Fler unga i Västmanland mår dåligt. Det visar en rapport från Region Västmanland. Foto: MOSTPHOTOS

Ny rapport visar att fler unga i Västmanland mår sämre

Ungdomar som uppger att de mår bra blir allt färre, enligt undersökningen "Liv och hälsa ung" som görs av Region Västmanland. Andelen har minskat från 78 till 64 procent.

Publicerad

De första resultaten av årets undersökningen Liv och hälsa ung från Region Västmanland har publicerats.

Andelen ungdomar i Västmanland som upplever att de mår bra fortsätter att minska. Minskningen är störst bland tjejer i årskurs 9. Andelen som mår bra eller mycket bra minskat från 78 till 64 procent mellan 2012 och 2017 enligt rapporten.

– Trots att färre ungdomar mår bra, rapporterar ändå 88 procent att de är nöjda med sin fritid. Och när det gäller levnadsvanor har en del utvecklats positivt med minskade alkohol-, narkotika- och rökvanor, medan andra som sömn- och frukostvanor har utvecklats negativt, säger folkhälsoplanerare Linnea Paulsson.

Årets undersökning visar även att skoltrivseln, som ökade mellan 2006 och 2014, nu minskar markant. Störst är minskningen i årskurs 9. Det kan noteras att den minskningen liknar den för måendet, en koppling som kommer att utredas närmare.

Liv och hälsa ung har sedan 1995 undersökt hälsoläget bland ungdomar i Västmanland. Undersökningen vänder sig till alla som går i årskurs 7 och 9 i grundskolan och andra året på gymnasiet. Nytt är att undersökningen även omfattar särskolan. De resultaten presenteras senare i höst.

Syftet med undersökningen är att öka kunskapen om ungdomars behov och synliggöra deras livssituation för de styrande. På så sätt kan Liv och hälsa ung bidra till att kloka beslut som rör ungdomar fattas i kommuner och Region Västmanland.

– Genom undersökningen får vi veta mer om vad som fungerar bra men också vilka problem som finns. Då kan insatser sättas in i rätt tid på rätt ställe. Resultaten ska användas av många, till exempel personer som arbetar med politik, elevhälsa, fritidsfrågor, kultur eller av ungdomarna själva, säger epidemiolog Fredrik Söderqvist.

Powered by Labrador CMS