Olika menyer varje vecka – i sex år
Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra touch, som man inte lagar och äter hemma.
Rifet Secic lärde sig laga mat i tidig ålder hemma i Bosnien.
– Jag hängde ofta med min farmor i hennes kök. Det var farmor som lärde mig hur god mat ska smaka och hur viktigt det är med bra råvaror. I Bosnien var det otroligt viktigt med bra mat som samlade familj och vänner. Ofta varade en måltid flera timmar med mycket prat.
En annan av Rifet Secics förebilder är ”kändiskocken” Melker Andersson.
– Jag hade förmånen att få jobba hos Melker en tid. Där lärde jag mig massor om matlagning och en annan viktig del nämligen mat-ekonomi.
I snart sex år har Rifet Secic basat i köket på Djäknebergets restaurang. Med lite stolthet i rösten berättar Rifet att han inte haft samma meny någon vecka under de åren.
– Vi lagar all mat från grunden, halvfabrikat är bannlyst. När jag komponerar restaurangens menyer utgår jag från årstider och nyproducerade råvaror. Jag gillar att utmana mig själv, kollegor och gäster.
Som inspiration för nya maträtter läser Rifet Secic mattidningar och kokböcker.
– Jag har huset fullt av kokböcker och läser ofta. Man måste älska sitt yrke och tycka det är kul att gå till jobbet. Gör man det blir det bra mat i slutändan.
En annan av Rifet Secics filosofier är att hellre ha lite mindre än för mycket på tallriken.
– Det är bättre att be om lite mer mat om man inte blivit mätt. Vi har alldeles för mycket matsvinn i Sverige.
När det handlar om närproducerade råvaror finns det vissa hinder.
– Det handlar om tillgången förklarar Rifet Cecic. Här måste vi agera snabbt och göra större inköp annars kan vi bli utan. Det kan handla om gös, svensk oxfilé, rotfrukter och grönsaker.
Nu stundar snart Djäknebergets populära julbord och Rifet Secic har börjat planeringen.
– Jag vill höja ribban varje år och försöker hitta nyheter. Det kan bli någon ny sillinläggning och några vegetariska alternativ.