I KLORNA PÅ KRÄFTORNA. John Berglund, Fiskarn i Borgåsund har högtryck just nu. Foto: LASSE BLOM/Arkiv

Bråda tider inför kräftpremiären

Hos Fiskarn i Borgåsund och John Berglund är det hektiska dagar. Svenska kräftor står högt upp på menyn när kräftfesterna drar igång.

  • Publicerad 11:28, 5 aug 2017

1. Hur ska en perfekt kräfta se ut?

– Det ska vara två rejäla klor, en välfylld stjärt och mycket rom och smör!

2. Finns det kräftor att fiska i Mälaren?

– Nej, det gör det inte. Det verkar som de inte kan föröka sig i Mälaren. Fiskare har provat att sätta ut kräftor, men de försvinner. Det är oklart varför, eller om det är ålen som äter upp dem.

3. Vilken typ av kräftor köper du in? Flod- eller signalkräftor?

– Signalkräftor! Flodkräftor skulle bli för dyrt för kunden. Om signalkräftor kostar 300 kronor per kilo hamnar flodkräftor på det dubbla.

4. Hjälmarkräftor sägs vara de bästa, varför?

– Vet inte riktigt, vi har gjort en del blindtester mellan hjälmarkräftor och kräftor från Vättern, och det beror nog mer på hanteringen, hur bra kräftorna bli.

5. Salt och krondill är ju huvudingredienser när man kokar kräftor, vilken ingrediens är viktigast?

– Båda är viktigast och de ska vara i balans. En gammal tumregel säger att vid den tredje kräftan ska det svida på läpparna av sältan.

6. Det går ju åt ganska många kräftor om man ska bli mätt, så vad är bäst att äta till?

– Jag gillar hårt bröd med Västerbottenost och en röra till. Det ska gärna vara vikabröd och riktigt smör till.

7. Hur äter du en kräfta? Stjärten eller klorna först?

– Jag börjar med stjärten först, sedan klorna. Sist öppnar jag kräftan och äter smöret.

8. Surströmming är ju en annan delikatess som har premiär snart, är du en kräft- eller surströmmingskille, eller gillar du båda?

– Jag är en kräftkille! När jag är ute och vittjar näten så följer det ibland med fisk som dött och legat några dagar, det luktar precis så. Så det går inte att äta.

– Vid ett tillfälle var jag på väg in med båten och kände doften av surnad fisk och trodde jag fått med en i båten, men kunde inte hitta den. Då fick jag syn på en anställd som satt på bryggan och åt surströmming, skrattar John.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING