E-sportsrepresentant. E-sportshörnet på Expectrum var välfyllt. Tommy ”Potti” Ingemarsson är före detta professionell Counter-Strike-spelare. Numera driver han företaget Area Academy, som bland annat vill göra träningsmöjligheterna kring e-sporten mer lättillgänglig för unga. Foto: Jonas Bergkvist×1 / 4Visa bildtextBild 1 av 4

Första Skills-mässan blev en omedelbar succé

Första upplagan av Skilsmässan hölls i dag på Expectrum i Västerås. Det blev succé direkt med över 1 200 besökare. Flera kommuner har redan sneglat på det nya konceptet. – Vi har redan pratat om en fortsättning, säger Nina From, projektledare på Arbetsförmedlingen.

Publicerad

Skillsmässan är ett yrkes- och kompetensevent, med Arbetsförmedlingen tillsammans med Västerås Stad och Handelskammaren Mälardalen som arrangörer.

Mässan riktar sig såväl till arbetssökande som till elever från årskurs nio och uppåt.

Tanken med mässan är att ge ungdomar chansen att få testa sina talanger (”skills") för att lättare hitta vilka utbildningsvägar och jobb som kan passa dem i framtiden. Att talang faktiskt leder till jobb.

– Vi ville vända på steken. Hur kan vi vägleda ungdomarna på ett nytt sätt? Det finns en mängd utbildningsmässor som många drar sig för att gå på bara de hör ordet ”utbildning”. Här vill vi att eleverna ska få en upplevelse. Vi vill hjälpa eleverna att hitta rätt yrke utifrån vad man tycker om och är bra på, säger Nina From på Arbetsförmedlingen.

Västeråsföretagen var med på tåget direkt.

Totalt fanns ett 25-tal aktörer – ihop med de kommunala yrkesprogrammen – på plats i Expectrums lokaler i skrapan på tisdagen.

– Jag måste säga att vi har ett fantastiskt företagsklimat här i stan. Alla företag som fått frågan om de ville var med här idag har sagt ”självklart är vi med”. Det järns fantastiskt kul. Samarbeten ger arbete, säger Nina From.

Ulrika Säfström Sunnerfelt och Anna Ulff från Västerås stad är överväldigade över det stora intresset bland eleverna och skolorna.

– Det var kö in här innan vi öppnade klockan 13. Skolorna och lärarna är lyriska och menar att det här är precis vad eleverna behöver – att få prova, testa och kanske till och med hitta det man vill göra i framtiden. Det handlar ju om att matcha elever mot ett framtida yrke, säger de.

– Det känns också otroligt roligt att branschen ser vikten av att vara med i sådana här sammanhang.

Blir det en fortsättning?

– Ja, det har vi redan pratat om fast den här dagen inte är slut än, säger Ulrika, Anna och Nina med ett skratt.

Och redan har nyfikna blickar från närliggande kommuner som Örebro, Stockholm och även Motala sneglat på Västerås nya, vägvinnande koncept.

Den allt större och ständigt växande e-sporten fanns såklart på plats. Tommy ”Potti” Ingemarsson, före detta professionell Counter-Strike-spelare och grundare av klanen Ninjas in Pyjamas (NiP), driver numera – tillsammans med bland andra Emil ”Heaton” Christensen – företaget Area Academy. De jobbar bland annat med – och harv redan börjat nere i Blekinge – att få in e-sporten på gymnasienivå och även för att få igång en ungdomsverksamhet för sporten.

Han menar att ungdomarna genom e-sportgrenarna och sitt gamande kan hitta nya användningsområden för sina skills.

– Absolut är det så. Vi är här för att pusha för de egenskaper man faktiskt kan ha av e-sporten i arbetslivet. Tittar man på de flesta IT-tekniker inom kommuner och på andra områden så har alla nån form av e-sport- eller gamingbakgrund i dag. De är ofta självlärda inom genren. Det är fortfarande lite tabu kring e-sporten, men jag skulle säga att den fyller på IT-kompetensen i Sverige idag. säger Tommy Ingemarsson.

– Vi vill också pusha för ungdomsverksamhet. Jag kommer själv från en idrottsbakgrund (bandy i Lidköping) där det var naturligt med ungdomsträningar och tränare. Det finns inte inom e-sporten idag, vilket är synd. Sporten i sig har ju vuxit enormt men det saknas en ungdomsstruktur.

Han uppskattade att få finnas med på Skilsmässan.

– Suveränt att få vara med här. Jag fascineras själv över alla tekniska prylar som finns här, säger Tommy Ingemarsson med ett skratt.

Powered by Labrador CMS