Publikhavet på Fiskartorget kommer under årets Cityfestival att kameraövervakas från Stadshuset. Bland annat för att kunna upptäcka misstänkta sexualbrott. Foto: Kristoffer Hasselberg×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Efter alla sexbrott – Cityfestivalen kameraövervakas

Västerås Cityfestival har hittills varit förskonade från större incidenter. Men efter förra sommarens alarmerande ökning av sexualbrott på svenska festivaler höjer man nu säkerheten markant.

Publicerad

På torsdag, 29 juni, startar årets Cityfestival i centrala Västerås. Precis som andra stadsfestivaler förknippas den med musik, marknadsstånd, tivoli och massor av glada människor.

Men under förra sommaren blev svenska festivaler även förknippade med något annat. Nämligen sexualbrott. Antalet anmälningar om sexuellt ofredande ökade stort jämfört med året innan. En trend som tyvärr håller i sig i början av denna sommar.

Nu höjer Västerås Cityfestival säkerheten för att förhindra att nåt liknande ska hända här.

– Vi tar de här frågorna på allvar. Vi har tagit del av råd som polis och andra festivaler har delat med sig och gjort åtgärder, säger Alf Westerdahl, som är festivalgeneral för Cityfestivalen.

En av åtgärderna är att Fiskartorget, där festivalen har sin största scen Mimerscenen, har fått tillstånd att kameraövervakas från Stadshuset.

– Man kommer inte att kunna se ansikten. Utan vi filmar publikhavet uppifrån för att kunna se grupperingar och hur publiken rör sig. Om det händer något misstänkt kan vi genast skicka in vakter, berättar festivalgeneralen.

En annan nyhet för att öka säkerheten är att man tagit fram ett trygghetsnummer, 021-393900, dit festivalbesökare ska kunna höra av sig.

– Om man känner sig otrygg eller upplever en otrygg situation, men inte anser att det är stort nog för att ringa polisen, då kan man använda det här numret så skickar vi en vakt till platsen.

Övriga nyheter för att höja säkerheten kring Fiskartorget är fler vakter, tydligare nödutgångar samt att det kommer ges information från scenen inför varje konsert. Det handlar dock inte om att ge några pekpinnar.

– Det kommer både vara service, som var nödutgångar och toaletter finns, men också lite kring säkerhetstänket. Lite vad vi på Västerås cityfestival står för. Men det måste göras försiktigt. Vi vet, enligt råden vi fått, att man kan trigga igång krafter, säger Alf Westerdahl.

Enligt festivalgeneralen har Västerås Cityfestival hittills varit förskonad från större incidenter.

– Förra året besökte 162 000 människor festivalen. Trots det är det inte mer att göra för polisen än under en normal helg. Vi kan aldrig gardera oss helt från att nåt ska hända, men vi ska känna att vi har gjort allt i vår makt.

När det gäller risken för terrordåd, likt den på Drottninggatan i Stockholm, hänvisar Alf Westerdahl till polisen.

– Men vi kan inte helt stänga av city. Räddningstjänsten måste kunna komma in om det börjar brinna. Det är en säkerhetsfråga för de boende i stan, avslutar han.

Powered by Labrador CMS