Torsk – ett säkert kort på kajen

Nämn smörstekt torskrygg med kräftsås från restaurang K9 och det vattnas i munnen. K9 vid Tullhuskajen i Västerås startade för snart fem år sedan med Johan Sjöqvist som köksmästare och delägare: – Vi har en klassisk inriktning på maten och står för en hög nivå på samtliga råvaror.

  • Publicerad 11:03, 9 okt 2017

Driver man restaurang på en kaj i en hamn så är naturligtvis fisk en självklarhet på menyn.

– Vi har stort fokus på mat och dryck med inriktning på fisk och skaldjur, förklarar Johan Sjöqvist. Vi tillagar maten från ursprunget, kokar samtliga fonder från grunden och bakar allt bröd.

Smakfullt matbröd är viktigt för Johan Sjöqvist som älskar att baka.

– Redan som femåring började jag baka hemma i köket och tyckte det var det roligaste som fanns. Mitt bakande ledde till intresse för matlagning och jag lagade ofta mat till övriga familjen.

Som köksmästare för K9 blir det en hel del administrativt arbete för Johan Sjökvist.

– Det är lätt att fastna vid datorn men det är inspirerande att sätta restaurangens menyer som är säsongsbetonade. Men jag släpper aldrig köket där jag tillbringar minst 20 timmar i veckan. I köket blir jag glad och lycklig i hela kroppen, en glädje som jag vill dela med mina gäster.

Restaurang K9 har öppet årets alla dagar utom julafton och nyårsdagen.

– Det är viktigt att hålla öppet då vi vill vara en mötesplats för alla året runt, menar Johan Sjöqvist. Vi vill ha en levande krog med allt från gäster som välkomnas att slinka in på en enklare vällagad varmrätt eller tar en kaffe, en öl eller ett glas vin. Även större middagssällskap välkomnas då vi kan erbjuda festvåningen ovanför restaurangen med plats för 70 personer.

Det börjar dra ihop sig till årets julbordsfest på K9. Premiären är den 29 november och julbordet står dukat fram till 23 december.

– Naturligtvis handlar det om skaldjursjulbord, ler Johan Sjöqvist.

Smörstekt torskrygg, kräftsås, sotad spetskål och steklök.

Helbakad Röding med skogsvampsås, forellrom & västerbottenpaj.

Smörstekt torskrygg, kräftsås, sotad spetskål och steklök (4 portioner)

Det här behöver du

Kräftsås

1 pkt kräftor (frysta, insjö)

1 st gul lök

1 st vitlöksklyfta

1 st morot

1 msk smör

3 msk tomatpuré

5 dl vitt vin

1 msk dillfrön

1 lagerblad

1knippa färsk timjan

3 dl vispgrädde

1 msk cognac

Salt och peppar

5 krondillskronor

Så här gör du:

Krossa kräftorna genom att banka på dem. Skala och hacka löken och krossa vitlöksklyftan. Skala moroten och skär i små bitar. Fräs all lök och moroten i smör i en kastrull, lägg ner kräftskalen, rör runt och tillsätt tomat-puré, vitt vin, timjan och dillfrön. Låt koka upp och koka i cirka 20 minuter. Dra av från plattan, tillsätt krondillen och låt stå i 10 minuter. Sila av och låt koka, reducera tills 2,5 dl återstår.Tillsätt grädde. Smaka av med cognacen och salt och peppar.

Sotad spetskål & steklök

5 krondills kronor

1 st spetskål

1 citron

16 st steklök

Salt

Peppar

Olivolja

Så här gör du:

Dela spetskålen på längden i fyra klyftor hetta upp en panna till max och halstra dessa tills det har fått en sotad yta salta och peppra dem på båda sidor. Riv zest på citronen och gnid in denna, pressa citronjuicen och rippla över spetskålen. Pensla spetskålen med olivolja, och baka mjuk i ugn på 160 grader cirka tio minuter. Skala steklöken och dela den på längden upprepa samma sak som spetskålen.

Torsken

4 bitar torskrygg med
skinn, ca 180 g/st

Smör, rapsolja

2 st vitlöksklyftor

Några timjankvistar

Så här gör du:

Torka torsken torr med papper. Hetta upp en panna, salta och peppra torsken. Stek torsken inledningsvis med skinnsidan nedåt i rapsolja. Efter cirka en minut, tillsätt rejält med smör, vitlöksklyftorna och timjankvistarna. Vänd fisken i smöret, tills det blir tyst, ös sedan skinnsidan regelbundet med smöret tills du har en innertemperatur på cirka 38 grader.
Ta dåupp fisken.

Servera med de andra tillbehören och gärna med kokt potatis och lite färska örter.

Helbakad Röding med skogsvampsås, forellrom & västerbottenpaj (4 portioner)

Västerbottenpaj

Det här behöver du:

1 st pajdeg, helst hemgjord

200 g Västerbottenost

3 st ägg

250 g Keso, naturell

3 dl matlagningsgrädde

1 tsk cayennpeppar

1 tsk peppar

Så här gör du:

Gör i ordning degen för sig och kavla ut den och lägg i pajform. Blanda ihop all fyllning och häll i pajformen. Grädda i ugn (160 grader)
i cirka 40 minuter tills stanningen har satt sig.

Skogsvampsås

Det här behöver du:

250 g kantareller

250 g karljohan-svamp

250 g ostronskivling

250 g trattkantareller

2 st scharlottenlökar

2 st vitlöksklyftor

80 gram smör

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

3 msk mjöl, till redning

2 dl torrt vitt vin

4 dl grädde

2 dl steksky

1 msk dijonsenap

4 msk cognac

Så här gör du: Ansa svampen, dela den om den är stor, finhacka lök och vitlök. Fräs svampen i smör tills vätskan försvunnit. Tillsätt lök och vitlök och fräs en stund. Salta, peppra, pudra över mjöl. Rör om, häll

på grädde, steksky och vin. Rör om, koka upp, smaka av med cognac och dijonsenap.

Hel röding

Det här behöver du:

2 st hel röding, ca 800 g/st

Citronskivor

Timjan

6 st vitlöksklyftor

Så här gör du:

Skölj fisken och dess buk ren, torka torr med hushållspapper. Krydda buken med salt och peppar, lägg
i citronskivor, vitlöksklyfor och timjankvistar.

Baka i ugn (160 grader) eller på grillen (indirekt) tills du uppnår en innertemperatur på 45 grader längs med ryggbenet.

Servera rödingen på stort fat med svampsåsen, pajen, forellrom och nykokt broccoli.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING