Flygplatsen väntas bli en het valfråga. Foto: ARKIV

De hetaste valfrågorna i Västerås

Dags för val 2018. Till riksdag, region och till kommunen. Men skiljer sig Västerås från andra kommuner? Är det någon valfråga som är extra het här?

  • Publicerad 12:11, 9 feb 2018

Joakim Johansson, docent i statsvetenskap på Mälardalens högskola. Foto: Foto Jonas Bilberg

Den 9 september är det val i Sverige. Då kommer det avgöras vilka som kommer styra Sverige, Region Västmanland – och Västerås, de närmaste fyra åren.

Joakim Johansson är docent i Statsvetenskap på Mälardalens högskola, och han tror att valet i höst kommer präglas mycket av den debatt som är i samhället just nu:

– Jag tror att valet kommer handla väldigt mycket om jämställdhet. Ett skäl är genomslaget för Metoo-debatten under hösten, och rent allmänt är det så att det som dominerar valrörelsen är det som uppmärksammas politiskt på riksnivå, och det slår också igenom på kommunal nivå, det har vi sett tidigare, säger han.

Han tror även att skolfrågan kommer att bli en stor valfråga i Västerås, liksom i många andra kommuner:

– Det handlar om resurser till skolan och hur politiker ska förhålla sig till det fria skolvalet. Det är en fråga som är viktig för väljarna, och det finns ideologiska skillnader mellan partierna, säger Joakim Johansson.

Finns det någon specifik sakfråga som kan komma att sticka ut i Västerås?

– Det kan vara flygplatsen. Det är en fråga som har sprängkraft på kommunal nivå, och där partierna i den styrande majoriteten tycker olika. Miljöpartiet går till val på ett annat förhållningsätt än Socialdemokraterna till exempel. Så ja – det blir en valfråga också tror jag.

Bostadspolitik – inte lika hett

Senaste åren har mycket av politiken i Sverige liksom i Västerås, handlat om bostäder och stadsbyggnad. Bygga om, bygga nytt, sälja, inte sälja. För mycket, för lite, för snabbt eller för långsamt.

– Men jag tror inte att det kommer att bli de stora valfrågorna den här gången, säger Joakim Johansson.

Varför inte?

Jag skulle säga att de frågorna tenderar att vara mindre partiskiljande idag än om vi bara går tillbaka ett par år. Då var det tydligare att partierna tyckte olika om den här frågan, och är det så då är det också större chans att det blir en stor valfråga.

Han menar att det finns likheter med frågan om migration och integration, en politisk fråga som varit stor de senaste åren, men som han tror inte kommer få lika mycket uppmärksamhet den här valrörelsen:

– Där har partier, inte alla, men många, närmat sig varandra där och det är inte lika tydliga partiskillnader nu än tidigare.

Blocköverskridande samarbeten påverkar

Sedan valet 2014 är det Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som har majoriteten i Västerås och tillsammans kallar de sig Majoritet för Västerås. Ett blocköverskridande samarbete är inte ovanligt idag – det finns i många kommuner. Med vilka partierna samarbetar med idag – det kan ha betydelse för hur folk röstar i kommande val:

– För många väljare spelar det en stor roll vilket parti man kan tänka sig att rösta på. Det är särskilt Socialdemokraternas, Centerpartiet och Kristdemokraternas väljare som kan tänkas beröras av det.

Varför då?

För Centerpartiet och Kristdemokraternas väljare är ett samarbete med Socialdemokraterna inte något positivt. Som allmänborglig väljare kanske man då väljer ett annat alternativ. Samma sak för Socialdemokraterna fast åt andra hållet.

Miljöpartiet då?

– Färre andel väljare för Miljöpartiet som tycker ett blocköverskridande samarbete är något som spelar väldigt stor roll, säger Joakim Johansson.   

Västerås Tidning satsar på Val 2018

Presidentval i Frankrike och USA, Brexit och möten i EU-parlamentet. Ibland kan det kännas som om all politik händer någon annanstans, långt härifrån. Så varför ska man mitt bland hämtningar och lämningar på förskolan, jobbstress, tentaångest, teknikstrul och funderingar på vad-du-egentligen-ska-laga-till-middag-idag-och-vad-du-måste-handla, egentligen bry sig?

Men allt från gropar i gatan utanför där du bor, till hur kön till förskolan ska se ut – tas det beslut om i Stadshuset i Västerås. Och det är frågor som trots allt är ganska nära dig.
För den 9 september är det inte bara val till Sveriges riksdag – då bestäms också vilka som ska bestämma i Västerås.

Vi på Västerås Tidning kommer från och med den här veckan ägna de här sidorna åt att ge dig så mycket information som möjligt för att du ska kunna göra ditt val till kommunen.

Vilken fråga är viktig för dig? Hör av dig till oss på Västerås Tidning!

Sofie Tejre och Fredrik Klevenhaus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BYGGA NYTT

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

Karriärväxling gav ny tjänst och en inspirerande vardag

Petra: Jag har aldrig ångrat mitt val Att göra en karriärväxling blir för många ett startskott till en nytändning i arbetslivet. En som vågade ta steget är Petra Kolsvik. Efter nästan 20 år som handläggare på Försäkringskassan tog hon...söndag 14/1 9:00

Över 100 utställare – redo att rekrytera

Årets Rekryteringsmässa hålls på ACC 13 februari Den 13 februari är det dags för årets Rekryteringsmässa – en plats där arbetsgivare, utbildningssamordnare och arbetssökande möter varandra. Mässan arrangeras samtidigt i Västerås och Eskilstuna. Med...lördag 13/1 15:00

Här är yrkena som gynnas av den starka konjunkturen

Analytikern: Det krävs för att få ett jobb under 2018 Gymnasieutbildning är fortfarande en nödvändighet för att få jobb i Västmanland trots att Arbetsförmedlingens prognos för kommande år visar på att det kan bli över tusen nya jobb i Västmanland 2018.lördag 13/1 13:00

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING