NYTT HUS. Huset är tänkt att stå precis i korsningen. Men för att inte hindra cykeltrafiken i viadukten och inte heller hindra sikten ska halva huset stå på pelare. Foto: VÄSTERÅS STAD

Grannar kritiska mot hus på stolpar i korsning

Förtätning är bra för att skapa fler bostäder, men här är ett projekt som stött på patrull. Huset som ska stå på pelare gillas inte av grannar eller Länsstyrelsen.

Publicerad
Staffan Unnegård och Torbjörn Stenius är grannar till huset som planeras vid Sankt Ursulas väg. Foto: FREDRIK KLEVENHAUS

Det är i södra delarna av området Norrmalm precis intill Skultunavägen som ett förtätningsprojekt nu är ute på samråd.

I dag är det gång- och cykelbana på platsen. Åbrinken Förvaltning AB vill nu bygga ett hus på platsen – som en del av Västerås stads planer på att förtäta.

Men planerna ogillas skarpt av grannarna som skrivit sidovis med yttranden till byggnadsnämnden.

– Vi har ju inte något problem med att det byggs, men det är placeringen, säger Staffan Unnegård och Torbjörn Stenius samstämmigt när Västerås Tidning träffar dem exakt där grunden planeras för huset.

Blir nio våningar högt

Huset planeras bli nio våningar högt och placeras precis intill korsningen S:t Ursulas väg-Skultunavägen. Intill bor Unnegård och Stenius i det före detta Teliahuset som byggts om till bostadsrätter i bostadsrättsföreningen Vargberget Aros. Här blir konsekvenserna att vissa boende helt kommer förlora solinstrålningen under vinterhalvåret då det höghuset kommer skymma både sol och utsikt.

– Den som bor där inne på hörnet kommer inte få någon sol alls, säger Torbjörn Stenius.

Men det är inte bara grannarna i huset intill som ogillar förtätningsplanen. Även länsstyrelsen är kritiska i det yttrande som i oktober lämnades in till byggnadsnämnden. De konstaterar att de kommer arbeta med Svartådalen som riksintressemilljö och hur siktlinjerna påverkas över området. Miljön kring Falkenbergska kvarnen har skyddsbestämmelser och siktlinjerna mot Västerås domkyrka längs med Skultunavägen skulle påverkas om ett hus skulle byggas på platsen.

Länsstyrelsen: Dåligt med parkeringar

I yttrandet riktar även länsstyrelsen kritik mot planen kring parkeringar i detaljplanen. 40 parkeringsplatser finns med i detaljplanen, men de är redan till för det befintliga bostadshuset som finns intill. Därmed saknas parkeringsplatser för de 34 lägenheter i det tilltänkta höghuset.

Planen är att huset till hälften ska stå på pelare, en form av kompromiss för att kunna behålla cykelvägen under Skultunavägen.

Sahel Strömberg är planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen. Hur vanligt är det med sådana här kompromisser?

– Det är inte vanligt, men det finns flera sådana i Västerås. Vi tyckte förslaget var innovativt.

Hur blir det med kritiken mot planförslaget som lämnats av grannarna?

– Alla synpunkter som vi fått in kommer tas med och bearbetas. I efterhand har vi nu fått veta om bland annat siktlinjen med domkyrkan och det tas med, säger Sahel Strömberg.

Sahel Strömberg berättar också att den tänkta tidsplanen för detaljplanen inte kommer att hålla och att bearbetningen inför ett antagande av detaljplanen kommer dra ut på tiden.

Det är förtätning

Förtätning är ett begrepp inom stadsplanering, som syftar på någon typ av nyproduktion av byggnader inom befintlig bebyggelse. Motsatsen till förtätning är stadsutglesning.

En anledning till att förtätning har blivit så omdiskuterat är att den ofta på ett påtagligt sätt kan förändra människors närmiljö, vilket engagerar människor.

Powered by Labrador CMS