Studenter. sfdaklafsdk Foto: ARKIVBILD

Gymnasiestudenter redan ute i arbete

Om tre veckor tar runt 2 000 gymnasieelever studenten och upptakten till avslutningen har satt i gång. Peter Stenberg rektor och Kenneth Wendin biträdande rektor på Edströmska gymnasiet berättar om skolans aktiviteter.

  • Publicerad 13:15, 17 maj 2017

Det är unik för vår skola, vi har ett så kallat snabbspår. Inför nästa år ska vi trimma detta lite och lägga om kurser så att det bli lättare att genomföra.

Spexig duo. Peter Stenberg rektor och Kenneth Wendin biträdande rektor på Edströmska gymnasiet berättar om studentupptakt, snabbspår och överrasknings framträdande. Foto: Sandra Fonnisson

– Bland annat springer hela skolan Hässlö Racet. Vi springer hela landningsbanan som är 2,5 kilometer ungefär. Fast den lutar svagt uppåt så det känns som 10 kilometer. Det är en kul avrundning på läsåret, berättar Kenneth Wendin.

En nyhet är att anläggningsprogrammet gjort en komplett handikappanpassad beach volleybollplan på skolområdet och utmanat lärarkollegiet på en match.

– Vi får väl se om vi två kvalar in till lärarlaget. Vi har inte kommit så långt än men ambitionen är att få ihop ett lag så vi kan möta eleverna, förklarar rektorn.

Unikt snabbspår

En annan nyhet för året är att fem stycken elever redan har slutat skolan och tagit steget ut i förvärvslivet. Kravet för att eleven ska kunna sluta är att allt skolarbete är klart samt att eleven har ett arbete att gå till. Edströmska gymnasiet och Västerås stad har gjort en överenskommelse där skolan får behålla skolpengen för eleverna fram till avslutningsdagen även om de börjat arbeta.

– Det är unikt för vår skola, vi har ett så kallat snabbspår. Inför nästa år ska vi trimma detta lite och lägga om kurser så att det bli lättare att genomföra. De elever som slutar redan vid jul kan tjäna runt 80 000 kronor fram till sommaren, vilket är betydligt bättre än studiemedel. Plus att de elever som är kvar får intensivare handledning eftersom de är färre. Så det är en klassisk win win, konstaterar Peter Stenberg.

Ny festlokal och flak-regler

Tidigare år har studentfesten varit på Blue Moon bar men i år är den förlagd till Publik. Femte april släpptes biljetterna och de 900 som fanns såldes slut direkt. Nyligen blev det godkänt att ta in 1200 personer i lokalen så 300 stycken till har släppts.

– Det finns fortfarande 25 stycken kvar om någon är intresserad. Så alla som vill kan gå. Jag råder de som ska delta att komma tidigt för det är en fantastik stämning under studentfesten, säger Per-Ola Olsson fritidsledare på Rubickianska gymnasiet som är ansvarig för studentfesten.

Precis som föregående år råder det alkoholförbud under kortegen samt att varje flak måste ha en värd som är över 25 år och icke elev. För mer information kring reglerna för studentflak besök Polisen.se.

Eventuellt en överraskning

Innan avslutningsdagen nalkas lövar och pyntar personalen på Edströmska skolan och på studentdagen besöker även branschföretag verksamheten för att visa upp sin närvaro. De stöttar skolan bland annat genom APL-platser och att de delar ut stipendier till eleverna. I år ska ett 40-tal stipendier delas ut.

– Vi kanske har en överraskning på lut också. Förra året bjöd jag och Kenneth på ett nummer. Då var Kenneth utklädd till en ilsken tant som började skälla, så jag sjöng Oh Diana med Paul Anka för henne, berättar Peter Stenberg och kollegan fyller i:

– Ja, ingen kände ju igen mig först som ”Kennetha” utan folk trodde att jag var någon stackars elevs släkting. Det var roligt.

Rektorn skrattar åt minnet tillsammans med kollegan. Förutom de som närvarade på förra årets student så sågs spexet av många andra då videon hamnade på Facebook och fick flera tusen visningar på bara en dag.

– Det kan eventuellt bli någon överraskning i år också men det ska ju finnas förutsättningar för att det ska bli bra, Peter Stenberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

Karriärväxling gav ny tjänst och en inspirerande vardag

Petra: Jag har aldrig ångrat mitt val Att göra en karriärväxling blir för många ett startskott till en nytändning i arbetslivet. En som vågade ta steget är Petra Kolsvik. Efter nästan 20 år som handläggare på Försäkringskassan tog hon...söndag 14/1 9:00

Över 100 utställare – redo att rekrytera

Årets Rekryteringsmässa hålls på ACC 13 februari Den 13 februari är det dags för årets Rekryteringsmässa – en plats där arbetsgivare, utbildningssamordnare och arbetssökande möter varandra. Mässan arrangeras samtidigt i Västerås och Eskilstuna. Med...lördag 13/1 15:00

Här är yrkena som gynnas av den starka konjunkturen

Analytikern: Det krävs för att få ett jobb under 2018 Gymnasieutbildning är fortfarande en nödvändighet för att få jobb i Västmanland trots att Arbetsförmedlingens prognos för kommande år visar på att det kan bli över tusen nya jobb i Västmanland 2018.lördag 13/1 13:00

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING