Mima stöttar de sjukaste patienterna

I april förra året startades Mima, Medicinsk intermediärvårdsavdelning, på Västerås sjukhus. Avdelningen har haft flera positiva effekter – från att ha varit ett projekt är Mima nu en permanent avdelning på medicinkliniken.

  • Publicerad 19:36, 18 maj 2017

– Alla är väldigt nöjda med Mima och eftersom det finns ett stort behov av de vårdplatserna kommer avdelningen att vara kvar, säger Josefin Viklund Kamienny, överläkare kardiologi.

Region Västmanland är inte ensamt om att ha skapat en avdelning för svårt sjuka patienter som till exempel behöver täta provtagningar eller mycket övervakning. Det finns liknande avdelningar i Uppsala, Gävle, Linköping och Stockholm. Men på Västerås sjukhus har man tagit fram en egen bemanningsmodell som rullar på tre veckors intervall.

Ger kunskapsutbyte

– De flesta sjuksköterskorna har en hemmaavdelning på medicinkliniken där de är schemalagde i tre veckor. Därefter arbetar de tre veckor på Mima. Så roterar alla, vilket gör att det blir ett kunskapsutbyte och generell kompetenshöjning avdelningarna emellan, berättar Jessica Erkers, enhetschef medicinkliniken.

Snabba insatser

Mima har tre vårdplatser där patienterna genomsnittligt har ett dygns vårdtid och avdelningen är dygnet runt bemannad med sjuksköterskor. Tanken är att de svårast sjuka patienterna snabbt ska få intensiva vårdinsatser på avdelningen för att sedan kunna slussas vidare.

– Förutom att patientsäkerheten är högre så har även sjuksköterskornas arbetssituation förbättrats eftersom patienterna är samlade på en plats. Mima är även en karriärmöjlighet för sjuksköterskorna eftersom de kan utvecklas inom yrket, vilket gör det mer sannolikt att de stannar kvar på medicinkliniken, säger Josefin Viklund Kamienny.

Patienterna på Mima kan vara KOL-drabbade som behöver andningsstöd eller personer som är kraftigt medvetandepåverkade och behöver övervakning.

Befintliga resurser

Region Västmanland har inte fått några nya medel för att driva Mima, satsningen finansieras genom att sjukhuset omfördelat sina resurser i den befintliga budgeten.

– Det har varit mycket jobb med att starta avdelningen, men vi som jobbar där trivs väldigt bra. Sjuksköterskorna lär sig otroligt mycket, kunskap som de tar med sig tillbaka till sina hemmaavdelningar. Det kunskapsutbytet som blir genom att personalen roterar är en stor vinst, menar Carolina Ahlinder, enhetschef medicinkliniken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING