Vd Peter Sandberg med Frankgruppens nye sommelier Patric Anderson. Foto: Jonas Bergkvist

Frankgruppen värvar från Vinoteket

Det händer mycket runt Frankgruppen för tillfället. Ny huvudägare, ny krog – och nu ”värvar” restaurangbolaget stans mest meriterade sommelier för att kunna avancera på White Guides Sverigelista. – Det är det här jag brinner för, säger Patric Anderson, som därmed lämnar Vinoteket och Limone.

Publicerad

Nyligen kunde Västerås Tidning avslöja att Lars Forslunds LF Invest går in som ny huvudägare i bolaget Let me be Frank, mer vardagligt Frankgruppen.

– Lasse Forslund fokuserade redan på första mötet att vi ska fortsätta vår strävan att på tre år försöka nå 75 poäng i White Guide, säger Peter Sandberg, vd och delägare Let me be Frank AB.

Det skulle innebära att Frank går från dagens ”mycket god klass” upp till ”mästarklass”. På den nivån finns endast 22 restauranger i Sverige idag.

I White Guides – närmast beskrivet den svenska motsvarigheten till Michelinguiden – senaste mätning i våras hamnade Frank på 68 poäng.

– Men vi har varit uppe på 72. Det finns några småsaker i lokalen som vi kan och ska förbättra och när vi stegvis gör dessa förändringar kommer förhoppningsvis lokalen bli ännu skönare, säger Peter Sandberg.

En viktig del i ”poängjakten” blir också Patric Anderson, som kommer att gå in för ordinarie mammalediga huvudsommelieren Sandra Gheysari.

– Patric blir viktig med sin spjutspetskompetens. Det är trots allt inte så många som har tagit Court of Master Sommelier (tre stycken i landet i år) och vi tycker att är ganska roligt att han dyker upp på en krog i Västerås som vill framåt och vi hoppas därmed kunna höja kompetensen i hela bolaget, säger Peter Sandberg.

Patric Anderson, som det senaste året har varit med och byggt upp Vinoteket på Karlsgatan från starten, är taggad inför sitt nya uppdrag som inleds 1 oktober.

– Det känns som en fantastisk möjlighet att få vara med på den här resan. Det blir en härlig utmaning, säger Patric, som vill understryka att det inte finns några hard feelings gentemot Vinoteket.

– Absolut inte, vi skiljs som vänner och Vinotket har dessutom fått superduktiga Daniel Sandvall från Indigo.

Hur ser du på din nya tjänst?

– Det här blir ju en helt annan typ av utmaning än att bygga upp Vinoteket med konceptet världens alla viner. Här är det en redan fungerande verksamhet som ska spetsas. Det handlar mer om fine dining och att försöka hitta det mest exakta vinet till en specifik maträtt. Det är det jag brinner för, menar Patric Anderson och betonar att samarbetet med köket blir oerhört viktigt.

Han kommer mestadels att finnas på Frank, men också var en viktig kugge som rådgivare även till bolagets övriga ställen på Kungsgatan samt nya krogen.

Och apropå Frankgruppens tillökning. I november-december räknar Peter Sandberg med att den redan omtalade restaurangen på Slottsgatan bakom Hattfabriken kommer att öppna.

Han kan redan nu avslöja namnet.

– Det blir Josephine! Vi tyckte det var hög tid för ett kvinnligt namn efter alla hårda manliga uttryck på verksamheterna vi har, säger han med ett skratt.

Och inriktningen?

– Italiensk-amerikansk krog skulle vi kunna sammanfatta det som.

Powered by Labrador CMS