Het satsning på att göra Mälarenergi fritt från kol och olja

Vid lunchtid på onsdagen togs det första spadtaget till Kraftvärmeverkets Block 7. Satsningen är historisk då det här är sista steget för att nå Mälarenergis mål att sluta använda fossila bränslen som olja och kol. – Det här är en milstolpe, säger Mälarenergis vd Magnus Hemmingsson.

  • Publicerad 14:09, 4 okt 2017

Mälarenergis vd Magnus Hemmingsson på platsen där nya Block 7 ska byggas. Foto: Jonas Edberg

Den pampiga ceremonin, som bland annat innehöll en eldig show av gycklargruppen Trix, leddes av Niklas Gunnar som är affärsområdeschef för Värme hos Mälarenergi.

Bland åhörarna fanns politiker från Västerås stad samt Mälarenergis styrelse, kunder, anställda på Mälarenergi och leverantörer som ska leverera de olika delarna av anläggningen.

– Det här innebär att vi genomför vårt mest ambitiösa mål någonsin. Block 6 var ett viktigt steg i vår resa mot framtidens samhälle och med Block 7 går vi nu hela vägen mot att bli fria från bränslen som kol och olja, säger Mälarenergis styrelseordförande Staffan Jansson.

Påverkar inte kundernas fakturor

Den nya anläggningen Block 7, som byggs vid Norra Seglargatan intill Kraftvärmeverket, är en investering på 1,7 miljarder kronor och beräknas tas i drift om tre år.

– Men redan om två år, på hösten 2019, kommer vi att vara igång och testköra pannan, berättar Mälarenergis vd Magnus Hemmingsson.

Och trots att kostnaden på 1,7 miljarder kronor är hög, är det här inget som ska att påverka kundernas fakturor.

– Det kommer inte att påverka priserna alls. Det är otroligt viktigt för oss att fortsätta ha konkurrenskraftiga priser. Dessutom ökar vi vår kapacitet i och med den här satsningen så att vi i framtiden kommer att kunna leverera energi till fler kommuner, säger han.

Nu är panna 4 nedstängd i kraftvärmeverket

Prisvärd uppvärmningsform

Med Block 7 kommer de äldre delarna av Kraftvärmeverket att fasas ut, leveranserna av prisvärd fjärrvärme säkras och produktionen blir fri från kol och olja.

– Fjärrvärme är den absolut bästa uppvärmningsformen och Västerås är ett av de bästa exemplen i världen. Hela 98 procent av tätorten är ansluten till nätet. Nu tar vi nästa steg mot en mer hållbar energiproduktion för att ge kunderna en fortsatt trygg och prisvärd uppvärmningsform, säger Niklas Gunnar – affärsområdeschef för Värme på Mälarenergi.

Ersätter äldsta delarna

Det nya blocket ersätter de äldsta 50-åriga delarna av Kraftvärmeverket som varit i drift sedan 1963 och eldas med kol och olja.

– De delarna som nu ska fasas ut används bara ytterst sporadiskt idag. Kol och olja är något som vi enbart använder när det är som allra kallast. Då räcker inte Block 6 och panna 5 till, berättar Magnus Hemmingsson.

Med Block 7 går vi nu hela vägen mot att bli fria från bränslen som kol och olja.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING