Kändisbesök. Risotto stod på menyn när kändiskocken Paul Svensson var på besök på förskolan Gunghästen på Vallby. Foto: Helena Andersson×1 / 5Visa bildtextBild 1 av 5

Här lagar kändiskocken mat med förskolebarnen på Vallby

I tisdags kom kocken Paul Svensson, tv-kock, krögare och kokboksförfattare på besök till förskolan Gunghästen på Vallby där han tillsammans med barnen lagade en risotto över öppen eld.

Publicerad

Att tidigt låta barn komma i kontakt med mat, att lära känna maten med sina sinnen och att träna upp sina sinnen, det är något av hjärtat i den pedagogiska verksamheten på förskolan Gunghästen på Vallby.

Eva Johansson, förskolechef, berättar att arbetet har pågått enligt Sapere-metoden och att hon införde det i verksamheten redan 2011.

– Det har gått jättebra och 2012 vann vi Västerås stads pedagogiska pris för arbetet, säger Eva Johansson.

Nyligen blev förskolan även vinnare i premiärupplagan av kost- och näringstävlingen Kök och pedagogik.

Paul Svensson berättade varför han tycker att arbetet med att tidigt lära barn om mat är så viktigt.

– Redan här formas barnen, att äta ska vara sinnligt, en njutning som de ska ta till och med sig. Och de får de med den här metoden, säger han.

Kändiskocken säger att redan här formas framtidens konsumenter.

– Man tar med sig sitt smakminne, på gott och ont. Något som också är viktigt är synen och lukten. Luktar det gott så vill man smaka, det är näsan som avgör. Dessutom lär sig barnen varför och hur maten påverkar miljön och hur man kan spara den.

Powered by Labrador CMS