Här vid färjekajen finns en av de livbojar som är uppkallade efter Malte Eriksson. För fyra år sedan räddade han livet på en äldre man som höll på att drunkna.

Malte räddade livet på en man - får livboj uppkallad efter sig

För fyra år sedan räddade 83-årige Malte Eriksson en man från att drunkna vid färjekajen. Nu har flera livbojar i Västerås fått hans namn. "Tur att jag var där"

  • Publicerad 12:06, 5 jul 2017

Det var i maj 2013 som Malte Eriksson, 83, från Hallstahammar stod och jobbade med sin båt i Östra hamnen och såg en äldre man promenera vid kajen. Plötsligt hörde han ett ljud, som han först trodde var en fågel. Men ganska snabbt insåg han att det var en människa som ropade på hjälp.

Det visade sig vara den äldre mannen som hade ramlat i vattnet. Malte agerade blixtsnabbt genom att först kasta i närmaste livboj och sedan larma räddningstjänsten. Hans snabba agerande räddade livet på mannen.

Malte upplevde hela situationen som ganska lugn, det enda stressmomentet var att lyckas ringa efter räddningstjänsten, men Malte säger själv att han inte är personen som stressar upp sig särskilt lätt.

Efter det att räddningstjänsten kommit och mannen åkt iväg med ambulans återställde Malte livbojen och återgick därefter till sitt arbete. Malte är blygsam och tycker inte att hans insats var speciellt märkvärdig, men reflekterade ändå kring händelsen senare samma dag. 

– Det var inte en människa i hamnen vid den tiden så det var tur att jag var där. Jag tänkte ju på det senare att jag faktiskt räddat livet på gubben, han hade nog drunknat om jag inte varit i närheten och hört honom, säger han till försäkringsbolaget som sätter upp livbojarna.

I sommar har dom valt att uppmärksamma sex personer runtom i Sverige som räddat en människa från att drunkna. Detta genom att namnge ett antal livbojar med personens namn. I Västerås finns numera fem bojar med namnet "Maltes livboj".

I snitt är det cirka 14 personer varje år som räddas med hjälp av livbojar i Sverige.

Så använder du en livboj

- Tag ut linpaketet som innehåller repet från livbojen.

- Lägg ned linpaketet på marken och sätt ned foten på den tunna delen, så att den inte åker med ned i vattnet. Se till att du inte trasslar in dig i repet, då kan du råka hamna i vattnet själv eller så hamnar inte livbojen där du vill.

- Kasta livbojen med ett tvåhandsgrepp i en ”slungande” rörelse. Tänk på att livbojen är tung och försök att inte sikta direkt på personen i vattnet, eftersom personen då kan få livbojen i huvudet. 

- Om det inte fungerar med livbojen utan du behöver livrädda i vattnet är det mycket viktigt att använda den förlängda armen. Förlängda armen är ett föremål mellan dig och den nödställde som förhindrar att du blir neddragen under ytan av personen du ska rädda.

Förlängda armen kan vara en livboj, trädgren, jacka, badleksak eller något annat som finns i närheten. Om det behövs, försök påbörja hjärt-lungräddning med inblåsningar redan i vattnet då ökar chansen att överleva.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.