Foto: Josefine Wijkström×1 / 9Visa bildtextBild 1 av 9

Madame Josephine är redo för Västerås

I flera månader har Madame Josephine förberetts för att möta västeråsarna. Denna fredag är det premiärdags för Frankgruppens senaste tillskott. Västerås Tidning skickade – givetvis – dit sin egen Josefine (Wijkström) för att kolla in det nya stället.

Publicerad

Fönstren är på plats, väggarna målade och markisen uppsatt. Det är dags för ännu en restaurang att öppna i Västerås – nu med fokus på det italienska köket. Arbetet med Madame Josephine har pågått i flera månader och om några dagar öppnar äntligen dörrarna, om allt går enligt planen. Restaurangen är en del av Frankgruppen som sedan länge har flera framgångsrika verksamheter igång. Bakom konceptutvecklingen står Peter Sandberg, som också är vd i Frankgruppen.

Hur skiljer sig Madame Josephine från de andra restaurangerna i Frankgruppen?

– Med Madame Josephine är målet att ytterligare en gång särskilja oss från övriga verksamheter på ”vår” gata. Nu är det främst det italienska köket, som så många i vårt land verkligen älskar, som vi tänker hylla och skapa vår egen version av.

Vem är Madame Josephine?

– Tanken vi utgått ifrån är att Josephine lämnade Sverige som 20-åring. Efter ett spännande liv i Italien och USA återvänder hon nu vid 75 års ålder. Hon vill hem men vill ändå dela med sig av den matkultur hon kommit att älska; kvalitén på råvarorna, vinet och kärleken till de klassiska recepten, berättar Peter.

Att det är italienska och amerikanska influenser märks tydligt – även i inredningen. Det är väl uttänkta detaljer, allt ifrån fina oljeflaskor på borden, citron- och olivträd mellan båsen till italienska affischer på väggarna och det häftiga glastaket med en markis under.

Hur skulle du beskriva restaurangens koncept och känsla?

– Känslan vi velat skapa är lite som att sitta på Josephines favoritrestaurang i Florens. Ett gammalt hus är originalrestaurangen, där huserar köket, pizzaugnen och den enkla baren. Gästerna sitter nu under en markis på den tillbyggnad som nästa generation i familjen byggt ut för att driva verksamheten vidare. Konceptet är väldigt riktat mot smaker från Italien och USA som är de enda vinländerna som finns på denna restaurang. Sommelier Patric Anderson har handplockat ett fantastiskt utbud som verkligen kommer att sticka ut i staden. I övrigt kommer vi ha en mycket läcker kvalitetschark och ost, enkla men smakfulla förrätter, 5–6 olika pizzor, en uppsjö av pastarätter och givetvis några läckra desserter att avsluta middagen med, säger Peter

Vad har du för förväntningar på Madame Josephine – och vad kan gästerna förvänta sig?

– Jag hoppas och tror att Madame Josephine är här för att stanna! Miljön, maten, vinet, prisläget och den långa italienska traditionen i Västerås talar för att gästerna med tiden bör hitta dit. Det är ju också lite extra kul att utmana alla mina gamla italienska restaurang ”pappor”. Jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot att få höra deras åsikter nu när ett gäng svennar ger sig i kast med deras älskade kök, ler Peter.

Foto: Josefine Wijkström
Italienska affischer på väggarna i den gamla delen av huset. Foto: Josefine Wijkström
Neonskyltarna är på plats. Foto: Josefine Wijkström

Fakta Madame Josephine

Vad: Italiensk-amerikansk-inspirerat kök, fokus på pasta och pizza med passande viner från USA och Italien.

Var: Slottsgatan 8 (Granne med Nya Hattfabriken)

När: Fredag 16 mars

Hur: Avslappnat, familjärt och smakrikt

Mer info: För senaste information, tider och menyer, gå in på http://madamejosephine.se

Powered by Labrador CMS