Foto: Mälarenergi

Karriärväxling gav ny tjänst och en inspirerande vardag

Att göra en karriärväxling blir för många ett startskott till en nytändning i arbetslivet. En som vågade ta steget är Petra Kolsvik. Efter nästan 20 år som handläggare på Försäkringskassan tog hon tag i sin dröm och valde att karriärväxla genom att läsa till elkraftsingenjör på Västerås yrkeshögskola. Ett karriärsteg som har lett till att hon idag är enhetschef för driftcentralen på Mälarenergi Elnät.

Publicerad

Petra Kolsviks intresse för teknik och natur började redan på högstadiet, därför valde hon att läsa Naturvetenskapsprogrammet. Efter studenten läste hon dock inte vidare på en gång utan lät slumpen avgöra hennes yrkesval.

Hon började arbeta på Försäkringskassan, men under sin tid där kände hon mer och mer att hon längtade bort från kontor och administration och drömde om att få vara ute i fält, att få projektera och utvecklas inom andra arbetsuppgifter. Samtidigt var valet av Försäkringskassan både praktiskt och bekvämt, framför allt när hon fick barn och kände att hon hade en trygg arbetsgivare, flextider och möjligheten att arbeta deltid i perioder.

I samband med sin skilsmässa kände Petra att det var dags att ta tag i sin längtan och satsa på att arbeta med något hon verkligen var intresserad av. Ett år innan sin 40-årsdag, ensamstående med två barn, tog hon språnget och valde att lämna sin trygga arbetssituation och sin månadslön för att istället ta studielån och påbörjade sin satsning på en utbildning till elkraftsingenjör på Västerås yrkeshögskola.

– Visst var det knapert många gånger, men jag har aldrig ångrat mitt val, berättar en leende Petra och fortsätter:

– Det var så otroligt kul att få byta miljö och träffa nya kompisar. Vi var tre tjejer i klassen och vi håller kontakten idag.

Klassen bestod mestadels av vuxna studerande, personer som redan hade ett yrkesliv men som, likt Petra, ville karriärväxla.

Den tvååriga utbildningen innehöll sammanlagt 20 veckor LIA (lärande i arbete) och Petra gjorde alla veckorna på Mälarenergi. Under den tredje LIA-perioden blev en av hennes kollegor sjukskriven och Petra blev erbjuden ett vikariat som kunde påbörjas direkt. Detta gjorde att hon slutförde sitt examensarbete under tiden som hon arbetade. Under vikariatet sökte hon och fick ett jobb som teamledare på serviceentreprenadavdelningen på Mälarenergi Elnät. Där blev hon ansvarig för åtta tekniker, män som arbetat i branschen i över 20 år.

– Vi hade ett jättebra arbetsklimat, allt var så professionellt med standardiserade rutiner och policys. Det var inte svårt att komma in i arbetet även om det kunde vara en lite tuffare jargong än jag var van vid men det var inget som jag såg som ett bekymmer, säger Petra.

Idag arbetar Petra som enhetschef och tycker att det bästa med hennes jobb är att hon har friheten att utforma sin egen arbetsdag. Dagarna är varierade och fördelas mellan kontorsarbete, möten och besök på anläggningarna. En vanlig arbetsdag börjar alltid med att hon tittar in i driftcentralens lokaler och kollar hur natten har varit och vad som är på gång under dagen. Petra leder tekniker i planerande och avhjälpande underhållsarbete och ibland behöver hon också själv finnas på plats och utföra underhåll.

– För mig är det jätteviktigt att jag som chef förstår arbetet och arbetsuppgifterna och själv kan utföra dem. Det gör min roll så mycket enklare och roligare. Jag skulle inte vilja ha det på något annat vis, förklarar Petra som tycker att det är fantastiskt att få arbeta med samhällsnytta, att faktiskt se till att hushåll får tillgång till elektricitet.
– Vi är så beroende av elektricitet i dagens samhälle, ingenting fungerar i vardagen om vi inte har el, och det är jag faktiskt med och ser till att alla i närområdet har.

Petra Kolsvik är nöjd med sitt val att karriärväxla och rekommenderar det gärna till alla. Hon tycker att hon idag har ett yrke och arbetsuppgifter som hon verkligen trivs med och där hon utvecklas varje dag.

Petra Kolsvik bytte spår i yrkeslivet. Foto: Västerås Yrkeshögskola
Powered by Labrador CMS