Nya Hässlökrögare. Björn Carlsson och kocken Magnus Hansson har tagit över Hässlö Werdshus – och planerar bland mycket annat en tidsresa. Foto: Frida Heldemar×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

De tar över värdshuset på Hässlö

Västerås Tidning kan nu avslöja vilka som tar över driften av Hässlö Werdshus. Nämligen nöjesprofilen Björn Carlsson och kocken Magnus Hansson.

Publicerad

Det blev klart redan i mars. Men nu är det officiellt. Björn Carlsson, som bland annat driver Intiman och Carlsson på kajen, tar över Hässlö Werdshus tillsammans med kocken Magnus Hansson, grundare av Charity of food.

Den gamla officersmässen har fått en ordentlig ansiktslyftning för att passa duons vision.

– Vår tanke är att gå tillbaka till ursprunget. Det ska kännas som att man kommer rakt in i 1930-talet. Allt ska vara tidstypiskt. Från möbler till porslin, berättar Björn Carlsson.

Det klassiskt svenska kommer även märkas på menyn.

– Vi kommer jobba nästan uteslutande med svensk husmanskost. Och maten kommer vara säsongsbetonad, säger han.

Ekologiskt hållbart är ett av ledorden med verksamheten. Målet är att matsvinnet i princip ska vara noll. För att nå dit kommer man jobba med lokala producenter samt odla själva.

– Vi ska göra allting ordentligt och från grunden. Jag jobbar redan med matförädling idag och när Björn presenterade sin idé så gick det hand i hand med det jag vill göra, säger Magnus Hansson som blir köksmästare på värdshuset.

Förutom dagens lunch fem dagar i veckan är tanken att Hässlö Werdshus ska kunna nyttjas för allehanda evenemang. Bland annat bröllop, konferenser, företagsevent, vinprovningar och större fester.

Man kommer även bygga en scen på den 6 000 kvadratmeter stora tomten för artistframträdanden.

– På sikt kommer jag flytta den delen från Carlsson på kajen hit ut. Jag räknar med att så många som 1 000 personer ska få plats på filtar i slänten. Förmodligen blir det något framträdande redan i september, säger Björn Carlsson.

Det finns även planer på att göra ett bed and breakfast i flygeln på det 600-kvadratmeter stora värdshuset.

Hässlö Werdshus har bytt ägare fem gånger de senaste sju åren. Men det var inget som skrämde den nya ägarduon.

– Det gäller att ha en bärande idé. Vi har fått väldigt bra förutsättningar. Fastighetsägaren ser oss som några som borde kunna få igång det här. Jag har stor kunskap i att få igång evenemang och jag tror på det här, säger Björn Carlsson, som var nära att ta över redan för tre år sedan.

– Ett sånt här ställe är alldeles för vackert för att vara stängt för allmänheten.

Vad är den största utmaningen?

– Det är att få ut folk första gången. Sen tror jag att de kommer komma tillbaka. Sen är detta en gammal kåk som kostar mycket i drift, så vi måste tänka hållbart i alla led. Men man tar alltid en risk.

Magnus Hansson kommer flytta sin verksamhet Charity of food från Gröna Lund i Stockholm till köket på Hässlö Werdshus. Målet är att att göra minst 4000 portioner i veckan som sedan kommer att serveras på olika ställen i Västerås. Bland annat Västerås soppkök.

Den 1 september öppnar Hässlö Werdshus igen. Då med namnet Västerås officersmäss. Men redan från nästa vecka kommer man att ha öppet hus för allmänheten varje måndag.

Powered by Labrador CMS