Gott nytt år Västerås!

Hur var 2017? Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg sammanfattar årets händelser från Anna i Paradise Hotel, Jubileumsåret och Mjällby till Northvolt, Summer Meet och Vigge.

  • Publicerad 00:00, 1 jan 2018

Anna från Paradise Hotel. Västeråstjejen Anna Pankova var relativt okänd för ett halvår sedan. Men efter sin medverkan i ”skandalsåpan” vet alla ungdomar vem hon är. Att hon trots den tuffa konkurrensen lyckades vinna både tävlingen och kärleken under sin medverkan i programmet gör ju inte saken sämre. 
 
Bostadsbyggandet. Målet om 1 000 nya bostäder per i år i Västerås börjar märkas rejält. Det känns som att det byggs överallt och många menar att det snart får vara nog – i alla fall när det handlar om att förtäta staden.
 
Centralstationen. Projektet med ett nytt resecentrum har dragit ut på tiden. Nu börjar dock alla bitar falla på plats och nästa år väntas planen ställas ut på samråd. 
 
Dambandy. Bandydamerna har länge befunnit sig i skuggan av VSK:s framgångsrika herrlag. Under våren 2017 hände dock något stort – VSK-damerna tog sig hela vägen till SM-final och västeråsarna tog de grönvita tjejerna till sina hjärtan.
 
Erikslund. Handelsplatsen fortsätter att utvecklas och allt fler företag etablerar sig på området. Men trots den höga etableringstakten går det fortsatt långsamt att få fram nya lösningar för de trafikproblem som finns på platsen.
 
Fiaskosäsongen för VIK. I mitten av april stod det klart – VIK misslyckades att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan och spelar därför i Division 1 under hösten. Det som däremot kändes som dödsstöten för Västeråshockeyn känns idag som rejäl och välbehövlig nystart. Under hösten har VIK radat upp segrar och publiken har tagit det nya unga laget till sina hjärtan. 
 
Galante. Västeråskillen Alexander Galante Carlström totaldominerar svensk innebandy och slog alla tiders målrekord under säsongen. Som pricken över i:et blev han även utsedd till världens bäste spelare.
 

 

Erlings barn klippte bandet. Lottie Tham, Erling Perssons dotter – och hennes bror Stefan Persson – styrelseordförande och tidigare vd – klippte bandet tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck. Foto: Josefine Wijkström

H&M firade 70 år. 1947 öppnade Erling Persson Sveriges första Hennes & Mauritz-butik i Västerås. Det var i år 70 år sedan. Detta firades genom att Erling fick en plats uppkallad efter sig. Vid invigningen fick Västerås bland annat besök av Erlings son och efterträdare Stefan Persson, som numera är styrelseordförande i företaget som idag har cirka 4 500 butiker 41 länder.
 
Invånarboomen – 150 000 västeråsare. Västerås växer så att det knakar. Under hösten passerade invånarantalet 150 000, vilket är en ökning med cirka 13 000 personer sedan 2010 och nästa 25 000 sedan år 2000.
 
Jubileumsåret. Det var inte bara H&M som firades i Västerås under året. Även Ica, pizzan, högskolan, Elbafärjan och mängder av andra företag, föreningar och företeelser firades under 2017.
 
Kolet ska bort. I höstas togs det första spadtaget till den nya panna 7. När pannan står klar kommer kolets dagar vara räknade som bränsle till uppvärmingen i Västerås. En riktig milstolpe för miljön.
 
Loop Troop. Västerås hiphopstoltheter hade också jubileum under 2017. Samma år som gruppen firade 25 år blev de även invalda i det ärofyllda Swedish Music Hall of Fame.
 
Mjällby. Mycket kretsade kring VSK:s manager, den före detta landslagsstjärnan Johan Mjällby, under sportåret 2017. Inte minst under hösten när managern först hyllades i samband med att han skrev ett nytt kontrakt med klubben, bara för att cirka en månad senare lämna Västerås för att flytta till Gävle.
 
Northvolt. Det har kallats den största etableringen sedan Asea kom till staden. Efter en långdragen dragkamp mellan Västerås och Skellefteå och ett hemlighetsmakeri av rang stod det klart – den nya batterijätten etablerar sig i båda städerna. Fabriken byggs i norr och utvecklingsavdelningen hamnar i Västerås.
 
Olivia Åhs. Under några veckor satt västeråsarna som bänkade framför TV4 på fredagarna. Anledningen var en skönsjungande tjej vid namn Oliva som tävlade i tv-programmet Idol. Efter att ha fått lämna programmet gick Hökåsentjejen vidare till att vinna den ärofyllda titeln Årets tomte i Västerås.  
 
Polisskotten. En morgon i oktober vaknade Västerås av den hemska nyheten att någon hade avlossat ett 20-tal skott med ett automatvapen mot en villa där en polis och hans familj bodde. Sedan dess har vi vant oss vid att se poliser överallt. Jakten på gärningsmannen/gärningsmännen har varit intensiv, men ännu har ingen misstänkt lyckats gripas.
 
Q som i Quinna. 2017 var verkligen kvinnornas år. Inte minst tack vare #Metoo-rörelsen som kastat omkull hela maktbalansen i samhället och lyft problemen men kvinnoförtryck till ytan på allvar.
 
Restauranguppköpen. Frank-gruppen har dominerat Västerås krogliv under några år. Under sommaren kom bomben – Västeråsföretaget LF Invest som hittills mest jobbat med fastighetsskötsel köper högst oväntat in sig i bolaget. 
 
Summer Meet. Power Meet och ”Kjelle Power” flyttade till Lidköping. Kvar blev eldsjälen Klas Brink som kontrade med att starta Summer Meet. Och visst, det kanske inte var lika många besökare som tidigare års Power Meet, men folkfesten var minst lika trevlig och arrangemanget ute på Johannisbergs flygfält har blivit rejält hyllat.
 
Teljebäck. Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck har klippt band och grävt spadtag på löpande band under året. Alltid med samma budskap: Västerås växer som aldrig förr! Nu går vi in mot ett spännande valår och vi får se om Anders lyckas med konststycket att fortsätta hålla ihop den minst sagt spretiga konstellation som leder kommunens arbete.
 
Ulfvebrand och de fula husen. Vi västeråsare har länge gått och klagat över att stora delar av Västerås blev sönderbyggt under 60-talet. Under 2017 har däremot den bilden förändrats något och ansvarig för detta är historikern Niklas Ulfebrand som med sina populära guidningar pratat sig varm om Västerås fula hus (som kanske inte är så fula egentligen).
 

Victor Lindelöf Nilsson. Foto: manutd.com

Vigge. När Zlatan hamnat i skuggan på grund av ålder och skadefrånvaro är det Västeråssonen Victor Nilsson Lindelöf som tagit över positionen som Sveriges hetaste fotbollsspelare. I och med övergången till storklubben Manchester United har han fått hela världens blickar på sig och vecka efter vecka får vi läsa om allt han gör.
 
Xtremt dumt. Under sommaren spreds sig skräcken bland Västerås hundägare eftersom någon spred förgiftat mat på platser där västeråsarna gärna rastar sina hundar. 
 
Yapp! Äntligen har vi på Västerås Tidning tagit klivet in i det digitala fullt ut. Under 2017 har vi både lanserat en ny hemsida med nyheter sju dagar i veckan samt en ny app som ska göra det lättare för er läsare att hänga med bland det vi skriver om.
 
Zzzz… Debatten om flygplatsen fortsätter. Nu senast kom rapporter om att personalen riskerar att bli av med sina jobb. Detta som ett led en besparingsåtgärd där flygplatsen ska minska utgifterna med 10 miljoner kronor under kommande år. 
 
 

Steam Hotel. Foto: Jonas Edberg

Ånga som i Steam. Årets stora kändismagnet i Västerås måste vara det nya Stream Hotel. Sedan öppningen i somras har både vanligt folk och kändisar från hela Sverige vallfärdat till hotellet för att njuta av den speciella inredningen, spaavdelningen, maten och utsikten över Mälaren.
 
Äntligen. Önskemålet har funnits länge men först nu i år, i samband med årets nyårsafton, gör kommunen slag i saken och spinner vidare på att Westeros spelar en roll i succéserien Game of Thrones. 
 
Önskemål. Nu önskar vi på Västerås Tidningen er alla kära läsare ett riktigt bra och händelserikt 2018. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

Karriärväxling gav ny tjänst och en inspirerande vardag

Petra: Jag har aldrig ångrat mitt val Att göra en karriärväxling blir för många ett startskott till en nytändning i arbetslivet. En som vågade ta steget är Petra Kolsvik. Efter nästan 20 år som handläggare på Försäkringskassan tog hon...söndag 14/1 9:00

Över 100 utställare – redo att rekrytera

Årets Rekryteringsmässa hålls på ACC 13 februari Den 13 februari är det dags för årets Rekryteringsmässa – en plats där arbetsgivare, utbildningssamordnare och arbetssökande möter varandra. Mässan arrangeras samtidigt i Västerås och Eskilstuna. Med...lördag 13/1 15:00

Här är yrkena som gynnas av den starka konjunkturen

Analytikern: Det krävs för att få ett jobb under 2018 Gymnasieutbildning är fortfarande en nödvändighet för att få jobb i Västmanland trots att Arbetsförmedlingens prognos för kommande år visar på att det kan bli över tusen nya jobb i Västmanland 2018.lördag 13/1 13:00

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING