Foto: MOSTPHOTOS

MDH-forskning ska minska koldioxidutsläpp

Forskare vid MDH har undersökt hur man kan effektivisera processen med att bryta ner organiskt avfall i samband med produktion av biogas. Resultaten visar bland annat att man med hjälp av mikroalger kan minska koldioxidutsläppen i biogasanläggningar och minska energianvändningen i reningsverk.

  • Publicerad 08:36, 5 dec 2017

Studien, ”System studies of Anaerobic Co-digestion Processes”, är en av få där data hämtats från en fullskalig, verklig samrötningsanläggning i ett nordligt klimat. Eva Nordlander, som ligger bakom forskningen, berättar mer:
– Målet med min avhandling är titta på olika sätt att förbättra processer som använder sig av anaerob rötning. Det har jag gjort genom att använda mig av modellering och simulering som verktyg. Jag har dels använt processmodeller för att simulera själva rötkammaren i en fullskaleanläggning för att se om det är praktiskt möjligt att använda sådana modeller, dels använt en av processmodellerna för att simulera en rötkammare som använder avloppsslam som substrat för att se om mikroalger som substrat kan öka mängden metangas som produceras.

Eva Nordlander har också gjort två övergripande systemstudier.

– Den ena en är en livscykelanalys av en biogasanläggning för att se hur systemet påverkas av att byta ett av substraten mot ett annat. I den andra systemstudien har jag tittat på effekten av att inkludera mikroalger i den biologiska reningen i reningsverk. För den studien har jag använt data från tre olika reningsverk i Eskilstuna, Uppsala och Västerås.

Minska mängden koldioxidutsläpp

Resultatet av undersökningen visar att det möjligt att minska både mängden koldioxidutsläpp och energianvändningen genom att använda mikroalger i reningsverk och biogasanläggningar.

Däremot skulle användning av mikroalger i reningsverket leda till mycket större markanvändning än i dag. I biogasanläggningen så var förhållandet det motsatta, där skulle mikroalger istället kunna minska markanvändningen.

Enligt Eva Nordlander kan samhället dra nytta av hennes forskning.

– Samhället skulle kunna fundera mer kring användning av mikroalger. Generellt sett skulle jag säga att de passar bättre in för användning i områden men större mängd solljus än här i norra Europa, men beroende på hur utvecklingen ser ut framöver, med mer eller mindre tillgängligt markutrymme och tillgänglig el, kan det vara intressant även på våra breddgrader, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING