Mexikanska smaker på (sky)hög nivå

Det har hänt mycket nytt på Hotel Plaza i Västerås. Hotellrummen är renoverade, Sky Bar har fått en ansiktslyftning och Lobbybaren har döpts till Lobbybaren Mexican. – Vi har ”finlirat” lite med inredningen, berättar Emelie Nyman, food & beverage manager.

Publicerad

När ledningen för Plaza Hotel planerade någonting nytt för Lobbybaren blev det mexikanskt tema.

– Vi valde något som ingen annan restaurang hade, fortsätter Emelie Nyman. Nu är vi ensamma i Västerås med mexikanskt koncept med ett brett dryckesutbud. Bland annat ett vinsortiment som klarar het mat, Våga kom och testa oss.

Lobbybaren Mexicans köksmästare Thobias Beijer är nöjd med det mexikanska konceptet.

– Stimulerande med mexikansk mat där jag fick fördjupa mina kunskaper och läsa på ordentligt. Nu blandar jag mexikanska kryddor med egna smaklökar. Jag lagar starkt men välbalanserat.

Thobias Beijers intresse startade redan vid femårsåldern.

– Jag hjälpte mamma och farmor i köket och tyckte det var roligt. Nu har jag matlagning som yrke och får arbeta med mat varje dag.

Thobias vision för Lobbybaren Mexican med ett ord är fest:

– Gästerna ska förstå att det är festligt med mexikansk mat som man kan äta med händerna, skoja med varandra och ha trevligt.

Lobbybaren Mexicans köksmästare Thobias BeijerEmelie Nyman Food & beverage Manager

Hjort tostada med chipotlemajonnäs, salsa picante.

Det här behöver du:

• 1 bit hjortytterfilé ca 150g

• 8 tostada

• Salladslök

• Chipotlemajonnäs:

• 2 st chipotle I adobo, eller chipotle paste

• 2 st äggula

• 3 dl rapsolja

• Salt och peppar

Så här gör du: Mixa först chipotle, blanda sedan ner äggula tillsätt oljan droppvis under konstant vispning och smaka av med salt och peppar

Salsa picante:

• 4 st tomat

• 2 rödchili

• 1 liten silverlök

• 1 knippe koriander

• 2 vitlöksklyftor

• 1 lime zest och saft

• Salt

► Så här gör du: Hacka alla ingredienser, blanda i lime saft och zest och smaka av med salt. Bryn hjorten och och låt den gå klar i ugnen på 125 grader tills den har en innertemperatur på 56 grader Lägg chipotlemajonnäsen i botten på tostada, lägg på fint skuren salladslök, hjort som är tunt skuren och toppa med salsan.

Friterad torsk med jalapeno-remouladesås (för 4 pers)

► Det här behöver du:

• 8 bitar torsk a 30 g

•1 dl vetemjöl

• 2 ägg

• 2 dl panko

• 8 st tostada

• Olja till fritering

• Jalapeno-remouladesås

► Majonnäs:

• 2 äggulor

• 4 dl rapsolja

• 1 tsk dijonsenap

• 1 msk vitvinsvinäger

• 3 dl rapsolja

• Salt och peppar

• 2 dl picklade grönsaker

• 3 st jalapeno (med kärnorna borttagna)

► Så här gör du: Blanda äggula, vitvinsvinäger, dijonsenap, tillsätt droppvis under vispning. Hacka dem picklade grönsakerna, jalapeno och blanda ner dem i majonnäsen Smaka av med salt och peppar. Dubbelpanera torsken i vetemjöl, ägg och panko. Hetta upp olja till 180 grader och fritera fisken tills den är gyllenbrun. Lägg jalapeno-remouladsåsen i botten på en tostada och toppa med fisken.

Stekt uer med mexicanstyle mushroom, chili och vitlöksrostad potatis, citrusvinegrette

► Det här behöver du:

• 4 st uerfilé eller annan vitfisk

•300 g sparrispotatis

• 1 vitlöksklyfta

• 1 rödchili (kärnor borttagna och finhackad)

• Olja

• smör

• 100g portabello

• Majstortillabröd

• Citrusvinegrette

• 5 dl apelsinjuice

• 60 ml soja

• 4 msk citronjuice

• 2 vitlökskyftor

• ½ tsk spiskummin

• ½ tsk grovmalen svartpeppar

• 1 tsk oregano

• 1 tsk paprikapulver

• 120 ml olivolja

► Så här gör du: Koka ner apelsinjuicen tills häften återstår Ha över i en blender och mixa noga tillsammans med övriga ingredienser Smaka av med salt Rosta potatis tillsammans vitlök, salt och olja i ugn på 180 grader, när potatisen är klar strö över finhackad chili. Stek fisken på skin sidan i en varm stekpanna med olja. När fisken fått fin färg dra ner en klick smör, stek fisken ca 3 min på båda sidor. Stek svampen i en varm panna tills den fått färg, ha i lite av citrusvinegretten. Servera med fisken med potatis, svamp, citrusvinegrette, lime och varma majstortillabröd.

Hjort tostada med chipotlemajonnäs, salsa picante.

► Det här behöver du:

• 1 bit hjortytterfilé ca 150g 

• 8 tostada 

• Salladslök 

• Chipotlemajonnäs: 

• 2 st chipotle I adobo, eller chipotle paste

• 2 st äggula 

• 3 dl rapsolja 

• Salt och peppar 

► Så här gör du: Mixa först chipotle, blanda sedan ner äggula tillsätt oljan droppvis under konstant vispning och smaka av med salt och peppar

► Salsa picante: 

• 4 st tomat 

• 2 rödchili 

• 1 liten silverlök 

• 1 knippe koriander 

• 2 vitlöksklyftor 

• 1 lime zest och saft 

• Salt 

► Så här gör du: Hacka alla ingredienser, blanda i lime saft och zest och smaka av med salt. Bryn hjorten och och låt den gå klar i ugnen på 125 grader tills den har en innertemperatur på 56 grader Lägg chipotlemajonnäsen i botten på tostada, lägg på fint skuren salladslök, hjort som är tunt skuren och toppa med salsan.

Friterad torsk med jalapeno-remouladesås (för 4 pers)

► Det här behöver du:

• 8 bitar torsk a 30 g  

•1 dl vetemjöl 

• 2 ägg 

• 2 dl panko  

• 8 st tostada 

• Olja till fritering 

• Jalapeno-remouladesås 

► Majonnäs: 

• 2 äggulor 

• 4 dl rapsolja 

• 1 tsk dijonsenap 

• 1 msk vitvinsvinäger 

• 3 dl rapsolja 

• Salt och peppar 

• 2 dl picklade grönsaker 

• 3 st jalapeno (med kärnorna borttagna)  

► Så här gör du: Blanda äggula, vitvinsvinäger, dijonsenap, tillsätt droppvis under vispning. Hacka dem picklade grönsakerna, jalapeno och blanda ner dem i majonnäsen Smaka av med salt och peppar. Dubbelpanera torsken i vetemjöl, ägg och panko. Hetta upp olja till 180 grader och fritera fisken tills den är gyllenbrun. Lägg jalapeno-remouladsåsen i botten på en tostada och toppa med fisken.

Stekt uer med mexicanstyle mushroom, chili och vitlöksrostad potatis, citrusvinegrette

► Det här behöver du:

• 4 st uerfilé eller annan vitfisk 

•300 g sparrispotatis 

• 1 vitlöksklyfta 

• 1 rödchili (kärnor borttagna och finhackad) 

• Olja 

• smör

• 100g portabello 

• Majstortillabröd 

• Citrusvinegrette 

• 5 dl apelsinjuice 

• 60 ml soja 

• 4 msk citronjuice 

• 2 vitlökskyftor 

• ½ tsk spiskummin 

• ½ tsk grovmalen svartpeppar 

• 1 tsk oregano 

• 1 tsk paprikapulver 

• 120 ml olivolja 

► Så här gör du: Koka ner apelsinjuicen tills häften återstår Ha över i en blender och mixa noga tillsammans med övriga ingredienser Smaka av med salt Rosta potatis tillsammans vitlök, salt och olja i ugn på 180 grader, när potatisen är klar strö över finhackad chili. Stek fisken på skin sidan i en varm stekpanna med olja. När fisken fått fin färg dra ner en klick smör, stek fisken ca 3 min på båda sidor. Stek svampen i en varm panna tills den fått färg, ha i lite av citrusvinegretten. Servera med fisken med potatis, svamp, citrusvinegrette, lime och varma majstortillabröd.

Powered by Labrador CMS