Narkosläkaren Lennart Klaar är mycket nöjd med sitt pris. Foto: Sofie Tejre

"Jag delar priset med alla vänliga västeråsare"

Han är mannen bakom Facebookgruppen Vänliga Västerås – en sida som skapades för att lyfta fram positiva saker som händer i stan. Västeråsaren 2017 heter Lennart Klaar – läkaren som brinner för vänligheten i samhället.

Publicerad

Lennart Klaar

Född: 1953 i Hudiksvall

Bor: Lilludden, Västerås

Familj: Fru och två barn, två barnbarn

Yrke: Narkosläkare

Intressen: Vara utomhus: paddla kajak, skridskor, åka skidor, cykla. sjunga i kören Body & Soul

Lennarts 3 tips till den som vill bli vänligare:

1: se människor du möter i ögonen och säg hej.

2: om du träffar på någon som verkar sur, bestäm dig för att du ska få den människan att le.

3: om du står i en hiss och det stiger på en främmande människa säg "Hej, välkommen till hissen. Ska vi samåka?", då börjar man oftast prata.

– Det känns omtumlande, överväldigande men väldigt roligt, säger en överraskad Lennart Klaar, då han tar emot priset på sitt arbete på sjukhuset i Västerås.

Facebook-gruppen han sköter tillsammans med elva andra har i dagsläget drygt 6 000 medlemmar.

– Det här priset betyder att det finns folk som tycker att det vi gör är bra. Och jag ser inte det här som ett pris till mig bara utan inte minst till vår fantastiska ledningsgrupp. Vi är tolv personer som jobbat med det här i tio år, och jag delar också det här priset med alla vänliga västeråsare, berättar Lennart Klaar.

Det var för tio år sedan som kommunen och tidningen VLT utlyste en förslagstävling om hur invånarna ville att Västerås skulle se ut i framtiden: ett vänligare Västerås var Lennart och hans vänners förslag. De vann inte, men de fick uppmärksamhet för förslaget och startade upp initiativet efter det.

Facebooksidan är en del – en sida där det delas positiva nyheter som rör Västerås, men också enskilda personers historier.

– Det vi tycker är allra roligast är när folk skriver om sina upplevelser: om busschauffören som hjälper till, eller: ”jag var i en butik och hade inte pengar med mig, men då var det en bakom som betalade åt mig”, och så vidare. Sådana saker vill vi lyfta upp, säger han.
Lennart Klaar berättar att de gärna vill vara en motvikt till allt negativt som det skrivs om i samhället idag.

– Det har blivit lite av en gnällmentalitet i vårt samhälle. Så fort det skrivs någonting i media ska folk tycka en massa, och jag tycker ofta att det är väldigt mycket gnäll. I sociala medier så måste man självklart få gnälla, vara negativa och bråka – men inte i vår grupp. Det är inte tillåtet! Du får inte gnälla!

Guppen Vänliga Västerås ligger också bakom initiativet till Lyskväll längs Mälaren. Ett evenemang som startade 2016, och återkom 2017.

– Lyskväll är från början en finsk tradition. En tradition som importerades till Hälsingekusten, inte långt ifrån där jag är uppvuxen. Och efter att ha varit i Hudiksvall en gång under Lyskväll kände jag och min fru att det här måste vi få till Västerås. Och det var perfekt för vår grupp, säger han.

Kommer Lyskvällen tillbaka 2018?

– Jajjamän, det blir det! Sista lördagen i augusti.

Hösten 2017 skakades många västeråsare då det grova våldet kom väldigt nära. Natten mot den 28 oktober avlossades flera skott mot en villa i Västerås – i villan bodde en polis med sin familj. Även Lennart Klaar och Vänliga Västerås blev påverkade av händelsen:

– Vi kände att vi ville göra något. Men vi kunde inte ge oss ut och bedriva någon slags privatspaning, det är inte vår uppgift som medborgare. Men vad kan man göra? Jo, man kan visa sitt stöd.

På rekordkort tid samlade Lennart Klaar och Vänliga Västerås ett hundratal västeråsare för en manifestation utanför polishuset i Västerås.

– Vi ville att västeråsarna skulle visa sitt stöd till den drabbade polisfamiljen, men också till polisen i stort, säger han.

Att Lennart Klaar älskar Västerås märks på nästan allt han säger och gör. Beskriver han inte hur härligt det är att gå ut på Mälarisen en vinterdag lovordar han sin arbetsplats Västerås sjukhus och sina kollegor.

Blir du aldrig arg eller irriterad?
– Jag har hittat några roliga grejer jag tar till för att motverka det. Till exempel kan det handla om det här med nedskräpning: du ser en människa skräpa ner och du blir arg. Men jag har valt en annan approach där jag går fram till de som skräpar ner, plockar upp skräpet och säger "men inte ska ni behöva ha det så här skitigt omkring er", då brukar de bli ganska förvånade, säger Lennart Klaar, Västeråsaren 2017, och skrattar.

Motivering Västeråsaren 2017.

Lennart Klaar värnar om det goda i Västerås. Under ett år där våldsdåden har stått för många av rubrikerna fortsätter eldsjälen Klaar och hans nu över 6 000 vänner i Vänliga Västerås att lyfta fram det goda som sker i vår stad.
Hans initiativ till ljusmanifestationen i slutet av sommaren är dessutom på väg att växa sig till en uppskattad tradition som sätter Västerås på kartan. Det är bara ett av alla lysande initiativ från den ständigt leende doktorn från Glada Hudik.

För sin aldrig sinande ambition att göra Västerås till Sveriges vänligaste stad är Lennart Klaar en värdig pristagare av utmärkelsen Västeråsaren 2017.

Sprider glädje. Tillsammans med övriga medlemmar i Vänliga Västerås väner Lennart Klaar om det goda som sker i Västerås. Foto: Antti Korhonen

Lennart Klaar

Född: 1953 i Hudiksvall

Bor: Lilludden, Västerås

Familj: Fru och två barn, två barnbarn

Yrke: Narkosläkare

Intressen: Vara utomhus: paddla kajak, skridskor, åka skidor, cykla. sjunga i kören Body & Soul

Lennarts 3 tips till den som vill bli vänligare:

1: se människor du möter i ögonen och säg hej.

2: om du träffar på någon som verkar sur, bestäm dig för att du ska få den människan att le.

3: om du står i en hiss och det stiger på en främmande människa säg "Hej, välkommen till hissen. Ska vi samåka?", då börjar man oftast prata.

Motivering Västeråsaren 2017.

Lennart Klaar värnar om det goda i Västerås. Under ett år där våldsdåden har stått för många av rubrikerna fortsätter eldsjälen Klaar och hans nu över 6 000 vänner i Vänliga Västerås att lyfta fram det goda som sker i vår stad. 
 
Hans initiativ till ljusmanifestationen i slutet av sommaren är dessutom på väg att växa sig  till en uppskattad tradition som sätter Västerås på kartan. Det är bara ett av alla lysande initiativ från den ständigt leende doktorn från Glada Hudik.

För sin aldrig sinande ambition att göra Västerås till Sveriges vänligaste stad är Lennart Klaar en värdig pristagare av utmärkelsen Västeråsaren 2017.

Powered by Labrador CMS