Rifet Secic, köksmästare vid Djäknebergets restaurang. Foto: Lasse Blom

Olika menyer varje vecka – i sex år

Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra touch, som man inte lagar och äter hemma.

Publicerad

Rifet Secic lärde sig laga mat i tidig ålder hemma i Bosnien.

– Jag hängde ofta med min farmor i hennes kök. Det var farmor som lärde mig hur god mat ska smaka och hur viktigt det är med bra råvaror. I Bosnien var det otroligt viktigt med bra mat som samlade familj och vänner. Ofta varade en måltid flera timmar med mycket prat.

En annan av Rifet Secics förebilder är ”kändiskocken” Melker Andersson.

– Jag hade förmånen att få jobba hos Melker en tid. Där lärde jag mig massor om matlagning och en annan viktig del nämligen mat-ekonomi.

I snart sex år har Rifet Secic basat i köket på Djäknebergets restaurang. Med lite stolthet i rösten berättar Rifet att han inte haft samma meny någon vecka under de åren.

– Vi lagar all mat från grunden, halvfabrikat är bannlyst. När jag komponerar restaurangens menyer utgår jag från årstider och nyproducerade råvaror. Jag gillar att utmana mig själv, kollegor och gäster.

Som inspiration för nya maträtter läser Rifet Secic mattidningar och kokböcker.

– Jag har huset fullt av kokböcker och läser ofta. Man måste älska sitt yrke och tycka det är kul att gå till jobbet. Gör man det blir det bra mat i slutändan.

En annan av Rifet Secics filosofier är att hellre ha lite mindre än för mycket på tallriken.

– Det är bättre att be om lite mer mat om man inte blivit mätt. Vi har alldeles för mycket matsvinn i Sverige.

När det handlar om närproducerade råvaror finns det vissa hinder.

– Det handlar om tillgången förklarar Rifet Cecic. Här måste vi agera snabbt och göra större inköp annars kan vi bli utan. Det kan handla om gös, svensk oxfilé, rotfrukter och grönsaker.

Nu stundar snart Djäknebergets populära julbord och Rifet Secic har börjat planeringen.

– Jag vill höja ribban varje år och försöker hitta nyheter. Det kan bli någon ny sillinläggning och några vegetariska alternativ.

Viltfärsköttbullar med gräddsås, lingon, kantareller och potatispuré (4–6 port)

Viltfärsköttbullar

Det här behöver du:

600 g hjortfärs

0,5 dl ströbröd

4 dl vispgrädde

2 st stora gula lökar

1 msk smör

2 ägg

1,5 kryddmått salt

Svartpeppar efter smak

1 klick smör till stekning

Så här gör du:

1. Blanda ströbröd och grädde till en smet. Stek löken i smöret som blandas med ströbröd, grädde, ägg och färs.

2. Gör ett stekprov. Forma sedan köttbullarna i lagom storlek som bryns runt om på hög värme, sänk värmen och stek 3-5 minuter ytterligare.

Potatispuré:

Det här behöver du:

800 g potatis

50 g smör

1 dl mjölk

1 dl grädde

Riven muskot

Salt

Peppar

Så här gör du:

1. Koka potatisen, när den är klar och mjuknat, häll av vattnet, tillsätt smör, mjölk, grädde, muskot salt och peppar. Använd potatisstöt och rör om till en puré.

Brunsås:

Det här behöver du:

1 st gul lök

0,5 morot

1 msk smör

2 dl köttbuljong

3–4 dl vispgrädde

1 msk Tamarisoja

Salt och peppar

Så här gör du:

1. Fräs upp lök, morot, med smör, tillsätt buljong och grädde. Låt det sjuda och tillsätt sojan.

2. Sila av och smaka av med salt och peppar.

Powered by Labrador CMS