En folkhemspizza – med extra allt

En pizza med oxfilé, fläskfilé, kyckling, kantareller, grönsaker och bea. Alltså en pizza med extra allt – det är vinnaren av Folkhemspizzan Vässe Speciale! – En bra mix mellan pizzan man vill ha i filmsoffan på söndagen och pizzan som man äter på lunchen, säger jurymedlemmen Rickard Salzmann.

  • Publicerad 13:01, 10 nov 2017

I år var det 70 år sedan den första pizzan serverades i Sverige. Just detta skedde här i Västerås på Hammarby i restaurang Sjöhagen.

Det här uppmärksammas under det stora jubileumsåret. Tillsammans med Bra-aw och Folkhemsturen har Västerås Tidning gett läsarna chansen att ta fram en riktig jubileumspizza – Folkhemspizzan Vässe Speciale!

Pizzajury

För att utse Folkhemspizzan har Västerås Tidnings läsare fått skicka in sina förslag på pizzarecept. En jury valde därefter ut tre finalister som Nena Fotic på klassiska pizzerian Piazza Di Spagna fick baka.

Juryn som fick det ärofyllda uppdraget att utse vinnarpizzan bestod av Staffan Braw från Bra-aw, Frida Heldemar, marknadschef på Västerås Tidning, Dragan Fotic, ägare av Piazza Di Spagna, Minnethe Johansson, frukt- och gröntansvarig på ICA Supermarket Skrapan samt Rickard Salzmann, insamling och kommunikationsansvarig på Västerås Stadsmission.

När vinnaren skulle utses var juryn helt överens! Pizza Buonissima var den bästa:

– Vacker att titta på, säger Staffan.

– Funkar både som finpizza och bakispizza. Och grönsakerna gjorde att den fick en spännande konsistens, säger Minnethe.

– Härliga färger och goda smaker, säger Dragan.

Enligt Dragan var den här pizzan ett typexempel på hur han tycker att en ”folkhemspizza” ska vara:

– Pizzans ursprungsidé är att man tar det man har hemma och sedan gör man en maffig pizza av det – precis så kändes den här. En riktig folkhemspizza!

"Magiska nötter"

Även de andra pizzorna föll juryn i smaken. Den veganska pizzan berömdes bland annat för sin orginalitet.

– Den var god med nya spännande smaker, säger Frida.

– Den var god och söt. Ett riktigt alternativ, säger Minnethe.

– Jättespännande och jag blev nyfiken. Men den var lite för söt. Nötterna var dock magiska, säger Rickard.

"Spännande med honung"

På tredje plats kom pizzan Forty Seven, som innehöll köttfärs, halloumi och cheddarost.

– Jättefin och ser lyxig ut. Dessutom var halloumi jättegott på pizza.

– Honungen var spännande, säger Frida.

– En annorlunda mash up mellan hamburgare och pizza tack vare köttfärsen och cheddarn, säger Rickard.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING