Anna, som egentligen heter något annat, får ingen hjälp med sin utåtagerande son. Om han har "tur" får han en utredningstid till sommaren. Nu svarar BUP:s enhetschef på varför väntetiderna är så långa. "Psykiska ohälsan ökar". Foto: Peter Hoffström

BUP om de långa kötiderna: "Resurserna räcker inte till"

Nyligen berättade Västerås Tidning om västeråsmamman Anna som kommer få vänta minst 1,5 år på att få hjälp med sin utåtagerande son. Nu medger BUP att resurserna inte räcker till.

Publicerad

Nyligen berättade Västerås Tidning om västeråsmamman Anna som kommer få vänta minst 1,5 år på att få hjälp med sin utåtagerande son. Nu medger BUP att resurserna inte räcker till.

Kön till BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin, i Västerås är fortsatt lång. En av dom som fastnat i kön är Annas 11-årige son som Västerås Tidning kunde berätta om förra veckan.

Sonen har redan fått vänta i 10 månader på en neuropsykiatrisk utredning och kommer få vänta minst till nästa sommar.

Nu svarar enhetschef Margit Farkas på varför väntetiderna är så långa.

– Det är flera faktorer som påverkar att kön för utredningar fortfarande är lång. Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar (Se utredningen Liv och Hälsa ung 2017) och antalet patienter som behandlas av BUP ökar, säger hon.

Resurserna räcker inte till

Margit Farkas påpekar att man hade långa kötider för utredningar redan 2014.

– Då gjorde vi 238 utredningar under ett år. I nuläget, trots resursbrist, kan vi genomföra cirka 400 utredningar. Men efterfrågan vad gäller utredningar ökar ständigt, i mycket större omfattning än vi kan möta upp med befintliga resurser, säger hon.

Hur lång är kön till BUP i nuläget och hur lång är väntetiden?

– Kösituationen i Västerås är att det står cirka 250 barn i utredningskön. Det är svårt att svara på hur lång väntetiden är eftersom de svårast sjuka alltid ska prioriteras, och att väntelistan förändras kontinuerligt.

– Men vi har en ambition att minska väntetiderna så att de inte blir längre än 6 månader, till att börja med.

Vad gör ni för att väntetiden ska minska?

– BUP har utvecklat ett nytt arbetssätt vilket har lett till att vi kan utreda fler barn. Utredningarna genomförs i team och har hög kvalité. Vi kommer att fortsätta förbättra och utveckla arbetssättet för att kunna utreda ännu fler barn och minska väntetiden, säger Margit Farkas.

Nya metoder som ska snabba på utredningarna ä bland annat begåvningstest med hjälp av Ipad. samt appen ”Min utredning” där det finns möjlighet att boka in utredningsaktiviteter på patientens telefon.

– Under hösten hoppas vi även vara oberoende av inhyrd personal inom psykiatrin, för ökad patientsäkerhet och kontinuitet i vården. Genom att ha en god läkarbemanning får vi bättre förutsättningar att kunna minska väntetid ytterligare, avslutar Margit Farkas.

Powered by Labrador CMS