bland annat Gävle, Linköping och Jönköping, har nyligen återinfört tjänsten som stadsarkitekt. Det är dags för Västerås att ta efter och höja den gestaltningsmässiga ambitionen till samma nivå som byggtakten.

Med anledning av ovanstående yrkas

Att kommunfullmäktige beslutar att skapa en tjänst som stadsarkitekt

Powered by Labrador CMS