Studenter. sfdaklafsdk Foto: ARKIVBILD

Gymnasiestudenter redan ute i arbete

Om tre veckor tar runt 2 000 gymnasieelever studenten och upptakten till avslutningen har satt i gång. Peter Stenberg rektor och Kenneth Wendin biträdande rektor på Edströmska gymnasiet berättar om skolans aktiviteter.

Det är unik för vår skola, vi har ett så kallat snabbspår. Inför nästa år ska vi trimma detta lite och lägga om kurser så att det bli lättare att genomföra.

Spexig duo. Peter Stenberg rektor och Kenneth Wendin biträdande rektor på Edströmska gymnasiet berättar om studentupptakt, snabbspår och överrasknings framträdande. Foto: Sandra Fonnisson

– Bland annat springer hela skolan Hässlö Racet. Vi springer hela landningsbanan som är 2,5 kilometer ungefär. Fast den lutar svagt uppåt så det känns som 10 kilometer. Det är en kul avrundning på läsåret, berättar Kenneth Wendin.

En nyhet är att anläggningsprogrammet gjort en komplett handikappanpassad beach volleybollplan på skolområdet och utmanat lärarkollegiet på en match.

– Vi får väl se om vi två kvalar in till lärarlaget. Vi har inte kommit så långt än men ambitionen är att få ihop ett lag så vi kan möta eleverna, förklarar rektorn.

Unikt snabbspår

En annan nyhet för året är att fem stycken elever redan har slutat skolan och tagit steget ut i förvärvslivet. Kravet för att eleven ska kunna sluta är att allt skolarbete är klart samt att eleven har ett arbete att gå till. Edströmska gymnasiet och Västerås stad har gjort en överenskommelse där skolan får behålla skolpengen för eleverna fram till avslutningsdagen även om de börjat arbeta.

– Det är unikt för vår skola, vi har ett så kallat snabbspår. Inför nästa år ska vi trimma detta lite och lägga om kurser så att det bli lättare att genomföra. De elever som slutar redan vid jul kan tjäna runt 80 000 kronor fram till sommaren, vilket är betydligt bättre än studiemedel. Plus att de elever som är kvar får intensivare handledning eftersom de är färre. Så det är en klassisk win win, konstaterar Peter Stenberg.

Ny festlokal och flak-regler

Tidigare år har studentfesten varit på Blue Moon bar men i år är den förlagd till Publik. Femte april släpptes biljetterna och de 900 som fanns såldes slut direkt. Nyligen blev det godkänt att ta in 1200 personer i lokalen så 300 stycken till har släppts.

– Det finns fortfarande 25 stycken kvar om någon är intresserad. Så alla som vill kan gå. Jag råder de som ska delta att komma tidigt för det är en fantastik stämning under studentfesten, säger Per-Ola Olsson fritidsledare på Rubickianska gymnasiet som är ansvarig för studentfesten.

Precis som föregående år råder det alkoholförbud under kortegen samt att varje flak måste ha en värd som är över 25 år och icke elev. För mer information kring reglerna för studentflak besök Polisen.se.

Eventuellt en överraskning

Innan avslutningsdagen nalkas lövar och pyntar personalen på Edströmska skolan och på studentdagen besöker även branschföretag verksamheten för att visa upp sin närvaro. De stöttar skolan bland annat genom APL-platser och att de delar ut stipendier till eleverna. I år ska ett 40-tal stipendier delas ut.

– Vi kanske har en överraskning på lut också. Förra året bjöd jag och Kenneth på ett nummer. Då var Kenneth utklädd till en ilsken tant som började skälla, så jag sjöng Oh Diana med Paul Anka för henne, berättar Peter Stenberg och kollegan fyller i:

– Ja, ingen kände ju igen mig först som ”Kennetha” utan folk trodde att jag var någon stackars elevs släkting. Det var roligt.

Rektorn skrattar åt minnet tillsammans med kollegan. Förutom de som närvarade på förra årets student så sågs spexet av många andra då videon hamnade på Facebook och fick flera tusen visningar på bara en dag.

– Det kan eventuellt bli någon överraskning i år också men det ska ju finnas förutsättningar för att det ska bli bra, Peter Stenberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.