Två världsartister på Intimans scen

En av dom är frontfigur i bandet Peter Bjorn and John och turnerar runtom i hela världen. Den andre är medlem i kultbandet The Posies och har spelat med R.E.M. På torsdag spelar Peter Morén och Ken Stringfellow på Intiman.

År 2006 fick svenska popgruppen Peter Bjorn and John sitt stora genombrott med monsterhiten "Young Folks". En låt som har 89 miljoner spelningar på Spotify. Förra året släppte bandet sitt sjunde album och just nu turnerar man runt om i världen.

Men frontfiguren Peter Morén har också ett soloprojekt där han sjunger på svenska och spelar på mindre platser i Sverige. I morgon, torsdag, spelar han på Intiman i Västerås. Men det är inte första gången han är här.

– Jag gick på musikgymnasium i Västerås mellan 1992 och 1995. Det var då jag träffade Björn (från Peter Bjorn and John) för första gången. Men det var inte riktigt min grej. Det var mest gamla hårdrockare som hade börjat med jazz eller klassisk musik, berättar Peter Morén, som också minns att Marit Bergman gick i hans klass.

Det var också under gymnasietiden i Västerås som han upptäckte det amerikanska bandet The Posies. Ett alternativt rockband startat på 80-talet av bland andra Ken Stringfellow som också spelat med R.E.M. Imorgon delar de för första gången samma scen.

– Jag blev tillfrågad om att vara med på hela hans sverigeturné, men jag kunde bara i Västerås, vilket känns väldigt kul. Jag var ett stort Posies-fan på 90-talet och på senare år har vi fått lite kontakt.

Peter Morén kommer spela låtar från sina svenska soloplattor. Men han och Ken Stringfellow har pratat om att även göra några Posies-klassiker tillsammans.

– Att åka runt som liten soloartist är självklart något helt annat än att turnera med Peter Bjorn and John. Men det är något häftigt med de oväntade platserna. I helgen spelade jag i en bygdegård i Åmot utanför Ockelbo. Hela byn var där, ingen visste vem jag var, men jag fick sälja några skivor efteråt (skratt).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.