Elba firar 100 år i Västerås

Efter hela 120 år varav 100 i Västerås ses det för oss västeråsare välkända passagerarfartyget M/F Elba fortfarande i full gång ute på böljan den blå.

Lördag den 13 maj kommer jubileet firas med kaffe och tårta på Färjekajen.

Det kommer även att ske aktiviteter som ponnyridning och ansiktsmålning samt försäljning av korv och popcorn.

– Ja det blir allmän fest där den som vill kan komma ombord och klappa och känna på fartyget, skrattar Niclas Eriksson, vd för Rederi Mälarstaden.

Niclas berättar att fartyget byggdes 1897 i Gävle för att 1917 säljas till Västerås där fartyget trafikerade Västerås-Östra Holmen-Elba-Västra Holmen. 1970 lades trafiken till Västra Holmen ned, men trafiken mellan Västerås-Elba och Östra Holmen finns, som många känner till, fortfarande kvar.

Fartyget är efter att 1926 ha förlängts med fem meter strax över 25 meter långt och sex meter brett och tar 260 passagerare.

– Man kapade fartyget på mitten och förlängde det, vilket förstås gör henne lite speciell, säger Niclas Eriksson.

För att ytterligare fira kommer man att arrangera åtta stycken jubileumskryssningar, Ångbåtskryssningar, kryddade med blues eller jazz, under maj till september.

– Under färden serveras ångbåtsbiff med tillhörande dryck medan resans båtband underhåller med musik anpassat till kvällens tema. Det blir även ett stopp på Östra Holmen där bandet fortsätter att underhålla på bryggan, avslutar Niclas.

Fakta: M/F Elba

Elba byggdes 1897 och levererades som Stadsgården 2 till Ångfärje AB i Stockholm, och drivs sedan 2007 av Rederi Mälarstaden AB, Västerås.

Färjan såldes till Västerås 1917 och döptes om till Elba. Elbafärjan går sommartid från färjkajen i Västerås via Öster Mälarstrands brygga och Östra holmen till Johannisbergs bad och camping. Elbafärjan har gått nästan samma rutt sedan 1920-talet.

För mer info: www.rederimalarstaden.se 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.