Rifet Secic, köksmästare vid Djäknebergets restaurang. Foto: Lasse Blom

Olika menyer varje vecka – i sex år

Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra touch, som man inte lagar och äter hemma.

  • Publicerad 13:19, 16 okt 2017

Rifet Secic lärde sig laga mat i tidig ålder hemma i Bosnien.

– Jag hängde ofta med min farmor i hennes kök. Det var farmor som lärde mig hur god mat ska smaka och hur viktigt det är med bra råvaror. I Bosnien var det otroligt viktigt med bra mat som samlade familj och vänner. Ofta varade en måltid flera timmar med mycket prat.

En annan av Rifet Secics förebilder är ”kändiskocken” Melker Andersson.

– Jag hade förmånen att få jobba hos Melker en tid. Där lärde jag mig massor om matlagning och en annan viktig del nämligen mat-ekonomi.

I snart sex år har Rifet Secic basat i köket på Djäknebergets restaurang. Med lite stolthet i rösten berättar Rifet att han inte haft samma meny någon vecka under de åren.

– Vi lagar all mat från grunden, halvfabrikat är bannlyst. När jag komponerar restaurangens menyer utgår jag från årstider och nyproducerade råvaror. Jag gillar att utmana mig själv, kollegor och gäster.

Som inspiration för nya maträtter läser Rifet Secic mattidningar och kokböcker.

– Jag har huset fullt av kokböcker och läser ofta. Man måste älska sitt yrke och tycka det är kul att gå till jobbet. Gör man det blir det bra mat i slutändan.

En annan av Rifet Secics filosofier är att hellre ha lite mindre än för mycket på tallriken.

– Det är bättre att be om lite mer mat om man inte blivit mätt. Vi har alldeles för mycket matsvinn i Sverige.

När det handlar om närproducerade råvaror finns det vissa hinder.

– Det handlar om tillgången förklarar Rifet Cecic. Här måste vi agera snabbt och göra större inköp annars kan vi bli utan. Det kan handla om gös, svensk oxfilé, rotfrukter och grönsaker.

Nu stundar snart Djäknebergets populära julbord och Rifet Secic har börjat planeringen.

– Jag vill höja ribban varje år och försöker hitta nyheter. Det kan bli någon ny sillinläggning och några vegetariska alternativ.

Viltfärsköttbullar med gräddsås, lingon, kantareller och potatispuré (4–6 port)

Viltfärsköttbullar

Det här behöver du:

600 g hjortfärs

0,5 dl ströbröd

4 dl vispgrädde

2 st stora gula lökar

1 msk smör

2 ägg

1,5 kryddmått salt

Svartpeppar efter smak

1 klick smör till stekning

Så här gör du:

1. Blanda ströbröd och grädde till en smet. Stek löken i smöret som blandas med ströbröd, grädde, ägg och färs.

2. Gör ett stekprov. Forma sedan köttbullarna i lagom storlek som bryns runt om på hög värme, sänk värmen och stek 3-5 minuter ytterligare.

Potatispuré:

Det här behöver du:

800 g potatis

50 g smör

1 dl mjölk

1 dl grädde

Riven muskot

Salt

Peppar

Så här gör du:

1. Koka potatisen, när den är klar och mjuknat, häll av vattnet, tillsätt smör, mjölk, grädde, muskot salt och peppar. Använd potatisstöt och rör om till en puré.

Brunsås:

Det här behöver du:

1 st gul lök

0,5 morot

1 msk smör

2 dl köttbuljong

3–4 dl vispgrädde

1 msk Tamarisoja

Salt och peppar

Så här gör du:

1. Fräs upp lök, morot, med smör, tillsätt buljong och grädde. Låt det sjuda och tillsätt sojan.

2. Sila av och smaka av med salt och peppar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING