Yngst och äldst i politiken. 18-årige Carl Wikgren (MED) är yngst. 75-årige Erik Ödmansson (L) är äldst. Foto: Privat / Magnus Fröderberg/Liberalerna Västerås

Äldst och yngst på listorna – spelar ålder någon roll i politiken?

Nu är kandidatlistorna inför höstens val klara och låsta. Vi har träffat den äldsta och yngsta på listorna till kommunvalet i Västerås och ställt frågan till statsvetaren: spelar egentligen åldern någon roll i politiken?

Publicerad

Den 10 april var sista dag för partier att anmäla sina kandidater till Valmyndigheten, för att låsa sina listor inför valet i höst.

Partier som registrerat sin partibeteckning kan alltså välja att anmäla sina kandidater till valmyndigheten. Genom att anmäla kandidater så låser partiet sina listor, vilket innebär att partiet skyddar sin kandidatlista från att väljare kan skriva till namn på valsedeln och därmed nominera andra kandidater än de som partiet valt. Kandidaterna måste godkänna att de ställer upp för partiet i valet.

Om ett parti väljer att inte anmäla kandidater har partiet öppna listor, vilket innebär att väljare kan nominera en eller flera kandidater genom att skriva till namn på valsedeln. Om den tillskrivna kandidaten ska kunna bli invald måste hen senast två dagar före valdagen ha lämnat samtycke till kandidatur för det partiet. Partier som inte har en registrerad partibeteckning har öppna listor då de inte kan anmäla kandidater.

Källa: Valmyndigheten

Så gjorde vi vårt urval
Vi tittade på plats 1-10 på samtliga registrerade partier som ställer upp för kommunvalet i Västerås i höst. Utav dessa intervjuar vi den äldsta och yngsta kandidaten.

Äldst: Erik Ödmansson (L) 75 år

Erik Ödmansson har ett förflutet som chef på ABB, men bestämde sig som pensionär att engagera sig politiskt. Först som medlem i Västeråspartiet, som inför valet 2010 blev en del av Liberalerna, dåvarande Folkpartiet. Idag sitter han som ersättare i Västerås kommunfullmäktige och och han står på plats 9 på Västeråsliberalernas lista.

Varför började du att engagera dig politiskt?

Erik Ödmansson

Parti: Liberalerna

Ålder: 75

Bor: Åshagen

Politiskt aktiv: 16 år

Favoritplats i Västerås: Konserthuset, när Sinfoniettan spelar

– Jag har varit i näringslivet under hela mitt arbetsliv och när det var på upphällning så tänkte jag att jag måste ju hitta på något, och något som var annorlunda. Jag tycker det är stimulerande att vara med och påverka, i det här fallet politiken, istället för att sitta hemma och vara missnöjd. Jag ville vara med och påverka, och att det blev just politiken kanske var lite av en slump.

– Att det blev just Liberalerna var för att vi i Västeråspartiet hade ett samarbete med dem sedan tidigare. Sedan var det så att Liberalernas värdegrund passade oss: nämligen att individen måste ställas i centrum samtidigt som man måste vara beredd att hjälpa dem som har det svårt.

Vilken fråga ser du som den viktigaste att driva i Västerås?

– Grundskolefrågan. Ett samhälle byggs från grunden och du måste se till att de som ska ta över efter oss får bästa möjliga start. Så för mig är den frågan den absolut viktigaste och mest prioriterade.

Vilken är då den främsta åtgärden för att förbättra grundskolan, som ni ser det?

– Mitt huvudförslag är att man i stor omfattning ska införa ett två-lärarsystem i klass ett till tre. Jag tror det behövs två lärare för att kunna driva undervisning och hålla ordning. En person som ska undervisa 25-30 ganska självständiga människor är inte så enkelt.

Vilken är de största fördelarna med att vara äldre och politiker?

– Den största fördelen är att jag i och med det jobb jag haft innan vet vad ledarskap är, och vad som krävs. Den kunskapen har jag. Sen har jag ju varit med om mycket och det är ju både ett plus och ett minus.

Ja, vilka är de största nackdelarna?

– Har man varit med länge så finns det en risk att man vet att vissa saker är svåra att genomföra. Det kan ju vara en nackdel att tänka att "det där går inte", men nu är jag kanske inte lagd så mycket åt det hållet, men det är ju en risk. En annan nackdel kan vara att man kanske inte ser alla dessa möjligheter som den nya sociala tekniken har skapat, och att man kan styra den på rätt sätt.

Carl Wikgren (MED), 18

Partipolitiskt aktiv blev Carl Wikgren (MED) redan som 14-åring, men då i MUF. Men då han kände att politiken inte passade honom valde han att ansluta sig till det relativt nystartade partiet Medborgerlig samling istället. Idag är han sekreterare för partiets Västmanlandsdistrikt och står på plats två till listan till kommunvalet.

Varför började du att engagera dig politiskt?

– Efter det senaste valet vev jag politiskt uppmärksammad. Jag började intressera mig för politik och tyckte det var väldigt roligt att titta på debatter. Men jag kände att det inte riktigt fanns några alternativ för mig, tills jag hittade Medborgerlig samling 2015.

– Jag var tidigare moderat, men jag var missnöjd med hur de drev sin politik, tillexempel vid Decemberöverrenskommelsen. Jag sökte runt lite, kände att Sverigedemokraterna inte är något alternativ för mig, så jag sökte om det fanns några andra borgerliga partier. Jag hittade MED, och det var som att jag själv skrivit partiprogrammet.

Om du skulle få en plats i Västerås kommunfullmäktige, vilken är den viktigaste frågan för dig att driva där?

– Jag skulle nog säga att det är skolan. Jag tar studenten om två månader så jag har en viss inblick i skolan och jag blev ganska besvärad när jag såg i en rapport från Lärarförbundet 2017 att Västers var på plats 259 av 290 i kvalitet på skolverksamheten, så det behövs en förbättring där. Så det är den frågan jag kommer att fokusera på mest.

Vilken är den främsta åtgärden för att komma tillrätta med det?

– Jag tror att skolan måste fokusera mer på kunskapsbildning. Det känns som att det drivit ifrån det. Dessutom har det blivit stökigare på skolorna, så att ett betyg i ordning skulle kunna inrättas.

Vad skulle du säga är den största fördelen med att vara ung politiker?

– Jag skulle nog säga att det är att man kommer in med nya ögon i politiken, då det finns vissa normer som inte jag vet om, som kanske är destruktiva. Så om jag kommer in där så skulle jag kunna se igenom de normerna, eftersom jag inte vet om dem, och på så vis bryta dem. Etter försöka i alla fall.

Och nackdelarna då?

– Jag skulle nog säga att det kan vara en nackdel också. Det kan ju vara bra saker som jag inte vet om eftersom jag inte har så mycket erfarenhet av den politiska verksamheten.

Carl Wikgren

Parti: Medborgerlig samling

Ålder: 18, kommer vara 19 år vid höstens val

Bor: Hamre

Politiskt aktiv: 5 år

Favoritplats i Västerås: Klövernhallen eller ABB Arena. Jag tycker om innebandy, som spelas i Klövernhallen och jag tycker om att gå och se VIK hockey som spelar i ABB Arena.

Docent i Statsvetenskap: Ja, åldern har viss betydelse

Unga har svårare att få gehör för de politiska frågor de för fram - det menar Joakim Johanssom, docent i stadsvetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås.

Att åldern spelar roll i politiken är något som Joakim Johansson, docent i stadsvetenskap på Mälardalens högskola, håller med om.

– Ålder ger, i likhet med andra aspekter som skiljer oss åt som exempelvis socioekonomisk bakgrund och kön, ett visst perspektiv. Ett visst sätt att se och närma sig politiska frågor. Vissa frågor får ökad relevans på grund av ålder, säger Joakim Johansson.

Är det någon skillnad i vilka politiska frågor man för fram berodde på ålder?

– För den yngre väljarkåren är miljöfrågor, bostäder, skola och arbetsliv ofta viktiga frågor. Och ofta för också de unga politikerna fram frågor som rör de frågorna i högre grad. För de äldre politiskt aktiva och de äldre väljarna så kan det handla om frågor som trygghet, pension och så vidare.

Vid en sammanställning av de tio första namnen på listorna till kommunvalet kan man se att en övervägande del av kandidaterna befinner sig i åldersspannet 40-49 år.
Joakim Johansson beskriver hur det kan vara för unga som befinner sig i politiska församlingar.

– Ungdomar som grupp upplever sig i mindre grad att de blir lyssnade på, eller få gehör för det som de för fram. Så det är ett problem för ungdomar generellt, och hör ihop med att vissa frågor som de för fram kanske inte får det genomslag som det kanske borde ha. Men det är utifrån hur unga själva ser på saken, säger han.

Samtidigt framhåller han att det görs mycket för att förändra detta, det startas ungdomsråd och partierna har ungdomsförbund.

– Men sammantaget kan man diskutera och ifrågasätta om ungdomars röst får tillräckligt genomslag, säger Joakim Johansson.

Erik Ödmansson

Parti: Liberalerna

Ålder: 75

Bor: Åshagen

Politiskt aktiv: 16 år

Favoritplats i Västerås: Konserthuset, när Sinfoniettan spelar

Carl Wikgren

Parti: Medborgerlig samling

Ålder: 18, kommer vara 19 år vid höstens val

Bor: Hamre

Politiskt aktiv: 5 år

Favoritplats i Västerås: Klövernhallen eller ABB Arena. Jag tycker om innebandy, som spelas i Klövernhallen och jag tycker om att gå och se VIK hockey som spelar i ABB Arena.

Powered by Labrador CMS